10 namirnica koje ne bi trebalo kombinovati – težina će se povećati pred vašim očima
Ponekad čak i najzdravija hrana može odigrati okrutnu šalu sa brojevima na skali. Ukoliko ne želite da se to desi, otkrijt koje greške ne bi trebal...
Poznato je da se trudnicama javlja neutaživa želja za raznovrsnom hranom, kao što su kiseli krastavci, voće, začinjena i kisela hrana, a posebno slatkiši. Istraživači s Medicinskog fakulteta u Moskvi ispitivali su kako čokolada deluje na trudnice i otkrili da ova poslastica podstiče rast fetusa i pozitivno utiče na posteljicu.
Studija je obuhvatila 129 žena, od 11. do 14. nedelje trudnoće podeljenih u dve grupe. Prva grupa je jela čokoladu s visokim nivoom flavonoida (vitamin P), a druga s niskim. Svaki dan do samog porođaja trudnice su konzumirale po 30 grama čokolade. Naučnici su zaključili da je indeks pulsa ploda kod obe grupe ispitanican znatno poboljšan, kao i da je uočen manji rizik od preeklampsije i hipertenzije. Dakle, čokolada s niskim i visokim sadržajem flavonoida, u umerenim dnevim dozama, jednako je korisna za trudnice.
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net