Jabukovo sirće kao lek za bol u grlu i neprijatan zadah

by | 14.01.2024
Jabukovo sirće kao lek

Jabukovo sirće kao lek ima niz korisnih svojstava. Osim što ima specifičan ukus, ovo sredstvo ima lekovita svojstva na naš organizam.

Jabuke su svakako jedno od najomiljenijih voća. Od njih se mogu pripremiti razne poslastice, sokovi, džemovi, ali i sirće. Sirće se dobija od zrelih jabuka kao rezultat jednostavne biološke fermentacije.

Jabukovo sirće kao lek: Obilje korisnih supstanci

Jabukovo sirće prvenstveno čuva sve vredne stvari u jabukama. Prvestveno, ovo sirće sadrži beta-karoten koji je moćan antioksidans, kalcijum, aminokiseline neophodne za proizvodnju proteina u telu i pravilno funkcionisanje organa. Pored toga, jabukovo sirće sadrži gvožđe, kalijum i slanu kiselinu. Jabukovo sirće se smatra prirodnim sredstvom za čišćenje koje može brzo ukloniti otpad i toksine iz tela muškaraca, žena pa čak i dece.

Za dijabetes

Jabukovo sirće kao lek može da reguliše krvni pritisak i nivo glukoze u krvi. Klinička ispitivanja su pokazala da oni koji redovno konzumiraju proizvode sa jabukovim sirćetom imaju manje aktivan odgovor tela na šećer. Uzimanje 2 kašike pre spavanja može pomoći smanjenju šećera u krvi do 4%.  Glikemijski indeks jabukovog sirćeta je 40 jedinica.

Jabukovo sirće kao lek za zatvor

Jabukovo sirće sadrži pektin koji je rastvorljiv u vodi i vlakna koja pomažu u poboljšanju varenja. Takođe sadrži malu količinu magnezijuma koji pomaže u poboljšanju pokretljivosti creva i ublažavanju zatvora. Jednu kašiku razblažite u čaši tople vode i pijte ovo piće 1-3 puta dnevno po potrebi.

Za giht

Pomešajte dve kašike jabukovog sirćeta u čaši tople vode. Dodajte malo meda. Pijte mešavinu 2-3 puta dnevno. Međutim, giht možete lečiti i spoljnim putem. Umočite gazu u toplo sirće i iscedite višak tečnosti. Oko bolnog mesta stavite gazu natopljenu sirćetom. Pokrijte bolno mesto filmom za hranu.

Za proširene vene

Nanesite nerazređeno jabukovo sirće na proširene vene. Dodajte 2 kašike jabukovog sirćeta u čašu vode i dobro promešajte. Pijte smesu dva puta dnevno tokom mesec dana, nakon čega bi trebalo da primetite rezultate.

Za bol u grlu

Jednu kašiku jabukovog sirćata i jednu kašičicu soli pomešajte u čaši tople vode. Ovaj rastvor koristite za ispiranje grla nekoliko puta dnevno.

Jabukovo sirće kao lek za bolove u zglobovima

Razblažite sirće sa vodom u odnosu 1:1. Istrljajte mesta na kojima osećate bol sa ovim rastvorom. Možete takođe pomešati sirće i maslinovo ulje u odnosu i 2:1 i na isti način tretirati bolne zglobove.

Za neprijatan zadah

Loš zadah izaziva nakupljanje štetnih bakterija u ustima. Ispirajte usta jednom kašikom jabukovog sirćeta. Međutim, nakon procedure obavezno isperite usta vodom da ne biste oštetili zubnu gleđ.

Za nesanicu

Jabukovo sirće kao lek pozitivno utiče na nervni sistem. Ono obnavlja organizam u slučajevima nervnih poremećaja, depresije i nesanice. Da biste to uradili uzimajte 2-3 kašičice mešavine dnevno pre spavanja. Tri kašičice sirćeta pomešajte sa jednom kašičicom tečnog meda.

Kontraindikacije

Prvenstveno je veoma važno da ne prekoračujete propisane doze jer biste mogli načiniti više štete nego koristi. Ovaj proizvod je veoma kiseo i ako se nepravilno koristi može da iziritira sluzokožu, pa čak i da izazove opekotine. Takođe, nemojte koristiti sirće ako patite od upale bešike (cistitisa), bilo kakve bolesti bubrega ili od upale pankreasa.  Svakako je preporučljivo da se konsultujete sa svojim lekarom pre upotrebe sirćeta.

 

YelenaYemchuk/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs