Čuvarkuća u ruskoj narodnoj medicini: Iskoristite njenu lekovitost

by | 23.11.2023
Čuvarkuća kao lek

Čuvarkuća je jedna najrasprostranjenijih dekoracija kod nas. Vrlo je prilagodljiva, a briga o njoj nije zahtevna. Međutim, čuvarkuća kao lek se koristi već dugi niz godina.

Čuvarkuća je višegodišnja zimzelena biljka čiji se listovi često koristi u narodnoj medicini. Čuvarkuća ima oko 50 podvrsta i ne mogu se sve koristiti u medicinske svrhe. Ova biljka ima jaka protivupalna i dezinfekciona svojstva i može pomoći i kod infekcija uho, grlo, nos.

Kako se koristi čuvarkuća kao lek?

Veoma je važno napomenuti da samo listovi biljke imaju korisna svojstva. Nikako se ne smeju koristiti mesnate stabljike, seme, cveće ili biljne reznice (izdanke). Ukoliko koristite neke od ovih delova biljki, onda može doći do trovanja i lošeg zdravlja. Takođe, preporučljivo je da ne konzumirate listove previše mlade biljke. Egzotične vrste ove biljke ne treba koristiti u medicinske svrhe.

Za šta se koristi čuvarkuća kao lek?

Jedinstvena svojstva ove biljke otkrivena su još u staroj Grčkoj. U to vreme se najčešće koristila kao protivotrov, dok danas ima dodatna korisna svojstva.

 • Koristi se kao anestetik sa snažnim protivupalnim dejstvom
 • Ima jaka dezinfekciona svojstva.
 • Često se koristi u svrhu zarastanja rana, spoljašnjih i unutrašnjih čireva.
 • Efikasna je protiv skorbuta
 • Može pomoći kod bolnih menstruacija
 • Tinktura biljke se koristi u lečenju bolesti očiju, nosa i respiratornog trakta.
 • Može pomoći kod glista u organizmu
 • Neki recepti mogu biti efektni kod lečenja kardiovaskularnih bolesti
 • Može biti efikasna kod migrena
 • Za povišenu temperaturu
 • Za hemoroide
 • Za srčanu slabost

Veoma je važno da ne zloupotrebljavate biljku jer može doći do trovanja. Takođe, kod određenih osoba se mogu aviti individualne alergije. Ukoliko nema pojedinačnih kontraindikacije, čuvarkuća kao lek se može konzumirati sveža. U nekim slučajevima, za pripremu lekova se komadi ove biljke preliju kipućom vodom i gnječe.

Priprema lekova od čuvarkuće

Za lečenje hemoroida

U ovom slučaju koristite pastu iz biljke. Listove prelijte ključalom vodom i iseckajte ih. Nakon toga možete ih istući ili staviti u blender. U slučaju hemoroida, pasta se stavlja u vreću od gaze i nanosi na anus.

Mlevena čuvarkuća kao lek

Mlevena sveža čuvarkuća se koristi za zarastanje rana nakon ujeda insekata, stenica, muva, krpljea, mrava, osa i pčela. Takođe, ona se može koristiti i za uklanjanje staračkih pega na licu i u ovom slučaju treba da je pomešate sa medom. Možete je koristiti i za lečenje bradavica. Nanesite malu količinu paste na zahvaćeno područje.

Odvar za lečenje stomaka

Odvar će pomoći kod čireva, gastritisa i drugih bolesti želuca i digestivnog trakta. Otprilike kašiku iseckanih listova sipajte u termos. Prelijte sa ključalom vodom i ostavite da odstoji dva sata. Odvar treba konzumirati strogo pola sata pre jela i uzimati tri velike kašike.

Tinktura od čuvarkuće

Čuvarkuća kao lek se može pripremati i kao tinktura. Dvadeset listova isperite tekućom vodom i stavite ih u staklenu posudu (tegla od pola litre). Prelijte listove alkoholom. Čuvajte je na tamnom i hladnom mestu 10 dana.

Kontraindikacije

Ljudi koji imaju teške alergije na biljne supstance ne bi trebalo da koriste čuvarkuću. Takođe, žene koje su trudne ili doje ne bi trebalo da je konzumiraju. Čuvarkuću ne treba davati deci mlađoj od tri godine i alkoholnu tinkturu ne treba koristiti za otvorene rane i ogrebotine.

Jelena990/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs