Kako se brzo rešiti štucanja?

by | 15.10.2023
Kako zaustaviti štucanje

Svi smo se susreli sa dosadnim štucanjem i kada do njega dođe svi se uvek pitamo kako zaustaviti štucanje na najbrži način.

Najčešći preduslovi za pojavu štucanja jeste jedenje suve čvrste hrane, pijenje alkohola i različiti stepeni hladnoće ljudskog tela. Međutim, ono što je posebno naporno kada je štucanje u pitanju jeste što ponekad ume da traje satima.

[lwptoc]

Kako zaustaviti štucanje: Uzroci

Da biste se brzo rešili štucanja, morate znati koji je njegov uzrok. Oni mogu biti različiti:

  • kada osoba koristi hranu u velikim količinama, a ne sažvače je redovno
  • začinjena i masna hrana uz gazirane napitke
  • često konzumiranje alkohola
  • često konzumiranje hladnih pića
  • emocionalni stres i nervoza

Kako da brzo zaustavite štucanje?

Ispijanje čaše vode

Postoji više načina kako možete da popijete čašu vode. Da biste prekinuli štucanje najbolje bi bilo da popijete celu čašu prokuvane vode naiskap. Druga opcija jeste da prekrstite prste iz leđa i da pijete čašu vode gutljaj po gutljaj u istom ritmu.

Šećer i senf

Jedan od načina da prekinete štucanje je da stavite 5 g šećera na vrh jezika, a potom popijete čašu mineralne vode. Potom utrljajte prah od senfa na vrh jezika. Ponovite nekoliko puta, a onda zadržite vazduh na kratko i polako izdišite.

Vežba disanja

Važno je održavate pravilno držanje tela tokom ove radnje – ruke su sklopljene iza leđa, duboko udahnite kroz nos. Nakon toga brzo podignite ruke tako da budu vertikalno u odnosu na položaj tela, zadržite dah, polako udahnite vazduh kroz usta bez žurbe. Izvršavajući ovu vežbu 3 ili više puta, štucanje će sigurno nestati.

Lekoviti čaj za štucanje

Da biste pripremili ovaj čaj, u staklenoj tegli treba sakupiti 20 grama biljke kantariona i ruzmarina, 15 grama sitno iseckanih plodova hmelja, kao i 30 grama rendanog korena valerijane. Kašičicu biljne smese prelijte šoljom vrele vode, ostavite da odstoji 2 sata i zatim popijte. Pijte ovaj čaj 30 minuta pre obroka najmanje 3 puta dnevno. Ovakav čaj pozitivno utiče na rad nervnog sistema, ima opuštajući i umirujući efekat.

Kako zaustaviti štucanje: Obrnuto pijenje vode

Najlakši način za borbu protiv štucanja je specifičan način pijenja vode. Da biste to uradili, šolju vode prinesite ustima, ali gutljaje uzimajte ne sa strane čaše koja je blizu usta, već sa strane, koja je suprotna od vaših usta. Usisavanje vode sa dalje strane čaše omogućava produženje vrata i usana, a takvi pokreti zajedno sa vodom pomažu da se odmah oslobodite štucanja.

Pored toga, da biste izbegli štucanje, nemojte žuriti pri piću i jelu. Pažljivo žvačite hranu i izbegavajte prejedanje.

Snežana Vranić

nicoletaionescu/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs