Varikokele: Kako lečiti proširene vene na testisima?

by | 29.12.2023
Proširene vene na testisima

Proširene vene na testisima svakako nisu prijatno stanje, a često je muškarcima neprijatno i da govore o tome. Međutim, ovo stanje svakako zahteva pažnju.

Varikokele same po sebi nisu opasne i možda je nećete primetiti godinama. Međutim, posledica ove bolesti je kršenje spermatogene funkcije što može dovesti do neplodnosti. Takođe, ona može sprečiti normalno hlađenje testisa. A ako se ne leči, može doći i do upale testisa.

Zašto se javljaju proširene vene na testisima?

Varikokele su proširene vene testisa ili spermatične vrpce. One nastaju usled problema sa venskim zaliscima od kojih se svaki sastoji od dva elastična ventila i omogućava prolazak krvi samo u pravcu srca. Stagnirajuća krv u veni vrši dodatni pritisak na zidove krvnih sudova zbog čega se oni šire.Vremenom, krila venskih ventila se više ne zatvaraju u potpunosti, a krv, umesto da se kreće ka srcu, počinje patološki da se kreće naniže.

Zbog anatomske karakteristike muškaraca, varikokele su levostrane, a retko se javljaju na desnoj strani ili obostrano. Do ovoga može doći zbog dugotrajnog sedenja ili stajanja, zbog čestog ili neredovnog seksa, čestih ili produženih erekcija, ali i zbog problema sa stolicom ili prekomerne težine.

Proširene vene na testisima mogu izazvati bol u predelu skrotuma koji može biti nedosledan i varirati u intenzitetu, nelagodnost tokom hodanja, povećano znojenje, osećaj peckanja u predelu skrotuma i seksualnu disfunkciju.

Prirodni lekovi za proširene vene na testisima

Naravno, svi žele da što lakše i blaže izleče ovo stanje, ako je moguće bez operacije. Nekoliko prirodnih lekova i jednostavnih vežbi mogu biti od pomoći.

Vežbe za čišćenje vena

Zauzmite stojeći položaj, podignite se na prste 2 cm od nivoa poda i brzo se vratite u početnu poziciju. Izvršite ovo 10 puta u tri navrata sa pauzom od 10 sekudni. Set vežbi ne treba da radite više od 2 puta dnevno.

Infuzija od jabuke za proširene vene na testisima

Uzmite tri srednje jabuke sorte Antonovke i stavite u emajliranu posudu. Prelijte sa jednom litrom ključale vode, umotajte u peškir i ostavite da poklopljeno odstoji tri sata. Nakon tog vremena, procedite i uzimajte ujutro i uveče pre jela.

Pelin sa pavlakom

Za pripremu obloga uzmite sveže glavice i zgnječeno lišće pelina i pomešajte sa kašikom pavlake. Dobijenu masu rasporedite preko gaze i nanesite na pogođeno područje 2 sata. Koristite tretman 5 dana. Nakon trodnevne pauze ponovite postupak.

Kada su proširene vene na testisima u pitanju, morate biti veoma strpljivi i uporni. Nemojte uzimati više lekova odjednom.

Vladdeep/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs