Borove šišarke kao lek i prevencija od moždanog udara, proširenih vena i kašlja

by | 03.12.2023
borove šišarke kao lek

Od davnina su poznata lekovita svojstva belog bora, pa nije čudo što se koriste borove šišarke kao lek u tradicionalnoj medicini.

Bor je jedna od biljaka koje se veoma često koriste u medicini. Poznata su svojstva borovih iglica, kore, izdanci, smole, ali i njegove šišarke mogu biti veoma korisne za naš organizam. Pomažu u prevenciji od moždanog udara, sprečavaju proširene vene i jačaju nervni sistem. Od borovih šišarki se prave tinkture, decokcije i sirupi.

Zašto se koriste borove šišarke kao lek?

Borove šišarke sadrže eterična ulja, smolnu kiselinu, vitamine, minerale i tanine. Međutim, korisna svojstva šišarki su maksimalne u trenutku srednje zrelosti kada je šišarka svetlo zelena. U ovom periodu se i prikupljaju sirovine. Narodni lekovi pripremljeni od šišarki mogu biti i preventivna mera za izbegavanje bolesti. One su veoma efikasne u sledećim situacijama:

 • Normalizuju krvni pritisak 
 • Lečenje i prevencija moždanog udara
  Zeleni pupoljci šišarki sadrže tanine koji pomažu telu da zaustavi razgradnju neurona u mozgu pogođenim moždanim udarom. Na taj način se zaustavlja razvoj paralize i celokupno napredovanje bolesti. U ovom slučaju se koristi alkoholna tinktura.
 • Pomaže kod kašlja
  Za mnoge respiratorne bolesti i virusne infekcije uzimaju se alkoholne infuzije i decokcije šišarki. Inhalacije na bazi borovih materijala pomažu kod upale gornjih disajnih puteva, bronhitisa i traheitisa.
 • Jačaju imunitet
  Lekovita tinktura šišarki se pokazala kao veoma efikasan imunostimulirajući agens. Njegov bogati vitaminski sastav poboljšava imunitet i pomaže pri nedostatku vitamina.
 • Pomaže sistemu za varenje
  Tradicionalna medicina često koristi četinarske biljke za lečenje bolesti sistema za varenje. Infuzije bilje blagotvorno deluju na želudac, a leče i gastritis, pankreas, pa čak i čir na želucu.
 • Borove šišarke kao lek sprečavaju razvoj proširenih vena
  Tinkture od šišarki su veoma korisne za lečenje i jačanje zidova krvnih sudova. U slučaju bolnih vena i formiranja čvorova, možete napraviti toplu kupku od jednakih razmera tinktura divljege kestena, slatke deteline, verbene i šišarki. Ona će ukloniti težinu u nogama, otok i bol u venama.
 • Pomaže koži i zglobovima
  Alkoholne tinkture se često koriste za lečenje zglobova, dok se decokcije koriste za lečenje kožnih bolesti. Losioni od šišarki leče ekcem, lišajeve i sve vrste alergijskih reakcija na koži. Trljanje mišića i zglobova ublažiće otok, upale i bolove od reumatizma, uklještenje živca i gihta.
 • Jača nervni sistem
  Šišarke pomažu u lečenju i jačanju nervnog sistema. Infuzije, decokcije, kupke i osveživači vazduha sa esencijalnim uljima bora deluju smirujuće na nervni sistem.

One su takođe veoma korisne kod protivupalnih svojstvava, one su antivirusne, prečišćuju krv, a imaju i antiseptička svojstva.

Kada i kako sakupljati šišarke?

U tradicionalnoj medicini se koriste i stari i mladi pupoljci, ali se u većini slučajeva koriste samo mladi. Treba ih lako seći nožem i treba birati guste i smolaste šišarke sa rebrastim ljuskama.

Najbolje ih je sakupljati u borovoj šumi, ali je neophoodno da šišarke budu daleko od industrijskih zona, autoputeva i puteva jer drveće upija opasne komponente iz životne sredine.  Sazrevanje zavisi od klimatskih uslova i lokacije četinara. U toplim regionima one mogu sazrevati u maju, dok će se u hladnijim to dogoditi dva meseca kasnije. Mladi pupoljci su mekani i lepljibi i mogu se ogrebati noktom. Veličina nije bitna, mogu biti od centimetra do četiri.  Šišarke se operu nakon berbe.

Borove šišarke kao lek: Narodni recepti

Postoji veliki broj recepata za tinkture, decokcije, sirupe, med ili čak i džem od borovih šišarki.

Tinktura od borovih šišarki sa Kagor vinom

Popunite litarsku posudu sa šišarkama, pospite ih sa 5 kašika šećera, poklopite i ostavite dan ili dva. Potom napunite posudu do vrha sa Kagor vinom, dobro zatvorite, protresite i ostavite na tamnom i hladnom mestu mesec dana. Nakon toga, uzimajte po jednu supenu kašiku pre jela.

Alkoholna tinktura sa votkom

Litarsku teglu napunite šišarkama i ulijte čašu meda. Ostavite neko vreme da se šišarke dobro natope.Potom napunite sadržaj tegle votkom  i ostavite u mraku. Pijte pre jela kašiku po kašiku. Ne koristiti bez konsultacije sa lekarom.

Odvar od šišarki

Da biste iskoristili borove šišarke kao lek, jednu trećinu zapremine malog lonca napunite šišarkama i kuvajte dok ne proključa (oko 5 minuta). Ohladite, procedite i zasladite medom ili šećerom za prijatniji ukus. Tinktura se pije po četvrtinu čaše nakon jela jednom ili dva puta dnevno.

Džem od šišarki

Sakupljene zelene šišarke se sortiraju i sipaju u posudu sa debelim dnom. Prekrijte šećereom i napunite vodom visine do centimetar iznad šišarki (jedna litra vode – jedan kilogram šećera). Sve stavite na tihu vatru i kuvajte oko dva sata. Tokom kuvanja skidajte penu. Džem je spreman nakon što se ohladi i možete ga uzimati dve kašike sa čajem.

Sirup ili med od šišarki

Ubrane šišarke posortirati, oprati i preliti sa vodom. Njih treba staviti u emajliranu posudu i prekriti vodom za jedan ili dva centimetra. Sve kuvajte na laganoj vatri 20 minutra i ostavite poklopljeno jedan dan. Zelenu infuziju procedite radi dalje pripreme, a ostatak bacite. U gotovu infuziju dodajte šećer (1 kg po litri sirupa) i kuvajte na tihoj vatri još sat-dva dok ne dobije boju maline. Vruć sirup sipajte u čiste, suve tegle i zatvorite.

Kontraindikacije

Pored niza prednosti, borove šišarke kao lek mogu imati i kontraindikacije. Ukoliko se koriste nepravilno ili se prekorače dozvoljene doze. Proizvode nemojte konzumirati ako:

 • imate moguće alergijske reakcije na terpentin ili četinarske biljke
 • ste trudni ili dojite
 • patite od hroničnih bolesti jetre, naročito od hepatitisa
 • patite od bubrežne isuficijencije (nepravilnog rada bubrega)
 • Lekove ne treba da koriste deca mlađa od 7 godina i stariji od 60 godina.

U svakom slučaju, pre nego što uzmete bilo koji lek pripremljen od šišarki, obavezno se obratite lekaru za individualne savete o lečenju bolesti. Nikako nemojte koristiti lekove na sopstvenu ruku.

Borove iglice kao lek: Dar prirode za naše zdravlje

Alice Fox/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs