Lekovita i magična svojstva ćilibara: Sunčani kamen čuva mladost

by | 25.12.2023
magična svojstva ćilibara

Ćilibar je izuzetlno lep kamen, a dobija se organski kada se smola stvrdne. Međutim, lekovita i magična svojstva ćilibara su ono što ga čini još posebnijim.

Ćilibar je otkriven u doba neolita i već tada su ljudi znali kako da ga pravilno obrade. On je sunčani kamen, a ovo ime je dobio zbog svetlo žute boje. Na sunčevoj svetlosti on zaista blista i ima veoma neobičnu nijansu.

Magična svojstva ćilibara: Opšte karakteristike

Ćilibar sadrži jedinjenje kiselina organskog porekla koje sadrže visok nivo molekula, a sukcinska kiselina je glavna u sastavu. Njegov sastav je ugljenik u najvećoj meri, vodonik i kiseonik. Kamen sadrži i veliki broj nečistoća kao što su aluminijum, gvožđe. kalcijum, silicijum i druge. Njihov sjaj može biti staklast, mat ili mastan.

Ono što je posebno zanimljivo kod ovog kamena, to je da ćilibar ne tone u slanoj vodi, a u kontaktu sa slatkom vodom on nabubri. Povećanje zapremine je primetno samo ako je kamen dugo u vodi. U interakciji sa kipućom vodom, ćilibar se pretvara u smolu. Takođe, on je lako podložan u boji i obliku, a i dobar je provodnik struje.

Koja su lekovita svojstva ćilibara?

Magična svojstva ćilibara nisu jedina po čemu je ovaj kamen poseban. On ima i niz lekovitih svojstava. Koristi se za:

  • lečenje nervnih poremećaja, depresije i nesanice. Ovaj kamen pomaže osobi da se opusti i prestane da brine o malim stvarima.
  • pomaže kod jakih glavobolja i migrena. Dovoljno je naneti mineral na bolno mesto nekoliko dana.
  • poboljšava metabolizam i normalizuje rad sistem za varenje.
  • obezbeđuje pravilno funkcionisanje centralnog nervnog sistema
  • ublažavanje bolesti želuca i akutnog bola. Za ovu svrhu pravi se infuzija ćilibara koju je veoma lako pripremiti. Neophodno je staviti ćilibar u vodu četrnaest dana. Tečnost treba čuvati na suncu.

Koja su magična svojstva ćilibara?

U drevnim vremenima, ćilibar se nazivao kamenom mladosti. On je takođe davao dobro zdravlje i snagu za ceo dan. Kamen se takođe koristi kao talisman protiv zavidnih ljudi, lošeg izgleda i bilo kakvog oštećenja. Pored toga, on donosi sreću i daje osobi vedrinu. Takođe, naučiće vas da verujete u svoju intuiciju. Devojke često koriste ovaj kamen za bore i probleme sa kožom lica.

Razni narodi koriste ovaj mineral za obavljanje rituala kako bi osigurali dobru žetvu i privukli sreću. Takođe, ovaj kamen će vam pomoći da vratite voljenu osobu i pomoći će u odnosima sa suprotnim polom. Aeko želite udobnosti  sreću u domu, kao i zaštitu od nezgoda i požara, možete staviti figuricu od ćilibara u kuću.

Ostala svojstva ćilibara

Magična svojstva ćilibara čine ga poželjnim nakitom. Međutim, on se koristi i u kozmetici. Na primer ćilibarsko ulje se koristi za masažu donjeg dela leđa i vrata, ali i za lečenje povreda i obnovu metaboličkih procesa.

Ćilibarski prah je neophodan za lečenje ispucalih nogu, ujeda insekata, gnojnih rana i lečenja hemoroida. Takođe, jača kosu i promoviše njen brži rast.

HansJoachim/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs