Izborite se sa menopauzom uz pomoć narodnih metoda

by | 31.10.2023
Prirodni lekovi za menopauzu

Simptomi menopauze mogu da budu veoma iscrpljujući, a hormonske promene ostavljaju poseban efekat na vas. Ipak, prirodni lekovi za menopauzu mogu da pomognu u ublažavanju ovih simptoma.

Menopauza je prirodni fiziološki proces sa kojim se susreće ili će se susresti svaka žena. Žena oseća konstantnu smenu preznojavanja i osećaja hladnoće, seksualne tegove, bol u leđima, ramenima i zglobovima, a veoma su česte i nagle promene raspoloženja.

Prirodni lekovi za menopauzu

Da biste smanjili određene simptome menopauze, možete se okrenuti prirodi. Evo nekolik orecepata koji mogu biti od pomoći.

Biljna mešavina

Uzmite istu količinu hajdučke trave, srdačice i cvetova gloga. Uzmite 5 g smese i prelijte litrom ključale vode. Procedite i pijte ohlađeni napitak 3 puta dnevno.

Jarebika

Alkoholna tinktura jarebike može pomoći kod vrtoglavice, tahikardije i pojačanog znojenja u menopauzi. Uzmite 200 g svežih ili sušenih bobica i prelijte sa 500 ml votke (40% alkohola) i ostavite da odstoji 3 nedelje. Uzimajte kašičicu tinkture 3 puta dnevno.

Prirodni lekovi za menopauzu: Žalfija

Lekovita žalfija može da pomogne u smanjenju prekomernog znojenja prilikom menopauze. Da biste pripremili naitak, 2,5 g žalfije prelijte sa 200 ml ključale vode. Neka odstoji sat vremena. Pijte pola čaše tri puta dnevno.

Ruzmarin

Ukoliko patite od razdražljivosti, nervnih poremećaja ili depresije tokom menopauze, uzmite tinkturu ruzmarina. Uzmite 20 g zdrobljenih suvih listova rizmarina i prelijte sa 200 ml votke (40% alkohola) i neka odstoji 2 nedelje. Uzimajte 25 kapi razblaženih u 50 ml vode tri puta dnevno. Ukoliko patite od hipertenzije, nemojte uzimati lek sa ruzmarinom.

Sok od cvekle sa medom

Kod povećane razdražljivost, svež sok od cvekle sa medom, razblažen sa vodom u razmeri 1:1 može biti veoma koristan.

Srčenjak (Sanguinaria canadensis)

Ako krvarite iz materice tokom menopaute, pijte srčenjak. Uzmite 4 g korena srčenjaka i prelijte sa 200 ml ključale vode. Kuvajte na veoma laganoj vatri 30 minuta. Uzimajte jednu kašiku pre jela.

Prirodni lekovi za menopauzu: Običan dvornik (Persicaria maculosa)

Ova biljka je odličan pomoćnik ako patite od bolnih i obilnih menstruacija tokom menopauze. Popijte 20-25 kapi ekstrakta pre jela.

Crni kohoš (Cimicifuga racemosa)

Ekstrakt pripremljen od crnog kohoša pomaže u smanjenju valunga, ublažavanju migrene, nesanice i razdražljivosti tokom menopauze. On takođe ima dejstvo koje pomaže u normalizaciji nivoa estrogena, a uz to ima i analgetički, umirujući efekat. Uzmite 100 g usitnjenog korena crnog kohoša i dodajte 500 70% alkohola i ostavite smesu u mraku 2 nedelje. Uzimajte ekstrakt crnog kohoša 30 kapi tri puta dnevno.

Snežana Vranić

Highwaystarz-Photography/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs