Da li su pirinčane galete zdrave?

by | 15.01.2024
prednosti pirinčanih galeta

Ukoliko se pratili niskokaloričnu dijetu, onda se su se sigurno pirinčane galete našle u vašoj ishrani. Postoji nekoliko prednosti pirinčanih galeta zbog kojih ih ljudi često biraju umesto hleba.

Kao i mnogi drugi proizvodi, pirinčane galete imaju svoje prednosti, ali i kontraindikovana svojstva. One su dobra zamena za više kalorijske namirnice poput hleba, ali su sa druge strane lišene hranljivih materija i imaju relativno visok sadržaj ugljenih hidrata.

Prednosti pirinčanih galeta: Niskokalorična namirnica

Većina pirinčanih galeta se pravi od naduvanog pirinča ili pirinčanog brašna, uključujući beli pirinač, smeđi pirinač i druge vrste. Pirinač biva sabijen i komprimovan formirajući tanku tortu koja više liči na hrskavi, pahuljasti kreker.Postoji mnogo različitih načina za pripremu ovih grickalica. Vrlo često se pirinač od celog zrna samenje, dodaju se druga zrna i semena kao što su kinoa, heljda ili laneno seme.

Pirinčane galete sadrže minimalan broj kalorija, ali nažalost i minimalan broj hranljivih materija. Iako neke pirinčane galete mogu biti pristojan izvor vlakana, one će i dalje imati malo hranljivih materija. Neke vrste čak sadrže i relativno velike količine dodatog šećera i soli.

Koje su prednosti pirinčanih galeta?

Pirinčane galete imaju nekoliko prednosti zbog kojih se ljudi često odlučuju na njih.

  • Bezglutenska i niskokalorična alternativa hlebu 
    Pirinčane galete su dobra zamena za druge ugljene hidrate kao što su hleb, mafini, krekeri, čips ili pomfrit. Još jedna je što su prirodno bez glutena odim ako su napravljeni od pšeničnog, raženog ili ječmenog brašna.
  • Može se napraviti od celog zrna
    U poređenju sa drugim vrstama krekera od celog zrna ili hrskavog hleba, pirinčane galete uglavnom sadrže manje vlakana. Međutim, ako su napravljene od celih žitarica kao što su smeđi pirinač i semenke, oni i dalje mogu da obezbede malo dijetetskih vlakana da zadovolje vaše dnevne potrebe. Takođe, u tom slučaju mogu da sadrže mangan, vitamine B i selen koji imaju prednosti kao što su održavanje zdravog nivoa energije, održavanje normalnog nivoa šećera u krvi i podržavanje zdravlja kostiju.
  • Može se kombinovati sa raznim sastojcima
    Pošto same pirinčane galete nemaju mnogo ukusa osim ako ne sadrže dodatne sastojke, oni se mogu koristiti u raznim receptima, slatkim i slanim. Na primer, možete ih koristiti kao osnovu za sendvič sa avokadom i lososom ili ih jednostavno namazati sirom ili puterom od kikirikija.

Koja su štetna svojstva za pirinčane galete?

Kao i svaka namirnica, tako i pirinčane galete imaju nekoliko štetnih indikacija.

  • Sadrže visoki nivo ugljenih hidrata
    Pirinčane galete prvenstveno sadrže ugljene hidrate, najčešće iz prerađenog belog pirinča koji se smatra izvorom praznih kalorija. Takođe, većina pirinčanih galeta ima visok glikemijski indeks što znači da mogu prilično brzo da podignu nivo šećera u krvi.
  • Nizak nivo hranljivih materija
    Neke vrste pirinča mogu da sadrže antioksidante, postoje neka istraživanja koja sugerišu da proces naduvavanja smanjuje nivo nekih delikatnih antioksidanata, što znači da je bolje jesti pirinač celog zrna.

Kako je najbolje konzumirati pirinčane galete?

Ako volite da redovno konzumirate pirinčane galete izaberite one napravljene od pirinča celog zrna. Izbegavajte one kojima je dodat šećer ili bilo kakve veštačke arome. Da bi vas galete više zasitile, jedite ih sa sirom ili tunjevinom. Ovo dovodi do manjeg skoka šećera u krvi i pomaže da kontrolišete glad. Avokado ili bademov puter su takođe veoma dobra opcija za jelo uz galete od pirinča.

Dakle, da biste izvukli prednosti pirinčanih galeta, pazite na veličinu porcije i pokušajte da ih uparite za izvorom zasićenih proteina i zdravih masti kako biste ih učinili hranljivijim.

Anna Savina/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs