Crni biber: Zrno prepuno zdravlja i jedanaest prednosti koje donosi telu

by | 27.02.2024
Crni biber: Zrno prepuno zdravlja i jedanaest prednosti koje donosi telu

Crni biber sadrži antioksidanse i može podržati vaše opšte zdravlje. Prednosti mogu uključiti smanjenje upale, podržavanje kontrole šećera u krvi i holesterola, poboljšava zdravlje mozga.

 

Crni biber je jedan od najčešće korišćenih začina širom sveta. Pravi se mlevenjem bibera u zrnu. Ima oštar i blago začinjen ukus koji dobro ide uz mnoga jela.

 

Zašto je crni biber prijatelj zdravlja?

Ali crni biber je više od obične kuhinjske namirnice. Smatran je „kraljem začina“ i korišćen je u drevnoj ajurvedskoj medicini hiljadama godina zbog visoke koncentracije moćnih, korisnih biljnih jedinjenja. Evo 11 naučno podržanih zdravstvenih prednosti crnog bibera.

1. Crni biber je bogat antioksidansima

Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji mogu oštetiti vaše ćelije i dovesti do velikih zdravstvenih problema. Na primer, povezan je sa upalom, preranim starenjem, srčanim oboljenjima i određenim vrstama raka.

Crni biber je bogat biljnim jedinjenjem zvanim piperin, za koji su studije u epruvetama otkrile da ima moćna antioksidativna svojstva. Studije sugerišu da ishrana bogata antioksidansima može pomoći u sprečavanju ili odlaganju štetnih efekata slobodnih radikala.

2. Ima antiinflamatorna svojstva

Hronična upala može biti osnovni faktor u mnogim stanjima, kao što su artritis, bolesti srca, dijabetes i rak. Mnoge laboratorijske studije sugerišu da piperin — glavno aktivno jedinjenje u crnom biberu — može efikasno da se bori protiv upale.

3. Može biti od koristi  mozgu

Pokazalo se da piperin poboljšava funkciju mozga. Konkretno, pokazao je potencijalne prednosti za simptome povezane sa degenerativnim stanjima mozga kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest. Na primer, studija na pacovima sa Alchajmerovom bolešću otkrila je da piperin poboljšava pamćenje.

4. Može poboljšati kontrolu šećera u krvi

Studije sugerišu da piperin može pomoći u poboljšanju metabolizma šećera u krvi. U jednoj studiji, 86 ljudi sa prekomernom težinom koji su uzimali suplement koji sadrži piperin i druga jedinjenja tokom 8 nedelja doživelo je značajna poboljšanja osetljivosti na insulin – meru koliko dobro hormon insulin uklanja glukozu iz krvotoka.

5. Može smanjiti nivo holesterola

Visok holesterol u krvi povezan je sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja, što je vodeći uzrok smrti širom sveta. Ekstrakt crnog bibera je proučavan na životinjama zbog njegovog potencijala da smanji nivo holesterola.

U jednoj 42-dnevnoj studiji, pacovi hranjeni ishranom sa visokim sadržajem masti i ekstraktom crnog bibera su smanjili nivoe holesterola u krvi, uključujući LDL (loš) holesterol. Isti efekti nisu primećeni u kontrolnoj grupi.

Pored toga, veruje se da crni biber i piperin povećavaju apsorpciju dijetetskih suplemenata koji imaju potencijalne efekte na snižavanje holesterola kao što su kurkuma i crveni kvasac.

Zašto je crni biber prijatelj zdravlja?

6. Crni biber može pomoći u borbi protiv raka

Istraživači pretpostavljaju da aktivno jedinjenje u crnom biberu, piperin, može imati svojstva u borbi protiv raka. Iako nisu sprovedena ispitivanja na ljudima, studije u epruvetama su otkrile da piperin usporava replikaciju ćelija raka dojke, prostate i debelog creva i izaziva smrt ćelija raka.

Druga studija u epruvetama je pregledala 55 jedinjenja iz začina i primetila da je piperin iz crnog bibera najefikasniji u povećanju efikasnosti tradicionalnog lečenja trostruko negativnog raka dojke, najagresivnijeg tipa raka .

7–10. Drugi benefiti

Prema preliminarnim istraživanjima, crni biber može biti od koristi zdravlju na mnoge druge načine:

Povećava apsorpciju hranljivih materija:  Crni biber može povećati apsorpciju esencijalnih hranljivih sastojaka poput kalcijuma i selena, kao i nekih korisnih biljnih jedinjenja, kao što su ona koja se nalaze u zelenom čaju i kurkumi.

Može promovisati zdravlje creva: Sastav crevnih bakterija je povezan sa imunološkom funkcijom, raspoloženjem, hroničnim bolestima i još mnogo toga. Preliminarna istraživanja sugerišu da crni biber može povećati dobre bakterije u vašim crevima.

Može pomoći u ublažavanju bolova:  Iako tek treba da se prouči na ljudima, studije na glodarima sugerišu da piperin u crnom biberu može biti prirodni lek za ublažavanje bolova.

Može smanjiti apetit: U maloj studiji, 16 odraslih je prijavilo smanjen apetit nakon pijenja napitka na bazi crnog bibera u poređenju sa vodom sa ukusom.

11. Svestran začin

Crni biber je postao glavna hrana u domaćinstvima širom sveta. Sa svojom suptilnom toplotom i smelim ukusom, svestran je i može da poboljša skoro svako ukusno jelo.

Malo mlevenog crnog bibera može biti ukusan začin za kuvano povrće, jela od testenina, meso, ribu, živinu i još mnogo toga. Takođe se dobro slaže sa drugim zdravim začinima, uključujući kurkumu, kardamom, kim, beli luk i koricu limuna.

mescioglu / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs