Zdravstveni pomoćnik nadohvat ruke: Koja su korisna svojstva jabuke?

by | 29.12.2023
korisna svojstva jabuke

Jabuke su jedno od najpopularnijeg voća na svetu. Korisna svojstva jabuke su razna, a dostupne su skoro svuda. Osim toga, lako uspevaju i na našem području.

Jabuke imaju niz lekovitih svojstava za naš organizam i često možete čuti preporuku da se za zdravlje jede jedna jabuka dnevno. Međutim, njena lekovitost može zavisiti i od sorte jabuka. Ona je veoma korisna za srce, varenje i kosti.

Da li je boja jabuke važna?

Boja zrele jabuke označava prisustvo određenih pigmenata u njoj, pa su njena lekovita svojstva direktno povezana sa ovim pigmentom.

  • Zelene jabuke
    Većina nutricionista smatra zelene jabuke najzdravijim. To je zbog činjenice da manji broj ljudi pokazuje intoleranciju na ovaj tip jabuka. One sadrže više jabučne kiseline i pospešuju varenje. Takođe, one sadrže i više askorbinske kiseline što znači da nivo šećera u krvi raste sporije, tako da je ova vrsta jabuke prihvatljiva i za dijabetičare.
  • Crvene jabuke
    One se najčešće koriste u reklamama zbog njenog privlačnog izgleda iako su korisna svojstva jabuke u zelenoj boji mnogo veće. Crvene jabuke sadrže manje kiseline, pa teže padaju na želudac i imaju više šećera.
  • Žute jabuke
    Žute jabuke su najslađe i one se značajno razlikuju po ukusu. Golden sorta jabuka sadrži više pektina, ali manje gvožđa. Ove jabuke su korisne za jetru i eliminaciju žuči.

Koja su korisna svojstva jabuke?

Kao što je rečeno, lekovita svojstva jabuke zavise i od njenog pigmenta, ali imaju nekoliko sličnih efekata.

Pomaže kod viška kilograma

Brzo jedenje jabuka pruža osećaj sitosti zahvaljujući vlaknima i velikoj količini vode koje voće sadrži. Nutricionisti i lekari su jednoglasni u tome da jabuke sadrže veliku količinu vlakana što im omogućava da u potpunosti eliminišu osećaj gladi.

Korisna svojstva jabuke za srce

Većina stručnjaka je uverena da jedenje jabuka pomaže u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti. Ovaj preventivni efekat se javlja zbog visokog nivoa pomenutih vlakana koje mogu smanjiti nivo holesterola u krvi. Osim toga, one u kori sadrže ogromnu količinu polifenola – antioksidanasa koje mogu zaštiti ćelije srca od oksidativnog stresa.

Jabuke smanjuju rizik od dijabetesa

Konzumiranje jedne jabuke dnevno smanjuje rizik od dijabetesa tipa II za 28%. Ovo se takođe povezuje sa visokim sadržajem polifenola. Ova jedinjenja štite beta ćelije pankreasa od oštećenja i agresivnih unutrašnjih i spoljašnjih faktora. Ovo oštećenje beta ćelija je karakteristično za dijabetes tipa II.

Korisna svojstva jabuke: Održavaju zdravu crevnu mikrofloru

Jabuke sadrže pektin, koji je zadužen za reprodukciju korisnih bakterija u sistemu za varenje, tj, u crevima. To jabukama daje kvalitete prebiotika. Vlakna se ne vare u tankom crevu već u debelom, a preostali deo koji se ne svari se pretvara u korisne supstance za čovekov organizam.

Jabuke su korisne za one koji boluju od astme

Ovo voće sadrži mnogo antioksidanata koji štite tkiva pluća i bronhijalno stablo od oksidativnog stresa. Pokazalo se da dovoljna konzumacija jabuka obezbeđuje trajno smanjenje rizika od bronhijalne astme.

Održava zdravlje kostiju

Korisna svojstva jabuke su primetna i za zdravlje kostiju.Utvrđeno je da jabuke povećavaju gustinu kostiju. Naučnici smatraju da se poboljšanje koštanog tkiva ostvaruje zahvaljujući antioksidansima i protivupalnim komponentama voća.

Jabuke štite mozak

Tradicionalno se ispituju kora i pulpa jabuke. Pojedinačna zapažanja sugerišu da je sok od jabuke veoma koristan u borbi protiv demencije povezanu sa godinama. Naravno, cele jabuke su jednako dobre za zdravlje mozga kao i sok od jabuke.

PicturePartners/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs