Vreme je za maline

by | 20.06.2018

Plodovi maline jedni su od najmirisnijih i najslađih lekova koje nam je priroda podarila „Lek ne treba da bude gorči od same bolesti…“

Maline i zdravlje

U cilju lečenja ne koriste se samo plodovi maline, već i njeni listovi, cvetovi, pa čak i koren. Listovi i cvetovi se prikupljaju u junu-julu, plodovi u julu-avgustu, a koren – u jesen.

Plodovi maline podstiču znojenje, koriste se protiv povraćanja, imaju analgetičko i antipiretičko dejstvo, a efikasno se primenjuju i u slučaju prehlade i reumatizma. Korisni su u slučaju ateroskleroze, hipertenzije i anemije.

Cvetovi imaju antiinflamatorno i antitoksično dejstvo, koriste se protiv groznice i hemoroida. Koren ima hemostatski efekat (zaustavlja krvarenje).

Listovi se najčešće koriste usled respiratornih oboljenja (bronhitis, upale pluća) i bolesti digestivnih organa (dijareja, kolitis i enterokolitis), kao i u slučaju obilnih menstruacija.


Plodovi maline sadrže glukozu i fruktozu, pektine, tanine, a takođe imaju antisklerotsko delovanje masne kiseline i β-sitosterol. Organske kiseline u malinama ne predstavljaju samo voćne kiseline (limunska i jabukova), već i salicilna, uz već navedena lekovita svojstava – antipiretičko, antibakterijsko i protivupalno.

U malinama je zastupljen i kumarin – materija koja snižava nivo protrombina, normalizuje koagulabilnost krvi i igra važnu ulogu u prevenciji infarkta, pri čemu je u tamnijim plodovima još više kumarina. Maline su bogate vitaminima i mineralima, sadrže vitamine B1, B2, B3, C, karoten, folnu kiselinu, soli gvožđa, kalijuma, magnezijuma i bakra.

Za dugotrajno čuvanje, plodovi malina se zamrzavaju ili suše. Zamrznuta malina zadržava svoj miris, ukus i korisna svojstva. Sušeni plodovi koriste se u medicinske svrhe. Divlja malina je bolja za lečenje od domaće.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs