Naučnici tvrde da mikrobiom sperme može uticati na plodnost muškaraca

by | 19.02.2024
Mikrobiota sperme može uticati na plodnost muškaraca

Možda ste čuli za mikrobiom creva i njegov uticaj na opšte zdravlje. Ispostavilo se da i mikrobiom sperme i te kako ima uticaj na zdravlje i plodnost. Saznajte šta kažu naučna ispitivanja.

Prema istraživačima mikrobiom sperme može igrati ključnu ulogu u uticaju na parametre sperme i povećanju plodnosti kod muškaraca.

Mikrobiom sperme i uticaj na zdravlje

S obzirom na nedavni naučni rad koji naglašava važnost mikrobioma za sveukupno ljudsko zdravlje, naučnici su ispitivali mikrobiom sperme da bi razumeli njegov potencijalni uticaj na mušku neplodnost.

Proučavanje funkcija ovih mikroorganizama u spermi potencijalno bi moglo otvoriti put za razvoj tretmana čiji je cilj ispravljanje bilo kakvih problema sa parametrima sperme.

Mikrobiom sperme i plodnost

Studija je otkrila da jedan mikrob posebno, Lactobacillus iners, može imati direktan negativan uticaj na plodnost muškaraca. Istraživači su otkrili da muškarci sa višim nivoom ovog mikroba češće imaju problema sa pokretljivošću spermatozoida.

Prethodne studije su pokazale da ovi mikrobi mogu proizvesti L-mlečnu kiselinu, što potencijalno dovodi do lokalnog proinflamatornog okruženja i može negativno uticati na pokretljivost spermatozoida.

Autori studije napominju da postojeća istraživanja nagoveštavaju vezu između ovog mikroba i plodnosti, ali većina literature se odnosi na vaginalni mikrobiom i ženske faktore. Ovo je prva studija koja je prijavila negativnu vezu između mikroba i muške plodnosti.

Uticaj bakterija na koncetraciju sperme

Istraživači su takođe otkrili da su tri vrste bakterija iz grupe Pseudomonas bile prisutne kod pacijenata sa normalnom i abnormalnom koncentracijom sperme. Mikrobi pod nazivom Pseudomonas fluorescens i Pseudomonas stutzeri bili su češći kod pacijenata sa abnormalnom koncentracijom sperme, dok je Pseudomonas putida bio ređi u uzorcima sa abnormalnom koncentracijom sperme.

Međutim, rezultati sugerišu da ne može svaki član iste blisko povezane grupe mikroba da utiče na plodnost na isti način, bilo pozitivno ili negativno. Drugim rečima, čak i blisko srodni mikrobi možda nemaju uvek istu direktnu korelaciju sa plodnošću.

Autori studije naglašavaju da ima još mnogo toga da se nauči o mikrobiomu i njegovoj povezanosti sa muškom neplodnošću. Međutim, rezultati ove studije pružaju vredne informacije koje nas mogu odvesti u pravom smeru da steknemo dublje razumevanje ove korelacije

Julia Simina, Olga Zarytska / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs