Suvo voće vam može pomoći u borbi protiv osteoporoze, gihta i hipertenzije

by | 16.10.2023
Korisna svojstva suvog voća

Suvo voće nije samo ukusna grickalica, već ima razne benefite za naše telo. Korisna svojstva suvog voća su veoma važna i bitno je da znate kada mogu da vam priskoče u pomoć.

Svaka vrsta suvog voća se bori protiv određenih bolesti. Naravno, vi možete kao preventivu konzumirati mix suvog voća, ali kada vas uhvati jedna bolest, najbolje je da se fokusirate na jedno voće.

[lwptoc]

Korisna svojstva suvog voća: Suvo grožđe protiv osteoporoze

Suvo grožđe je jedan od najboljih izvora bora. Ovaj mineral je efektan u smanjenju gubitka koštane mase kod žena nakon menopauze. Da biste dobili ukusan lek za borbu protiv osteoporoze, u jogurt dodajte suvo grožđe i malo pekana koji sadrže bor. Preporučuje se unos od 3 do 10 mg ovog minerala dnevno.

Urme protiv umora

Umor izaziva pojačanu želju za slatkišima. U ovom slučaju. umesto slatkiša ili kolačića, možete odabrati urme koje imaju nizak glikemijski indeks. Uprkos činjenici da su urme same po sebi slatke, one i sadrže spore ugljene hidrate koji dugo vremena obezbeđuju telu energiju i ne izazivaju nagle promene nivoa glukoze u krvi. U kombinaciji sa orasima, one su idealna grickalica koja će vas i učiniti sitim.

Suve trešnje protiv gihta

Trešnje, naročito kisele sorte su veoma bogate supstancama koje se bore protiv upalnih bolesti, uključujući giht i artritis. Efikasnom dozom za osobu se smatra pola šolje suvih trešanja dva puta dnevno.

Korisna svojstva suvog voća: Suve kajsije protiv povišenog pritiska

Suve kajsije imaju tri puta više kalijuma od banane. Kalijum potiskuje natrijum koji zadržava vlagu u telu. Zapremina krvi se smanjuje, a samim tim i krvni pritisak.

Suve brusnice kod upale bešike

Oko 20% ženskog pola pati od pogoršanja ove bolesti koja ih posećuje s vremena na vreme. Supstance koje sadrže brusnice sprečavaju Ešerihiju koli koja izaziva upale, vežući se za zidove bešike.

Suve šljive protiv zatvora

Jedući 6 suvih šljiva dva puta dnevno, imaćete laksativno dejstvo. One sadrže mnogo sorbitola koji pomaže da se stolica zasiti vlagom i olakša pražnjenje creva.

Korisna svojstva suvog voća: Suve smokve protiv anemije

Činjenica je da samo 4 suve smokve daju telu deo dnevne doze gvožđa koji štiti od anemije. Njih možete konzumirati sa sokom od pomorandže jer vitamin C dodatno stimuliše apsorpciju gvožđa iz biljnih izvora. Dakle ovo suvo voće će vam pomoći kod malokrvnosti.

Snežana Vranić

Svetl/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs