Povišeni estrogen u organizmu: Zašto do toga dolazi i koji su simptomi?

by | 15.12.2023
Povišeni estrogen u organizmu

Sve veći broj mladih ljudi imam problem sa nivoima određenih hormonima. Povišeni estrogen u organizmu je jedan od razloga zbog čega mogu nastati razne pometnje u telu.

Problemi sa hormonima mogu izazivati razne pometnje u organizmu, a da nismo svesni da je problem u njima. Zbog toga je, čak i kod simptoma koji vam ne deluju povezani sa hormonima, potrebno da se obratite lekaru. Povišeni estrogen u organizmu je često uzrokovan sindromom policitičnih jajnika, dijabetesom ili bolestima štitne žlezde.

Šta je estrogen?

Estrogeni su grupa ženskih polnih steroidnih hormona koji utiču ne samo na reproduktivnu funkviju, već i na mentalne procese, a takođe i stimulišu rast kostiju i ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Estrogeni uključuju sledeće hormone: estron, estradiol i estriol. Estradiol i estron se sintetišu u jajnicima tokom sazrevanja folikula, dok se kod muškaraca estrogeni proizvode u testisima.

Polni hormoni su supstance koje su rastvorljive u mastima, pa se značajne količine mogu tu skupljati iako prirodno ne bi trebalo da budu prisutni u ovim tkivima. Na taj načine se povećava i ukupna količina estrogena i androgena u krvi što dovodi do poremećaja mnogih procesa u telu i razvoja raznih bolesti.

Koji su uzroci za povišeni estrogen u organizmu?

Na nivoe hormona utiče nekoliko faktora kao što su starost, nasledna predispozicija i količina masnog tkiva. Međutim, povišen estrogen se često javlja kao prateći simptom sledećih stanja:

 • Gojaznost
  Višak kilograma je faktor rizika za nastanak mnogih bolesti, uključujući i bolesti reproduktivnog sistema. U masnom tkivu se formira peptidni hormon leptin koji stimuliše proizvodnju oslobađajućih hormona, a koji zauzvrat aktiviraju proizvodnju estrogena. Kod gojaznih devojčica prva menstruacija nastupa kasnije, a u pubertetu se javljaju različiti poremećaji menstrualnog ciklusa.
 • Sindrom policističnih jajnika
  Ovo je vodeći uzrok neplodnosti i povezan je sa gojaznošću, dijabetesom, a javlja se i povišeni estrogen u organizmu. Ovaj sindrom najčešće karakteriše smanjen obim i broj menstruacija, nedostatak ovulacije što za posledicu ima neplodnost, povećanom dlakavošću i gojaznošću. Mogući su i anksiozni i depresivni poremećaji, kao i poremećaji spavanja i apetita.
 • Dijabetes
  Sa viškom insulina, povećava se i proizvodnja polnih hormona.
 • Ciroza jetre
  Razvoj ciroze jetre prati značajno smanjenje funkcionalnog kapaciteta jetre. Nju možete prepoznati po paučinastim venama na koži i crvenilom na dlanovima.
 • Nadbubrežna korikalna hiperplazija
  Ovo je stanje u kom raste tkivo nadbubrežnih žlezda i povećava se proizvodnja hormona, uključujući estrogene.
 • Adenom hipofize, jajnika ili nadbubrežnih žlezda
  Ovo može postati razlog za iznenadno povišeni estrogen u organizmu. Simptomi ovih stanja su brze promene telesne težine, glavolje, bolovi u leđima i nepravilni menstrualni ciklusi.
 • Bolesti štitne žlezde

Koji su simptomi za povišeni estrogen u organizmu?

Postoji nekoliko simptoma koji ukazuju na to da treba da se obratite lekaru. Kod žena, glavni razlozi za obraćanje lekaru je nestanak menstruacije, nepravilni ciklusi i bol u mlečnim žlezdama. Takođe, akne i lomljiva kosa mogu biti jedan od simptoma, kao i neobjašnjivo povećanje telesne težine.

Kod nuškaraca se povišeni estrogen u organizmu može manifestovati povećanom telesnom težinom, ali i promenama po pitanju mlečnih žlezda. Takođe, može se pojaviti smanjena želja za seksom.

Mariia Skovpen/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs