Kako sačuvati vid kod deteta

Danas mnoga deca nose naočare. Kako to da izbegnemo i kako da deci sačuvamo vid? Pročitajte šta savetuje ruski poznati oftalmolog

by | 03.09.2022
dečiji vid

Danas mnoga deca nose naočare. Kako to izbeći? Pročitajte šta kaže prof. dr Vladimir Bržeski, šef katedre za oftalmologiju državnog pedijatrijskog univerziteta u Sankt Peterburgu

Kad posetiti oftalmologa

Da li se nasleđuju bolesti organa vida?

Neke se nasleđuju. To su različiti sindromi koji se odnose na oči, neke abnormalnosti u razvoju organa vida, delimično kratkovidost i dr.

Kako treba da se ponašaju žene tokom trudnoće ukoliko imaju neko očno oboljenje?

Problemi ovde mogu biti povezani s bolestima mrežnjače oka, koji se najčešće javljaju u slučaju kratkovidosti (miopije) visokog stepena. Trudnice moraju da odu na pregled kod oftalmologa, a ukoliko otkriju bolest mrežnjače, koja preti da se odvoji tokom porođaja, takvim ženama se obično preporučuje preventivna laserska koagulacija mrežnjače. Često im se savetuje i da ne idu na prirodni porođaj nego da urade carski rez.

Kakva se ishrana preporučuje deci za jačanje vida?

Izbalansirana ishrana s vitaminima iz kvalitetnih namirnica. Posebnih preporuka nema.

Oprez prilikom sporta i planinarenja

Postoje li neke fizičke aktivnosti koje mogu biti štetne za oči?

Deci s visokom miopijom, kao i oboljenjima mrežnjače, kontraindikovano je dizanje tegova, jer postoji veliki rizik od razvoja (ili recidiva) odvajanja mrežnjače. Osim toga, toj deci su zabranjene i vežbe koje podrazumevaju skokove.

Postoje li neke vannastavne aktivnosti, sekcije koje se ne preporučuju deci oštećenog vida (duge šetnje ili izleti brodom, itd.)?

Deci sa slabim vidom (čak i na jedno oko) ne preporučuje se da se bave sportom koji je povezan s rizikom od povreda očiju, planinarenjem itd.

Telefon najopasniji za oči deteta

Koliko je opasno da deca provode mnogo vremena ispred televizora i kompjutera?

Prilično je opasno. Istovremeno se uz redovan opšti i vizuelni zamor javlja prekomerna napetost intraokularnih mišića, što kod dece školskog uzrasta može dovesti do razvoja kratkovidosti. Naročito je štetno da dete koristi elektronske gadžete i kompjuter.

Je li štetno čitanje elektronskih knjiga?

Još je štetnije nego rad za kompjuterom. Što je bliži ekran očima i što je naprezanje očiju veće (čitanje), oči se više umaraju.

Naprežu li se oči prilikom čitanja sitnog teksta na telefonu?

To je traumatičnije nego čitanje elektronskih knjiga.

Da li su sočiva štetna za decu?

Ne ukoliko ih pravilno koriste. Ako je neophodno (recimo, nakon operativnog lečenja katarakte), stavljaju se sočiva i deci od mesec-dva. Naravno, roditelji se obučavaju kako da vode računa o sočivima. I brzo se i oni i dete nauče na taj način korekcije vida.

Što se tiče kratkovide dece školskog uzrasta, kod nekih nošenje sočiva čak može da uspori slabljenje vida.

Kad proveriti vid

Prve preglede kod oftalmologa mališani prolaze dva puta – s mesec i s godinu dana, ukoliko nema povoda za češće preglede, tj. oboljenja koja zahtevaju pažljivije praćenje i lečenje. Dalji pregledi su neophodni pre polaska u vrtić i školu, a onda se vid proverava jednom godišnje.

 

Da li su za oči opasni sunčevi zraci

Za zdrave oči (ukoliko se, naravno, stalno ne gleda u sunce) sunčevi zraci nisu naročito štetni. Mada, na plaži nije loše koristiti sunčane naočare. Ali, ako dete ima neku upalu ili drugo oboljenje očiju, može se javiti osetljivost na svetlost ili čak bolest može da napreduje. Zato pre odlaska na odmor, ukoliko dete ima neko oboljenje očiju, obavezno posetite oftalmologa.

Foto: standret / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs