SNIŽAVAMO PRITISAK bez lekova

Doktor Viktor Vasiljevič Gondar govori o tome kako da pomoću autogenog treninga zaustavite kardiovaskularni oblik hipertenzije i snizite pritisak

by | 01.09.2022
visok pritisak

Doktor Viktor Vasiljevič Gondar (Kijev) više od 30 godina uspešno praktikuje metodu autosugestije za izlečenje od različitih bolesti. Ovog puta govori o tome kako da pomoću autogenog treninga zaustavite kardiovaskularni oblik hipertenzije

Oko 30% stanovništva planete ponekad ima povišen arterijski pritisak, a kod 20% on je stalnog karaktera. Situacija se pogoršava s godinama: polovina ljudi starijih od 65 godina boluje od hipertenzije. Da, postoji mnoštvo lekova koji efikasno snižavaju pritisak, ali takvo lečenje je usmereno na otklanjanje osnovnog simptoma bolesti i pritom je privremeno. Čim prestanete da uzimate lekove, pritisak će opet skočiti.

KAKO DA SNIZITE PRITISAK BEZ LEKOVA

Pomoću autosugestije. Za regulaciju otvora krvnih sudova, od čega zavisi pritisak, odgovoran je vegetativni nervni sistem. Svest ga generalno slabo kontroliše, mada autogeni trening omogućava upravljanje zasebnim reakcijama organizma. Za lečenje hipertenzije treba da usvojite samo dve vežbe: potpuno opuštanje i sugerisanje osećaja težine.

NAUČITE DA SE OPUSTITE

Lezite na leđa na kauču, ruke i noge ispružite duž tela, oči zatvorite. U mislima dajte komandu svim delovima tela da se opuste. Ponavljajte u sebi: „Moja desna ruka je opuštena, moja leva ruka je opuštena“, itd. Ukoliko niste osetili potpuno opuštanje, ponavljajte do detalja proces opuštanja: prsti, dlan, ruka, podlaktica. Zatim idu mišići vrata, grudnog koša, stomaka. Možete zamisliti da ste tečnost koja se razlila po površini kreveta.

Kad se opustite, recite (u) sebi: „Dišem slobodno i mirno, moje srce kuca ujednačeno.“

SUGERISANJE OSEĆAJA TEŽINE

Zatim izazivajte osećaj težine. Možete početi od palca na nozi: „Osećam kako mi palac postaje težak, puni se olovom, spušta se pod sopstvenom težinom“. Potrebno je da ovaj osećaj i sugestiju širite na druge prste, stopalo, celu nogu, drugu nogu, ruke.

! Sugerisanje osećaja težine dovodi do širenja krvnih sudova i poboljšanja protoka krvi u odgovarajućim delovima tela, što normalizuje pritisak.

Autosugestija se može dopuniti: „Osećam kako mi se krvni sudovi u prstu šire, krv puni sve kapilare, protok krvi je bolji, krvni sudovi se pune krvlju“. Ako uspete, pređite na etapu redovnih treninga (ciklus sugestije opuštanja i osećaja težine). Ukoliko ne – ponavljajte date formule sugestije dok ne dođete do željenog stanja.

NEDELJU DANA ZA ZDRAVLJE

Usvajanje vežbi za potpuno opuštanje i sugerisanje osećaja težine zahteva oko nedelju dana upornih treninga. Posle svake sugestije u trajanju od tri-četiri minuta merite arterijski pritisak. Ukoliko ste uspešno uradili vežbu, gornji (sistolni) pritisak treba da se snizi za minimum 10–15 jedinica. Ako se smanjio za bar pet do sedam jedinica, znači da vam ide. Učvršćujte uspeh i pamtite metode koje ste koristili.

HIPERTONIČAR POČETNIK

Ukoliko ste hipertoničar početnik i pritisak vam skače posle fizičkih ili psihičkih napora, radite vežbe u trenutku njegovog skoka. Ako je opao za 10–15 jedinica, a za 10–20 minuta je opet skočio za oko pet jedinica – ništa strašno. Sprovedite ciklus sugestije opuštanja i osećaja težine još jednom i smanjite ga za istih 10–15 jedinica. I tako sve dok se arterijski pritisak ne normalizuje.

Radite vežbe prilikom svakog skoka pritiska, pa će se to dešavati sve ređe. Stalan trening aktivira prirodne mehanizme regulisanja pritiska.

HIPERTONIČAR SA STAŽEM

Ako ste pak hipertoničar sa stažem i mesecima, a ponekad i godinama uzimate lekove za snižavanje pritiska, za usvajanje vežbi sugestije osećaja težine izaberite minimalnu dozu leka pri kojoj će gornji pritisak u običnim uslovima ostati normalan, ali posle fizičkih ili psihičkih napora može da se podigne na 130 do 150 jedinica. Nakon što izaberete minimalnu dozu, dejstvujte prema gore opisanom algoritmu.

Kad pritisak prestane da skače, ponovo smanjite dozu leka i vežbajte u slučaju njegovog rasta. I tako do potpunog ukidanja leka.

Nedelju dana budite uporni i dosledni ovom treningu i bićete prezadovoljni rezultatima – to je rešenje na duge staze

Pročitajte još i ... Kako podići pritisak.

 

Foto: Chinnapong / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs