Stomačni grip: Šta ga uzrokuje, kako da prepoznate i ublažite simptome

by | 10.05.2024
Stomačni grip: Šta ga uzrokuje, kako da prepoznate i ublažite simptome

U poslednje vreme mnogi se žale na stomačni grip. Saznajte šta ga uzrokuje i kako najlakše da prepoznate simptome kako biste mogli da preduzmete odgovarajuće korake.

Uobičajeni naziv „stomačni grip“ zapravo se u većini slučajeva odnosi na akutnu virusnu dijareju. U razvijenim zemljama sa dobrim sanitarnim uslovima, glavni uzrok je uglavnom virus. Za simptome su odgovorni rotavirusi, sapovirusi, noravirusi ili enterični adenovirusi.

Šta je stomačni virus?

Rotavirusna dijareja uključuje infekciju i uništavanje zrelih crevnih ćelija koje formiraju resice u prednjem tankom crevu i koje su uključene u apsorpciju. Pošto mlađe crevne ćelije imaju primarno sekretornu funkciju, proizvodnja tečnosti u crevima može nadmašiti njihovu apsorpciju, što zauzvrat dovodi do teške dijareje.

Norovirusne infekcije pogađaju ljude svih uzrasta širom sveta. Stomačni problemi uzrokovani ovim virusima obično su manje ozbiljni od onih uzrokovanih rotavirusima. Akutna dijareja povezana sa virusnom infekcijom uzrokuje da pacijent ima vodenu stolicu više od 3 puta dnevno.

Stomačni grip – simptomi

Simptomi stomačnog gripa su obično veoma ozbiljni i ne mogu se zanemariti. Pojavljuje se povraćanje, dijareja i groznica. Vrlo brzo dovode do dehidracije, a samim tim i do slabljenja.

Simptomi kod odraslih takođe uključuju bol u stomaku i grčeve. Međutim, bolest se ne manifestuje uvek sa svim gore navedenim simptomima – ponekad se ne javlja bez povraćanja ili groznice. Kada imate problema sa crevima, simptomi takođe mogu uključivati glavobolje, bolove u mišićima, jezu, nedostatak apetita i opštu slabost.

Stomačni grip izazvan noravirusima je nešto blaži. Mehanizam dijareje koji je rezultat izlaganja norovirusima uključuje spljoštenje i skraćivanje resica i inflamatornu infiltraciju u crevima. Kao rezultat, apsorpcija tečnosti u crevima je poremećena.

Infekcija je takođe praćena poremećenom apsorpcijom šećera i pražnjenjem želuca, što rezultira češćim povraćanjem. Ova vrsta infekcije počinje brzo i javlja se ubrzo nakon izlaganja virusu. Mogu se javiti i grčevi u stomaku.

Kako lečiti stomačni grip?

Ako se pitate kako da lečite stomačni grip, vaš prvi prioritet je da održavate svoje telo hidrirano. Sama infekcija treba da se povuče spontano, a njena glavna opasnost leži u dehidraciji i stvaranju poremećaja elektrolita.

Hidratacija, ishrana i lekovi su glavni tretmani za stomačni grip. Pošto možda imate problema sa jelom i pićem (hrana izaziva povraćanje i bol u stomaku), jedite male obroke. Pijte gorak čaj, infuzije od nane, vodu ili blago zaslađene kompote. Izbegavajte gazirana ili jako zaslađena pića.

Što se tiče ishrane, pokušajte da jedete lako svarljivu hranu tokom dijareje. Fokusirajte se na kuvanu i običnu hranu. Primeri jela koja su dobra za takve bolesti su pirinač sa pečenim jabukama, riba kuvana na pari, kuvana živina sa krompirom ili običan hleb i puter. Redovna ishrana će smanjiti slabost od stomačnog gripa i dati vašem telu snagu da se bori protiv infekcije.

dragana991 / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs