Tinktura od oraha: Kako se pravilno koristi i šest ruskih narodnih recepata
Alkoholna tinktura od oraha ima blagotvorno dejstvo na celo telo. Priprema će zahtevati minimum napora, ali zato su koristi od ovog leka ogromne. ...
Od davnina su poznata lekovita svojstva belog bora, pa nije čudo što se koriste borove šišarke kao lek u tradicionalnoj medicini.
Bor je jedna od biljaka koje se veoma često koriste u medicini. Poznata su svojstva borovih iglica, kore, izdanci, smole, ali i njegove šišarke mogu biti veoma korisne za naš organizam. Pomažu u prevenciji od moždanog udara, sprečavaju proširene vene i jačaju nervni sistem. Od borovih šišarki se prave tinkture, decokcije i sirupi.
Sadržaj članka
Borove šišarke sadrže eterična ulja, smolnu kiselinu, vitamine, minerale i tanine. Međutim, korisna svojstva šišarki su maksimalne u trenutku srednje zrelosti kada je šišarka svetlo zelena. U ovom periodu se i prikupljaju sirovine. Narodni lekovi pripremljeni od šišarki mogu biti i preventivna mera za izbegavanje bolesti. One su veoma efikasne u sledećim situacijama:
One su takođe veoma korisne kod protivupalnih svojstvava, one su antivirusne, prečišćuju krv, a imaju i antiseptička svojstva.
U tradicionalnoj medicini se koriste i stari i mladi pupoljci, ali se u većini slučajeva koriste samo mladi. Treba ih lako seći nožem i treba birati guste i smolaste šišarke sa rebrastim ljuskama.
Najbolje ih je sakupljati u borovoj šumi, ali je neophoodno da šišarke budu daleko od industrijskih zona, autoputeva i puteva jer drveće upija opasne komponente iz životne sredine. Sazrevanje zavisi od klimatskih uslova i lokacije četinara. U toplim regionima one mogu sazrevati u maju, dok će se u hladnijim to dogoditi dva meseca kasnije. Mladi pupoljci su mekani i lepljibi i mogu se ogrebati noktom. Veličina nije bitna, mogu biti od centimetra do četiri. Šišarke se operu nakon berbe.
Postoji veliki broj recepata za tinkture, decokcije, sirupe, med ili čak i džem od borovih šišarki.
Popunite litarsku posudu sa šišarkama, pospite ih sa 5 kašika šećera, poklopite i ostavite dan ili dva. Potom napunite posudu do vrha sa Kagor vinom, dobro zatvorite, protresite i ostavite na tamnom i hladnom mestu mesec dana. Nakon toga, uzimajte po jednu supenu kašiku pre jela.
Litarsku teglu napunite šišarkama i ulijte čašu meda. Ostavite neko vreme da se šišarke dobro natope.Potom napunite sadržaj tegle votkom i ostavite u mraku. Pijte pre jela kašiku po kašiku. Ne koristiti bez konsultacije sa lekarom.
Da biste iskoristili borove šišarke kao lek, jednu trećinu zapremine malog lonca napunite šišarkama i kuvajte dok ne proključa (oko 5 minuta). Ohladite, procedite i zasladite medom ili šećerom za prijatniji ukus. Tinktura se pije po četvrtinu čaše nakon jela jednom ili dva puta dnevno.
Sakupljene zelene šišarke se sortiraju i sipaju u posudu sa debelim dnom. Prekrijte šećereom i napunite vodom visine do centimetar iznad šišarki (jedna litra vode – jedan kilogram šećera). Sve stavite na tihu vatru i kuvajte oko dva sata. Tokom kuvanja skidajte penu. Džem je spreman nakon što se ohladi i možete ga uzimati dve kašike sa čajem.
Ubrane šišarke posortirati, oprati i preliti sa vodom. Njih treba staviti u emajliranu posudu i prekriti vodom za jedan ili dva centimetra. Sve kuvajte na laganoj vatri 20 minutra i ostavite poklopljeno jedan dan. Zelenu infuziju procedite radi dalje pripreme, a ostatak bacite. U gotovu infuziju dodajte šećer (1 kg po litri sirupa) i kuvajte na tihoj vatri još sat-dva dok ne dobije boju maline. Vruć sirup sipajte u čiste, suve tegle i zatvorite.
Pored niza prednosti, borove šišarke kao lek mogu imati i kontraindikacije. Ukoliko se koriste nepravilno ili se prekorače dozvoljene doze. Proizvode nemojte konzumirati ako:
U svakom slučaju, pre nego što uzmete bilo koji lek pripremljen od šišarki, obavezno se obratite lekaru za individualne savete o lečenju bolesti. Nikako nemojte koristiti lekove na sopstvenu ruku.