Nova studija otkriva opasnost od buđenja alarmom

by | 22.12.2023
opasnost od buđenja alarmom

Svi smo navikli da nas svakog jutra budi alarm. Međutim, prema novim istraživanjima postoji opasnost od buđenja alarmom.

Svi smo navikli da nas zvonjava alarma budi svakog jutra. I ako nismo baš ljubitelji ove navike, uglavnom smatramo da ne postoji drugačiji način da se probudimo u određenom trenutku. Međutim, stručnjaci savetuju da postepeno prestanemo da koristimo budilnik, fokusirajući se na svoj unutrašnji sat kako ne bismo prekidali dobar san.

Zašto postoji opasnost od buđenja alarmom?

Prisilno buđenje može imati veoma negativan uticaj na zdravlje. Prema studiji koju je sproveo Univerzitet u Virdžiniji, ovakvo buđenje povećava krvni pritisak. Prema naučnicima, prisilno buđenje može povećati i rizik od srčanog i moždanog udara.

Kako su naučnici došli do zaključka?

U istraživanju je učestvovalo 32 osobe, a stručnjaci su pokušali da otkriju kako je buđenje uz alarm promenilo krvni pritisak ispitanika. Oni su zauzvrat dva dana nosili pametni sat i druge propratne aparate kako bi isteaživači mogli da im izmere krvni pritisak.

Prve noći, trebalo je da se probude prirodno, bez budilnika. Druge noći im je rečeno da uključe alarm nakon što su spavali oko 5 sati. Ispostavilo se da im je u noći kada ih je budio budilnik pritisak skočio za 74 odsto.

Da li postoji opasnost od buđenja alarmom prema mišljenju somnologa?

Somnolog je stručnjak za spavanje. Oleg Samoilov (Олег Самойлов), istakao je da se može dogoditi da budilnik zvoni tokom dubokog perioda sna. U ovom trenutku je osoba najmanje sklona da se probudi i ostane budna, pa zbog toga to predstavlja veliki stres za telo.

Dakle, prilikom spavanja prvo dolazi „lagan“ san, a potom „duboka“ faza, kada osoba čvrsto spava i skladišti energiju za dug dan. Nakon toga će osoba ponovo, stupiti u lagan san i tada se telo priprema za buđenje. Ukoliko se dogodi da budilnik zazvoni u ovoj fazi, osoba neće imati problema sa buđenjem i lako će  se prilagoditi bilo kojoj aktivnosti. Međutim, ako signal dođe u dubokoj fazi sna, takvo buđenje remeti biološki ritam.

Da li je odlaganje alarma dobra opcija?

Ne! Odlaganje alarma na svakih 5 ili 10 minuta je jedna od glavnih grešaka. Ukoliko alarm zazvoni u lakoj fazi sna, a čovek ga isključi i ponovo zaspi, onda je biološki sat u potpunosti poremećen. Kao rezultat toga, aktivnost mozga, koncentracija, pažnja i performanse se smanjuju.

Dakle, najbolje rešenje je da postepeno prestanemo da koristimo budilnik fokusirajući se na unutrašnji sat. Da biste u tome uspeli, potrebno je da razvijete jasnu dnevnu rutinu: uvek idite u krevet i budite se u isto vreme, izdvajajući oko 7,5 sati za spavanje. Takođe, nemojte naglo skakati iz kreveta. Dajte sebi vremena da se prilagodite. Uključite muziku i podesite se na pozitivno raspoloženje.

dragana991/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs