
Lekovita svojstva leblebije: Poboljšava varenje i odličan je pomoćnik u skidanju kilograma
Leblebija je namirnica koja se često koristi kao grickalica, zamena za meso, ali i u obliku humusa. Ali da li znate za lekovita svojstva leblebije?...
Korijanderom se uglavnom naziva seme biljke, dok je njegov zeleni deo sličan peršunu. Neki baštovani potcenjuju ovu dragocenu ne samo začinsku već i lekovitu biljku.
Međutim, još pre tri hiljade godina korijanderom su mirisali viseći vrtovi Amitisa u Vavilonu, a starogrčki lekar Hipokrat, koji je živeo u V-IV veku pre nove ere, prepoznao je njegovu lekovitost. Danas se od njega prave likeri i pivo, a dodaje se i u hleb, slatkiše, kobasice, dinstano meso, supe, salate, jela od pasulja, graška, sočiva, crvene cvekle, šargarepe…
Probajte, nećete zažaliti
Mladi listovi korijandera bogati su vitaminima C, B1 i B2, karotenom i rutinom. Upotrebljavaju se u svežem i suvom obliku – dodaju se salatama i jelima s povrćem, sirom, jajima i žitaricama. Svež zeleniš daje hrani specifičan miris i ukus, obogaćujući je vitaminima. Dobar je u marinadama, mešavinama začina, sosovima… U plodovima i zelenom delu biljke nalazi se eterično ulje, koje pojačava sekreciju žlezda digestivnog trakta.
PROČITAJTE I… Tri mešavine protiv nadutosti i gasova
Seme se koristi za aromatizaciju hleba i slatkiša, za pripremu kobasica, dinstanog mesa, stavlja se u supe. Od korijandera se prave likeri i pivo, a dodaje se i u jela od pasulja, graška, sočiva, crvene cvekle, čak i šargarepe.
U kozmetičkoj industriji koristi se za pravljenje kolonjske vode. Naime, u korijanderu se nalazi 0,5–1% eteričnih ulja, ali se u procesu dugotrajnog čuvanja ono gubi. Eterično ulje korijandera takođe ima baktericidno i holeretsko dejstvo i stimuliše rad digestivnih žlezda. Upotrebljava se u slučaju želudačnih oboljenja i prehlada, sprečava skorbut i leči ga.
Korijander u narodnoj medicini
Plodovi korijandera primenjuju se kao antiseptici, analgetici, stimulišu rad žuči, koriste se protiv hemoroida, a takođe poboljšavaju apetit, varenje i doprinose zarastanju rana. Za ovo se primenjuje odvar od semena korijandera: kašičicu semena prelijte šoljom ključale vode, ostavite da se ohladi, procedite i pijte po trećinu čaše tri puta na dan.
Od semena se takođe pravi vitaminski napitak. Dvadeset grama semena prelijte sa 0,8 l ključale vode i poklopite. Kuvajte na tihoj vatri 20–30 minuta, pa ostavite da odstoji 10–15 minuta. Procedite, dodajte šećera po ukusu i kuvajte još dva-tri minuta. Nakon što se ohladi, dodajte sok od grožđa ili neki drugi sok. Uzimajte po čašu tri-četiri puta dnevno.
Svež zeleniš celo leto
Korijander se seje u nekoliko navrata, nakon svake dve-tri nedelje. Prilikom sejanja u drugoj polovini jula ili početkom avgusta odlično raste i dugo ne formira cvet, ali zato razvija krupne listove. Briga o korijanderu sastoji se od okopavanja, đubrenja i polivanja po potrebi. Porodicu može da obezbedi korijander posejan na površini od pola metra kvadratnog. Prilikom čišćenja uklanja se 60% njegovog ploda.
Irina Čudajeva, naučni saradnik Instituta za naturopatiju
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net