Bronhijalna astma: Ruski narodni lekovi koji mogu da donesu olakšanje

by | 18.04.2024
Bronhijalna astma: Ruski narodni lekovi koji mogu da donesu olakšanje

Bronhijalna astma je bolest koja je već postala hronična. Zasnovan je na stalnom neinfektivnom inflamatornom procesu (najčešće) koji utiče na respiratorni trakt. Saznajte kako bilje može da pomogne.

Napadi gušenja javljaju se pre svih drugih simptoma kod bronhijalne astme. Tada se može primetiti otežano disanje, praćeno otežanim izdisanjem, suvim kašljem (bez sputuma), a ponekad se može primetiti i povišena temperatura. Poslednji simptom ukazuje na pogoršanje procesa. U ovom periodu treba započeti intenzivan tretman.

Bronhijalna astma: Šta je uzrokuje i šta može da pomogne

Razvoj bronhijalne astme olakšava niz faktora, kako unutrašnjih tako i spoljašnjih. Unutrašnji faktori uključuju patologiju organizma (nepotpuno funkcionisanje imunog sistema, ako postoje poremećaji u funkcionisanju pluća ili bronhija, negativno nasleđe).

Spoljni faktori uključuju alergene, hemijske i mehaničke iritacije, infekcije (virusi, bakterije, gljivice), stres, preopterećenje i loša meteorološka situacija. Najčešći uzrok bronhijalne astme je alergija u domaćinstvu uzrokovana prašinom.

Bronhijala astma: Ruski narodni recepti

Donosimo vam nekoliko efikasnih biljnih recepata koji mogu da pomognu u ublažavanju simptoma.

Vino, med i aloja

Za lečenje bronhijalne astme veoma pomaže melem pripremljen od 0,5 litara crvenog vina (kagora), 350 g meda i 250 g aloje. Pre nego što sečete listove za ovaj melem, nemojte zalivati biljku 14 dana samo obrišite listove vlažnom krpom.

Listove isecite na komade, stavite u činiju i sipajte vinom i medom. Sve pomešajte i ostavite na tamnom mestu nedelju i po. Smešu uzimajte svaki dan, prvih nekoliko dana po supenu, a zatim po kašičicu.

Đumbir

Uzeti 400 g korena đumbira i dobro oprati, zatim ga oljuštiti i narendati. Dobijenu smešu prelijte alkoholom i ostavite na toplom mestu, povremeno mešajući. Tinktura treba da dobije prelepu jantarnu boju. Nakon 2 nedelje tinkturu procediti i sipati u čistu flašicu. Pije se jedna kafena kašičica razmućena u pola čaše vode jednom dnevno.

Majčina dušica i oman

U jednakim delovima pomešati čaja od majčinu dušicu, trobojnu ljubičicu, podbelu, plod anisa i rizom omana. Kašiku smeše poparite čašom ključale vode, dobijenu dekoviju uzimati tri puta dnevno po jednu trećinu čaše.

Majčina dušica i beli slez

Pomešajte biljku majčine dušice i rizom belog sleza. U 2 kašike smeše prelijte čašu ključale vode i ostavite pola sata, nakon čega je tinktura spremna za upotrebu. Pije se jedna trećina čaše tri puta dnevno pre jela.

Podbel i borovi pupoljci

Pomešajte listove podbele i borove pupoljke u jednakim razmerama i 4 kašike mešavine prelijte hladnom vodom. Ostavite da odstoji 2 sata, a zatim stavite na vatru i kuvajte 5 minuta nakon ključanja. Odvar može povećati proizvodnju sputuma i olakšati iskašljavanje. Pije se tri puta dnevno po jedna kašika.

natashamam / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs