Ulje od jele: Šumski pomoćnik u borbi protiv gljivica i bolnih zglobova

by | 16.01.2024
Ulje od jele

Ulje od jele je veoma cenjeno u kozmetologiji, ali i u medicini. Njena lekovita svojstva su veoma korisna za organizam.

Drvo jele je od davnina simbol zdravlja i dugovečnosti kod mnogih naroda. Upravo zbog toga nije iznenađujuće što je ulje od jelinih iglica, mladih grana i šišarki veoma poznato i cenjeno zbog svojih svojstava.

Ulje od jele: Opšte karakteristike

Glavne komponente ulja od jele su monoterpenski ugljovodonici i bornil acetat. Obe supstance su veoma retke i hemijski aktivne. Ono takođe sadrži i karoten koji usporava proces starenja i pomaže u lečenju kardiovaskularnih bolesti i katarakte. Ulje sadrži i dosta vitamina E, tanine i askorbinsku kiselinu koja je veoma dragocena za zdravlje.

Lekovita svojstva ulja od jele

Korisna svojstva ulja od jele su priznata i u tradicionalnoj i u zvaničnoj medicini. Ono ima antiseptično, antivirusno, baktericidno i protivupalno svojstvo. Pored toga je veoma efikasan pomoćnij u zarastanju rana, deluje regenerativno i umirujuće, a može ublažiti i bolove. Ulje se koristi u vidu kapi, ali i kao obloge.

Grip i prehlada

Ulje utrljajte u grudi i umotajte se u toplo ćebe. Uz to korisno je da pijete čaj od malina. Takođe, možete se inhalirati. Dodajte 5 kapi ulja u posudu sa vrućom vodom za inhalaciju. Međutim, inhaliranje ne smete raditi ako imate povišenu temperaturu!

Kardiovaskularne bolesti

Ulje od jele može biti od pomoći kod opasnih kardiovaskularnih bolesti. Nekoliko kapi nežno utrljajte u levi deo grudnog koša. Ponovite postupak do 4 puta dnevno.

Uklješten nerv i upaljeni zglobovi

Ova stanja se takođe mogu lečiti trljanjem. Međutim, pre nego što utrljate ulje od jele, trebalo bi da to isto učinite sa alkoholom.

Ulje od jele za rane i posekotine

Veoma je važno da znate da se duboke i opsežne rane ne mogu lečiti na ovaj način, kao i da nikako ne smete koristiti lek za otvorene rane. Kod zarastanja rana i posekotina možete stabiti obloge sa rastvorom od nekoliko kapi ulja.

Bradavice

Bradavice je veoma teško lečiti, ali ulje od jele može biti od pomoći. Nekoliko puta dnevno kapnite ulje an štetnu bradavicu.

Gljivice na stopalima

Prirodna aktivnost komponenti ovog ulja potiskuje gljivičnu aktivnost, samo je potrebno redovno sprovoditi procedure. Za ovo su veoma korisne kupke za stopala sa kapima ulja.

Kontraindikacije

Iako je lekovito, ulje od jele ne bi trebalo da koriste trudnice, a kontraindikovano je i za malu decu. Takođe, ne bi trebalo da ga koriste pacijenti sa epilepsijom. U svakom slučaju, pre lečenja je neophodno da se konsultujete sa lekarom, naročito ako su u pitanju kardiovaskularna oboljenja.

svf74/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs