Povećan osećaj žeđi: Na šta ukazuje ovaj simptom?

by | 20.10.2023
žeđ kao simptom

Povećana žeđ kao simptom je pravi pokazatelj određenih stanja u organizmu. Ovaj osećaj često prate suva usta i osećaj da se jezik lepi za nepce.

Žeđ je reakcija koja se javlja kad postoji nedostatak vode u telu, čime se obezbeđuje održavanje unutrašnjeg stanja tela na određenom nivou. Formiranje osećaja žeđi povezano je sa stimulacijom centra za piće u strukturama mozga. Pojačanom žeđi se smatra jaka, neutaživa želja za vodom.

Žeđ kao simptom: Uzroci

Jaka žeđ se javlja kada postoji prekomerna aktivacija centra za piće u mozgu koja je uzrokovana fiziološkim i patološkim razlozima. Fiziološka žeđ se obično javlja tokom vruće sezone kao rezultat prekomernog isparavanja vode sa površine kože i zbog ubrzanog disanja. Pored toga, povećana žeđ može biti uzrokovana teškim fizičkim radom, jedenjem začinjene i slane hrane, nedovoljnim unosom tečnosti i alkoholom.

Bolna stanja koja dovode do pojačane žeđi uključuju gubitak krvi, bolesti endokrinog sistema, bolesti bubrega i jetre, kao i intoksikacija tela, povraćanje, dijareja i velike opekotine. Pored toga, ovaj simptom mogu iskusiti i ljudi koji pate od prekomernog znojenja, mentalnih poremećaja ili uzimaju određene lekove.

Bolesti koje izazivaju ovaj simptom

Insipidni dijabetes

Insipidni dijabetes je uzrokovan smanjenjem sposobnosti bubrega da koncentrišu urin i povezan je sa nedostatkom antidiuretičkog hormona ili sa poremećnom osetljivošću burežnih cevi.  Ka posledica, osoba pije puno tečnosti (od 3 do 18 litara dnevno) i shodno tome izlučuje više tečnosti nego inače. Ozbiljnost simptoma zavisi od stepena nedostatka hormona.

Dijabetes melitus

On spada u grupu bolesti koje kakrakteriše povećanje nivoa glukoze u krvi usled poremećenog lučenja ili efikasnosti insulina. Bolest je praćena razvojem višestrukih komplikacija, a jedan od glavnih simptoma je žeđ.

Hiperparatiroidizam

Ovo je bolest koja u kojem doštitne žlezde proizvode suvišak paratiroidnog hormona (PTH) što dovodi do prekomernog nivoa kalcijuma u krvi.

Cistična fibroza

U pitanju je nasledna bolest koju karakteriše oštećenje egzokrinih žlezda i disfunkcija respiratornog sistema. Jedan od simptoma bolesti cistične fibroze je i konstantna žeđ.

Barterov sindrom

Barterov sindrom je genetska bolest koja se javlja kada je poremećena transportna funkcija bubrežnih tubula (cevi). Bolest se manifestuje u detinjstvu i karakteriše je usporen rast i razvoj deteta, sklonost ka dehidraciji, povraćanje, zatvor i jaka žeđ.

Zašto dolazi do kratkog daha i na šta ukazuje ovaj simptom?

Snežana Vranić

Andrii Borodai/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs