Prirodni lekovi za kurje oko: Jednostavni saveti sa lukom, krompirom i limunom

by | 13.12.2023
Prirodni lekovi za kurje oko

Žuljevi i kurje oko mogu da budu toliko neugodni da je teško i hodati. Međutim, ovi prirodni lekovi za kurje oko i žuljeve mogu pomoći da se što pre rešite neprijatnih tegoba.

Kurje oko je veoma neprijatno stanje koje se najčešće javlja između malog i domalog prsta na donjoj strani stopala. Ovo ume da bude veoma bolno i često utiče na kretanje osobe. Crni i beli luk, propolis ili maslačak mogu biti od pomoći.

Šta je kurje oko?

Kurje oko prestavlja zadebljanje kože čiji je tvrdi vrh u obliku trna okrenut prema koži. Kurje oko se nalazi uglavnom na stopalima i često je veoma bolno na dodir ili prilikom vršenja pritiska na njega. Kurje oko se može javiti ukoliko nosite neudobnu odeću, ako dugo stojite na jednom mestu, zbog nepravilnog hoda ili ako nosite cipele bez čarapa. Takođe, ukoliko patite od dijabetesa, veće su šanse za nastanak kurjeg oka.

Prirodni lekovi za kurje oko

Prvenstveno, najbolji lek jeste da nosite prikladne i udobne cipele. Međutim, da biste se izborili sa kurjim okom, biće vam potrebno strpljenje i malo više vremena. Postoji niz prirodnih i tradicionalnih recepata za lečenje kurjeg oka.

Crni luk

Svako veče poparite stopala i namažite ih sokom od crnog luka. Da biste omekšali kurje oko, pomešajte pulpu od luka da mlekom i stavite na problematično područje. Takođe, možete preseći luk na pola, preliti sirćetom i ostavite u prostoriji tokom jednog dana. Prekrijte ovim oblogom dva puta dnevno.

Ljuske od luka takođe mou biti korisne kao prirodni lekovi za kurje oko. Teglu od pola litre napunite ljuskom i potom do vrha napunite sirćetom. Ostavite da odstoji dve nedelje na sobnoj temperaturi. Zatim uklonite ljuske, sačekajte da se osuše i držite ih na kurjem oku u toku noći. Ujutro isperite toplom vodom. Ukoliko je zadebljanje kože veliko, ponovite postupak nekoliko puta.

Prirodni lekovi za kurje oko: Beli luk

Naparite kurje oko u vodi sa dodatkom sode. Obrišite stopala i nanesite krpu sa sokom od belog luka. Ponavljajte proceduru 15 dana. Ukoliko je u pitanju malo kurje oko biće dovoljno 5 ili 7 procedura.

Postoji još jedan način. Umotajte čenove belog luka u vlažnu salvetu i pecite u pepelu. Nakon što se prohlade, stavite na kurje oko. Možete koristiti i beli luk kuvan u mleku.

Jagnjeća mast i vosak

Izmešajte jagnjeću mast i beli vosak u razmeri 2:1. Mešajte na laganoj vatri dok ne dobijete homogenu mast. Namažite preko noći i ostavite ispod zavoja do jutra.

Prirodni lekovi za kurje oko: Propolis

Da biste se lako oslobodili kurjeg oka, nanesite propolis u prahu i ostavite ga preko noći.

Krompir

Stavite rendani krompir na kurje oko preko noći i učvrstite. Ukoliko osetite bol, možete pomešati sa pulpom paradajza. Međutim, u tom slučaju je ovo bolje raditi preko dana jer ćete morati da menjate zavoj svaka dva sata što će pojačati efekat.

Kurje oko: Luk i ricinusovo ulje mogu da reše problem

Limun

Odsecite koru ostavljajući na njoj tanak sloj pulpe. Ostavite preko noći i ujutro sklonite zavoj. Potom uklonite meki deo kože i ponavljajte do poboljšanja.

Maslačak

Tokom sezone cvetanja iscedite sok iz stabljike i cveta maslačka i koristite ga kao oblogu za lečenje kurjeg oka.

Ovi prirodni lekovi za kurje oko će pomoći da se oslobodite neprijatnih tegoba. Međutim, važno je da budete strpljivi i uporni.

m-gucci/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs