Zašto se javlja tremor glave? Saznajte koji su simptomi i na koje bolesti ukazuje

by | 06.03.2024
Zašto se javlja tremor glave? Saznajte koji su simptomi i na koje bolesti ukazuje

Ponekad, usled prehlade ili stresa, drhte vam ruke i to je normalno, ali tremor glave je simptom drugog reda. Najčešće može da bude uzrokovano nekom bolešću ili lekovima.

 

Tremor glave se može javiti kod svake zdrave osobe (fiziološki tremor). Sama osoba ga obično ne oseća osim ako se njegova amplituda ne poveća pod uticajem uzbuđenja, prekomernog rada, hipotermije, prekomerne konzumacije alkohola i kofeina i drugih faktora.

Šta je tremor glave?

Tremor (drhtanje) glave je uobičajena hiperkineza koja se javlja kod neuroloških, endokrinih i drugih bolesti, kao i usled izlaganja toksinima i lekovima. Tremor se zasniva na kontinuiranim ritmičkim oscilatornim pokretima pojedinih delova tela (najčešće udova i glave) ili celog tela.

Patološki tremor se razlikuje od fiziološkog ne samo po većoj amplitudi oscilacija, već i po nižoj, a ređe i višoj frekvenciji, kao i po uslovima u kojima se javlja ili pojačava.

Šta sve može da uzokuje tremor glave?

Ako tremor ruku u većini slučajeva može biti fiziološke prirode (emocionalni stres, anksioznost, umor, hipotermija), onda je tremor glave često povezan sa nekom ozbiljnom bolešću. Na osnovu etiologije, mogu se razlikovati sledeće vrste tremora:

  • Primarni, ili suštinski – pojavljuje se bez očiglednog razloga.
  • Sekundarni (tireotoksikoza, hiperparatiroidizam, hipoglikemija, otkazivanje jetre, bubrežna insuficijencija, tumori mozga, traumatske povrede mozga, moždani udar, razne vrste trovanja solima teških metala, odvikavanje od alkohola).
  • Psihogeni.
  • Medicinski (preparati litijuma, valproična kiselina, antipsihotici itd.).
  • Tremor kod degenerativnih oboljenja centralnog nervnog sistema (Parkinsonova bolest, hepatolentikularna degeneracija, multisistemska atrofija, spinocerebelarna degeneracija i idiopatska distonija, Hantingtonova bolest, Hantova progresivna mioklonska ataksija itd.).

Simptomi tremora glave kod odraslih osoba

Karakteristični znaci tremora glave kod odraslih su:

  • Drhtanje glave (naročito u kombinaciji sa tremorom u udovima).
  • Kada pokušavate da kontrolišete stanje ili kada se krećete, tremor se samo intenzivira.
  • Znaci bolesti se ne primećuju tokom spavanja.
  • Drhtanje brade, nekontrolisani izrazi lica i pokreti jezika.

Dijagnostika

Pojava tremora glave je već dovoljan i izražen simptom. Zadatak lekara je da ispravno dijagnostikuje osnovni uzrok. Za to postoji nekoliko savremenih dijagnostičkih metoda:

Laboratorijska analiza: U ovom slučaju, lekar može propisati sledeće testove: opštu krvnu sliku, biohemijski test krvi, testove jetre, testove bubrega, hormonske testove, koncentracije bakra i ceruloplazmina, studije cerebrospinalne tečnosti.

Magnetna rezonanca: Ovaj metod omogućava lekarima da otkriju žarišne lezije i odrede njihovu lokalizaciju i distribuciju. Ako je potrebno, može se propisati pozitronska emisiona tomografija – kompjuterizovana tomografija (PET-CT).

Elektromiografija (EMG): Omogućava snimanje tremorograma sa naknadnom procenom svih karakteristika tremora.

Kada se obratiti lekaru za tremor glave?

Obavezno se obratite lekaru u sledećim slučajevima:

• Za bilo kakav tremor u udovima, vratu, glavi, koji nije povezan sa fiziološkim manifestacijama.
• Simptomi drhtanja su postali uočljiviji za vas ili druge (povećan opseg pokreta) i dugotrajniji, čak i nakon prirodnih uzroka.
• Simptomi tremora ne prolaze mirovanjem.

SIphotography / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs