Lekovita svojstva dunjarice: Pomoćnik za bolesti centralnog nervnog sistema

by | 24.12.2023
Lekovita svojstva dunjarice

Lekovita svojstva dunjarice su od davnina poznata našim precima. Ona ima niz korisnih svojstava za naš organizam, ali se mora pripremati na pravilan način.

Bobice dunjarice se jedu sveže, a od njih se mogu pripremati sokovi, džemovi, kompoti, pa čak i crvenkasto-ljubičasto vino. Međutim, ono što je važno znati jeste da se sok iz bobice ne cedi odmah, ali otprilike nedelju dana nakon branja se iz nje može dobiti oko 70% soka. pomažu kod smanjenja krvnog pritiska i lošeg holesterola.

Lekovita svojstva dunjarice

Dunjarica ima veoma visok sadržaj korisnih supstanci u njenim plodovima. Sadrži 12% prirodnih šećera, pektine, vlakna, tanine, ogransku kiselinu, flavonoli, katehii, antocijani, vitamine C i grupe B. Tu spisku nije kraj,  ona sadrži i minerale kao što su gvožđe, kobalt, bakar i drugi. Kombinacije svih ovih supstanci imaju antioksidativna svojstva, sprečavaju razvoj raka i veoma su efikasne u borbi protiv bolesti centralnog nervnog sistema.

Ona je takođe veoma korisna i u smanjenju nivoa „lošeg“ holesterola u krvi, a sprečava i razvoj bolesti jetre, bubrega, ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti.

Kako se koristi dunjarica?

Lekovita svojstva dunjarice će najviše doći do izražaja ukoliko jedete plodove ili pijete njihov sok. Njena svojstva su i veoma efikasna i za proširene vene jer jača zidove krvnih sudova.

Sok od bobica se koristi za ispiranje grla prilikom upale ili za parodontitis i kod afti. Zahvaljujući njenim svojstvima gnojne rane brže zarastaju ukoliko se na njih stavljaju zavoji natopljeni sokom dunjarice.

Zbog svojih protivupalnih svojstava, sok od bobica dunjarice je veoma koristan i za gastrointestinalne poremećaje, kolitis i enterokolitis, pa se često koristi i kao dijetetski napitak. Bobice su korisne u bilo kom uzastu: umiruju i smanjuju visok krvni pritisak. Od dunjarice se može praviti i džem.

Lekovita svojstva dunjarice: Recept za infuziju

Infuzija se priprema od svežih i sušenih bobica. Međutim, bobice moraju biti osušene u hladu kako bi se zadržale sve korisne supstance.

  • Na jednu kašiku osušenih bobica ili 10 kašika svežih se sipa 200 ml ključale vode i ostavi se 30 minuta. Uzima se za poremećaje želuca i creva.
  • Dve kašike suvog voća prelijte hladnom vodom i ostavite 8 sati. Potom dovedite do tačke ključanja, ali nemojte dozvoliti da proključa i ostavite još dva sata. Uzimajte dva puta dnevno pola sata pre obroka po 100 ml kao lek za probleme sa varenjem i slab noćni vid.

Dakle, da biste maksimalno izvukli lekovita svojstva dunjarice, potrebno je da pripremate recepte na pravi način i da sem toga, uživate u njenom ukusu.

Ludmila Kapustkina/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs