Polističnici jajnici: Biljni recepti koji mogu da pomognu u ublažavanju simptoma

by | 17.02.2024
Polističnici jajnici: Biljni recepti koji mogu da pomognu u ublažavanju simptoma

Policistični jajnici su problem sa kojim se suočavaju mnoge žene. Neki tradicionalni biljni recepti mogu da pomognu u rešavanju ovog zdravstvenog problema. Saznajte o čemu se radi.

 

Danas je sindrom policističnih jajnika (PCOS) sve češći kod žena, a medicinski tretman ne odgovara svima, jer je njegov glavni kriterijum upotreba hormonalnih lekova, kojih se mnoge žene plaše. Ovaj članak će govoriti o najefikasnijim narodnim lekovima za lečenje sindroma policističnih jajnika.

Policistični jajnici: Pomoć narodnih lekova

PCOS je žensko ginekološko oboljenje kod kojeg su uglavnom narušene funkcije jajnika, usled čega može izostati ovulacija, a to dovodi do nestabilnosti ženskog ciklusa i neplodnosti.

Medicinski tretman za PCOS uključuje ishranu sa minimalnim količinama šećera i uzimanje hormonalnih lekova. Ali postoji i puno informacija o tome kako izlečiti sindrom policističnih jajnika pomoću narodnih lekova.

Policistični jajnici: Narodni recepti

Tradicionalne metode lečenja možda nisu uvek korisne, jer mnogo zavisi od težine bolesti, razloga za njen izgled i individualnih karakteristika svakog organizma. Zbog toga, za lečenje PCOS-a sa narodnim lekovima, potrebno je konsultovati  specijaliste.

Koren maslačka

Da bi se pripremio efikasan lek u borbi protiv sindroma policističnih jajnika, koristi se koren maslačka. Dve kašičice iseckanog korena maslačka preliti sa šoljom ključajte vode. Poklopite posudu, smanjite temperaturu i ostavite 1 minut, Sklonite posudu s ringle, ostavite poklopljeno pola sata. Procedite i pijte 1/3 čaja ujutru, jednu u podne i jednu uveče.

Ova decokcija će pomoći da se oslobodite viška hormona koji se zadržavaju u jetri, a takođe će uspešno ukloniti toksine iz tela.

Viteks

Blagotvorno dejstvo Viteksa (Prstasta konopljika) u borbi protiv PCOS-a je to što deluje na hipofizu (deo mozga gde se proizvodi veliki broj hormona) i potiskuje proizvodnju muških polnih hormona. Ovo omogućuje da se ženski hormoni proizvode u većim količinama za ravnotežu. koeficijent.

Ova biljka pomaže u smanjenju proizvodnje luteinizirajućeg hormona (LH) i povećava koncentraciju progesterona. Preporučena doza je 200 mg dnevno najmanje tri meseca.

Cimet

Insulinska rezistencija često uzrokuje hormonsku neravnotežu i razvoj PCOS-a. Kod ovog oblika bolesti, preporučuje se da u svakodnevnu ishranu uključite cimet i koristite ga kao začin.

Pomoći će u snižavanju šećera u krvi, vratiti osetljivost telesnih ćelija na insulin, zbog čega će se polni hormoni koji utiču na razvoj policističnih bolesti vratiti u normalu.

Kopriva

Tinktura koprive mogu biti korisne u ranim stadijumima bolesti. Listove sveže koprive iseckajte, napunite teglu do pola, prelijte votkom ili rakijom.

Bilje mora da bude potpuno prekriveno. Teglu dobro zatvorite, ostavite na tamnom i suvom mestu najmanje četiri do šest nedelja. Povremeno protresite. Procedite, sipajte u bočicu sa tamnim staklom.

Oko 10 kapi tinkture otopi se u vodi i pije jednom dnevno pre obroka , najčešće pre obroka. Može se koristiti maksimalno 4 nedelje u kontinuitetu. Kao i sa svim biljnim preparatima, potrebno je napraiti pauzu od dva meseca. Osobe koje piju neke lekove ne treba da uzimaju tinkturu bez konsultacije s lekarom. Ova tinktura blagotvorno utiče na hormonalni nivo, a dolazi i do smanjenja testosterona.

Laneno seme

Od davnina, laneno seme se koristi kao antitoksino sredstvo koje smanjuje upale u organizmu i blagotvorno deluje na funkcionisanje gastrointestinalnog trakta. Takođe su bogati omega-3 i omega-6 masnim kiselinama.

Nauci je poznato da konstantna konzumacija ove biljke sa hranom može da smanji nivo muških polnih hormona (androgena), čija visoka koncentracija u organizmu može dovesti do sindroma policističnih jajnika.

Za postizanje maksimalnog efekta potrebno je uzimati izmrvljeno laneno seme (pošto se može apsorbovati u organizmu u većoj količini nego celo) ili hladno ceđeno laneno ulje jednom dnevno po 30-40 g najmanje tri meseca za vidljiv rezultat i balansirati ženske i muške polne hormone.

Bosiljak

Bosiljak se aktivno koristi u ajurvedi za lečenje ženskih bolesti. On, kao i cimet, ima sposobnost da smanji insulin u krvi i koncentraciju muških polnih hormona. Da biste postigli rezultate potrebno je da pojedete nekoliko svežih listića za doručak.

Nana

Čaj od nane se široko koristi u različitim oblastima medicine, uključujući i kao narodni lek za lečenje sindroma policističnih jajnika. Čaj od nane smanjuje proizvodnju muških polnih hormona, gasi žeđ i deluje umirujuće na nervni sistem žene. Pije se dva puta dnevno šolja čaja.

Žalfija

Za policistične jajnike preppručuje se jedna šolja čaja od žalfije dnevno. Osim što blagotvorno deluje na hormonalni nivo, dobro gasi žeđ i prijatnog je ukusa.

Madeleine_Steinbach / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs