Unakrsni zagriz: Koji su simptomi i kakve poteškoće može da donese

by | 05.05.2024
Unakrsni zagriz: Koji su simptomi i kakve poteškoće može da donese

Unakrsni zagriz je stanje koje menja prirodni odnos između gornjih i donjih zuba. Ne samo da utiče na oralne funkcije, kao što su žvakanje i govor, već i na estetiku lica.

U normalnim uslovima, gornji zubi su postavljeni ispred donjih zuba kada grizu. Ako su zubi postavljeni naopako, onda će se pojaviti problemi.

Šta je unakrsni zagriz?

Unakrsni zagriz je stanje koje menja prirodni odnos između gornjih i donjih zuba. Ovo stomatološko odstupanje je poznato i kao obrnuti zagriz, pošto je mandibula (donji deo vilice) pozicionirana izvan gornje vilice.

Unakrsni zagriz ne utiče samo na oralne funkcije, kao što su žvakanje i govor, već utiče i na estetiku lica. Međutim, postoje različiti stomatološki tretmani koji mogu rešiti problem.

U normalnim uslovima, gornji delovi treba da budu postavljeni malo izvan donjih delova kada se okluziju. U unakrsnom zagrizu, ovaj raspored je obrnut i neki gornji zubi ostaju unutar donjih zuba kada se usta zatvaraju.

Ova anomalija može zahvatiti jedan ili više zuba, u prednjem ili zadnjem delu usta, na jednoj ili obe strane vilice. U unakrsnom zagrizu, normalan odnos se gubi i neki gornji zubi se postavljaju iza donjih zuba prilikom zatvaranja usta.

Šta uzrokuje unakrsni zagriz?

Unakrsni zagriz može nastati zbog različitih uzroka, genetskih i ekoloških. Smatra se multifaktorskim stanjem, jer može nastati kombinacijom različitih situacija.

Genetika

Naslednost igra presudnu ulogu u razvoju oralnih struktura. Oblik, veličina i raspored kostiju i zuba u velikoj meri zavise od genetike.

Dakle, prilično je uobičajeno posmatrati ponavljanje unakrsnog zagriza kod nekoliko članova iste porodice. Neki osnovni genetski uzroci, kao što su veoma uske vilice, rascep usne ili nepca, pretrpani, abnormalno oblikovani ili višak zuba, su nasledna stanja koja takođe mogu izazvati poremećaj.

Životna sredina

Pored genetskih faktora, postoje i okolnosti koje utiču na način na koji kosti rastu, izbijaju i položaj zuba. Sledeće spoljašnje situacije mogu doprineti razvoju unakrsnog zagriza:

 • Oralno disanje
 • Atipično gutanje
 • Trauma u ​​ustima
 • Navika sisanja palca
 • Gubitak ili odsustvo zuba
 • Krivi ili pogrešno postavljeni zubi
 • Produžena upotreba cucle ili bočice
 • Nedostatak prostora između mlečnih zuba
 • Prevremeni ili veoma odloženi gubitak mlečnih zuba.

Simptomi

Unakrsni zagriz je obično prilično očigledan golim okom. Prednja brada, vrlo mala gornja vilica ili odstupanje vilice u jednu stranu utiču na izgled lica. Međutim, osim estetskih posledica, ova malokluzija utiče i na oralne funkcije i na oralno zdravlje uopšte. Najrelevantniji simptomi su sledeći:

 • Problemi sa grickanjem i žvakanjem
 • Povećan rizik od karijesa i gingivitisa
 • Poteškoće u izgovoru nekih fonema
 • Bol u zubima, vilicama, ramenima, vratu ili glavi.

Postoje slučajevi u kojima osoba može imati unakrsni zagriz bez primetnih simptoma. Međutim, s obzirom na potencijalni uticaj na kvalitet života, neophodno je potražiti savet od ortodonta ako se sumnja na malokluziju.

Tretmani

Ortodont je profesionalac obučen da dijagnostikuje i planira lečenje unakrsnog ugriza. Vaš terapijski pristup će varirati u zavisnosti od različitih faktora, pri čemu je starost pacijenta jedna od najvažnijih.
Lečenje je najefikasnije kada se radi u detinjstvu, koristeći prednost perioda razvoja kostiju i nicanja zuba. Tokom ove faze moguće je vođenje rasta i položaja oralnih struktura jednostavnijim, kraćim i uspešnijim pristupom.

Ortodont može da koristi različite vrste uređaja da proširi gornju vilicu, proširi nepce ili mobiliše zube. Štaviše, ako slučaj to opravdava, aparati se koriste i za lečenje disfunkcionalnih oralnih navika koje utiču na razvoj struktura usta.

Lečenje kod odraslih

Kada se dijagnoza postavi u odraslom dobu, lečenje može biti složenije, jer je rast lica već završen. Problem može imati različite stepene ozbiljnosti i pristup će zavisiti od težine slučaja.

S druge strane, kada su odstupanja veoma izražena, potrebno je pribeći ortognatskoj hirurgiji. Ovim hirurškim zahvatom se menja veličina i položaj vilica, čime se postiže adekvatan odnos između struktura usta i lica. Važno je da što pre potražite stručnu pomoć kako biste sprečili pogoršanje malokluzije.

sujit kantakad / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs