Plućna hipertenzija: Studija otkriva da promene u ishrani mogu pomoći u lečenju

by | 09.05.2024
Plućna hipertenzija: Studija otkriva da promene u ishrani mogu pomoći u lečenju

Promene u ishrani koje ograničavaju aminokiseline glutamin i serin mogu pomoći u usporavanju progresije bolesti disajnih organa kao što je plućna hipertenzija.

Prema istraživačima, oko 1% svetske populacije pogađa plućna hipertenzija – stanjem koje izaziva visok krvni pritisak u krvnim sudovima u plućima. Trenutno ne postoji lek za plućnu hipertenziju. Opcije lečenja – lekovi, operacije i promene načina života – mogu pomoći u upravljanju simptomima i produžiti život osobe.

Plućna hipertenzija: Kako hrana može da pomogne

Nedavna studija na miševima objavljena u Cell Metabolism pokazuje da promene u ishrani koje ograničavaju aminokiseline glutamin i serin mogu pomoći u usporavanju progresije bolesti kod plućne hipertenzije i poboljšanju efikasnosti trenutnih lekova.

Suprotno popularnoj zabludi, plućna hipertenzija je preovlađujuće stanje sa često ograničenim terapijskim mogućnostima. Kao takva, još uvek postoji 50% smrtnosti u roku od 5 do 8 godina od postavljanja dijagnoze. Iako postoje nove terapije koje su nedavno odobrene za lečenje plućne hipertenzije, naučnici tvrde da su i dalje daleko od pravog leka, dok pacijenti očajnički traže bolje terapije za poboljšanje stope mortaliteta i kvaliteta života.

Plućna hipertenzija i efekti aminokiselina

Naučnici su potražili vezu između ishrane i plućne hipertenzije kada su primetili da su obolele ćelije zvane fibroblasti iznenađujuće „gladne“ za aminokiselinama glutamina i serina. Podaci su kasnije pokazali da ova glad dolazi od potrebe (za) fibroblastima da povećaju proizvodnju kolagena i taloženje u i oko krvnih sudova kako bi ih učvrstili u bolesti.

Kada su prekinuli snabdevanje aminokiselinama ili sprečili upotrebu ovih aminokiselina za proizvodnju kolagena, ukrućenje krvnih sudova i pogoršanje plućne hipertenzije. Istraživači su otkrili da nedostatak glutamina i serina zaustavlja proizvodnju viška kolagena, što bi dovelo do ukrućenja krvnih sudova pluća i oštećenja funkcije.

Koja hrana pomaže kod plućne hipertenzije?

Za osobe sa plućnom hipertenzijom, izbegavanje hrane bogate serinom i glutaminom, ili jedenje hrane sa osiromašenim ovim aminokiselinama, može poboljšati simptome, smanjiti progresiju bolesti ili pojačati efikasnost trenutnih lekova.

Aminokiseline gradivni blokovi proteina. Namirnice bogate aminokiselinama uključuju životinjske i biljne proteine, žitarice i mahunarke sa najbogatijim izvorima, najbiodostupnijima – što znači da telo može efikasno da koristi.

Za one koji su zabrinuti zbog njihovog unosa glutamina i serina, savet je da porazgovaraju sa nutricionistom kako bi se u potpunosti procenio sastav ishrane i unos koji odgovara potrebama pojedinca.

Takođe, postoji mnogo aplikacija i tehnoloških platformi koje mogu pomoći u dešifrovanju unosa profila aminokiselina. Međutim, to ne treba raditi na svoju ruku nego se konsultovati lekara ili nutricionostu. Smanjenjem unosa gradivnih blokova proteina i mikronutrijenata gube se iz vida veća sliku i sve faktore koji se lepo usklađuju da bi proizveli simfoniju zdravlja i vitalnosti.

Kerkez / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs