Kako sniziti trigliceride prirodnim putem: 7 jednostavnih saveta

by | 08.01.2024
kako sniziti trigliceride prirodnim putem

Visoki trigliceridi su česta dijagnoza današnjice. Ukoliko i vi patite od njih, sigurno se pitate kako sniziti trigliceride prirodnim putem?

Visok nivo triglicerida u krvi se naziva hipertrigliceridemija ili dislipidemija. Ovo stanje nije praćeno posebnim simptomima, ali se mogu podudarati i sa visokim nivoom ukupnog holesterola u krvi i niskim nivoom dobrog holesterola. Ovo stanje može povećati rizik od insulinske rezistencije i srčanih oboljenja. Međutim, ako trenutno imate visok nivo triglicerida, još uvek možete da ga spustite na prirodan način.

Šta su trigliceridi?

Reč trigliceridi bukvalno znači molekul sa tri masne kiseline vezane za molekul glicerola. Trigliceridi su uobičajeni oblik lipida (masti) u biljnom i životinjskom casrtvu. Većina masti koje jedemo sadrži trigliceride, uključujući životinjske masti, biljna ulja, nezasićene masti i trans masti. Međutim, kada hrana koju jedemo sadrži više kalorija nego što sagorevamo, telo skladišti trigliceride u masnim ćelijama za kasniju upotrebu. Trigliceridi takođe cirkulišu kroz krvotok zbog čega ih lekari lakše otkrivaju. Ako se pitate kako sniziti trigliceride prirodnim putem, ključ je u navikama i ishrani.

Hrom smanjuje nivo triglicerida i poboljšava osetljivost na insulin

Šta uzrokuje visoke trigliceride?

Dva najčešća uzroka visokog nivoa triglicerida su ishrana bogata mastima (posebno životinjskim) i prekomerna težina. Pored toga, visoke nivoe trigicerida mogu izazvati bolest jetre, štetne žlezde, bubrega, potom dijabete tipa II, pušenje cigareta, pijenje alkohola, korištenje lekova kao što su kontraceptivi i kortikosteroidi.

Kako sniziti trigliceride prirodnim putem?

Ukoliko imate visok nivo triglicerida, postoje prirodni načini da ih snizite. Ovaj način zahteva volju i upornost, ali se se to, da bi vaše zdravlje bilo bolje, svakako isplati.

Ograničite šećer

Ograničavanje ili eliminisanje šećera, uključujući i prirodne zaslađivače poput agave, meda ili javorovog sirupa može smanjiti nivoe triglicerida. Ukoliko žudite za nečim slatkim, bolje je da uzmete voće umesto zaslađene hrane. Takođe, preporučljivo je da koristite prirodne, nehranljive zaslađivače poput stevije ili monaško voće.

Eliminišite hleb i testeninu

Beli hleb i testenina sadrže skrob – ugljene hidrate koji imaju visoku glikemijsku vrednost i mogu da podignu nivo šećera i triglicerida u krvi. Umesto njih, jedite cele žitarice kao što su divlji pirinač, ječam ili kinoa ili orašaste plodove i raznovrsno povrće.

Kako sniziti trigliceride prirodnim putem: Uvedite vežbanje

Gojaznost i prekomerna težina su često povezani sa povišenim niovoom triglicerida, vežbanje je očigledan način da ih spustite. Kombinacija aerobnih vežbi i treninga snage je najefikasnija u ovom slučaju. Trebalo bi da imate fizičku aktivnost 30 minuta dnevno, pet puta nedeljno.

Izbegavajte zasićene masti i trans masti

Najočigledniji odgovor na pitanje kako sniziti trigliceride prirodnim putem je izbegavanje onoga što ih prouzrokuje. Da biste održali nizak nivo triglicerida, izbegavajte životinjske i trans masti. Proizvodi životinjskog porekla kao što su crveno meso, puter i sir su često povezani sa povišenim nivoom triglicerida. Takođe, većina pržene i upakovane hrane poput čipsa i keksića sadrže trans masti pa je takođe preporučljivo da ih izbegavate.

Probajte esencijalno ulje bergamota

Neki biljni dodaci poput esencijalnog ulja bergamota mogu pomoći u balansiranju nivoa triglicerida. Bergamot ima visok nivo flavonoida, kao i antioksidativna svojstva. Jedna studija je dokazala da uzimanje ekstrakta bergamota tokom šest meseci normalizuje nivo holesterola i triglicerida.

Kako sniziti trigliceride prirodnim putem: Smanjite alkohol

Naravno, najbolje bi bilo da ga u potpunosti eliminišete. On ne samo da obezbeđuje kalorije bez nutritivne vrednosti već i povećava njihove nivoe. Dodatne kalorije iz alkohola se brzo pretvaraju u masti i skladište u telu.

Jedite hranu koja snižava trigliceride

Da biste smanjili trigliceride, jedite integralnu ovsenu kašu koja vam može u tome pomoći. Takođe, ovas koji je bogat vlaknima smanjuje nivo triglicerida više od zrna pšenice. Pasulj i druge mahiunarke su takođe dobar izbor. Pored toga, u ishranu ubacite više avokada i ribe poput lososa, skuše, jezerske pastrmke, tunjevine i sardine.

Koji su rizici od visokih triglicerida?

Postoji nekoliko glavnih rizika od visokih triglicerida koji nisu nimalo bezazleni. Oni su:

  • nakupljanje plaka u arterijama
  • ateroskleroza (otvrdnjavanje zidova arterija)
  • srčani udar
  • moždani udar
  • insulinska rezistencija
  • akutni pankreatitis (iznenadna upala pankerasa)

Dakle, odgovor na pitanje kako sniziti trigliceride prirodnim putem stoji u menjanju navika što, naravno, nije uvek lak put. Međutim, ako razmislite o tome šta je glavni cilj, vaše zdravlje, onda se vredi potruditi.

PeopleImages/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs