Ruski naučnici razvili biosenzore koji otkrivaju rak dojke za 15-20 minuta

by | 17.01.2024
biosenzori za otkrivanje raka dojke

Rak dojke je jedna od čestih oboljenja žena. Međutim, biosenzori za otkrivanje raka dojke koji će ga detektovati u kratkom vremenu je najnovije otkriće ruskih naučnika.

Rad je objavljen na Skolkovskom Univerzitetu nauke i tehnologije u saradnji sa kolegama na Univerzitetu Nust Misis i Instituta za biorgansku hemiju. Novi ultra-osetljivi biosenzori će moći da otkriju rak dojke u ranoj fazi. Nova metoda će biti jeftinija, a masovna proizvodnja će biti lako izvodljiva što će olakšati rano otkrivanje bolesti.

Kako rade biosenzori za otkrivanje raka dojke?

Nova tehnika je zasnovana na upotrebi mikročipova u kojoj se koriste biomarkeri za rak dojke. Za analizu će biti dovoljna jedna kap krvi. U pitanju su mehurići nano veličine koji učestvuju u transportu supstanci između ćelija tela. Ove strukture sadrže različite vrste molekula koji mogu pružiti informacije o prisustvu znakova bolesti.

„Tečnost koja se analizira prolazi kroz cev veoma malog prečnika. Njen zid na preseku sa talasovodom je tretiran specijalnim molekulima koji ‘hvataju’ vezikule koje lebde. njihova adhezija utiče na prolazak svetlosti kroz talasovod. Ovaj efekat se može izmeriti“, objasnio je Kuzin.

Novi biosenzori za otkrivanje raka dojke su jeftiniji od dosadašnjih tehnika

Prema rečima diplomiranog studenta skolkovskog Univerziteta nauke i tehnologije, Alekseja Kuzina (Алексей Кузин), prednost nove tehnike je što su molekuli na zidovima mikroepruveta koje hvataju vezikule manji i jeftiniji od antitela. Istovremeno, fotonski mikročipovi su jednostavno dizajnirani, pa će to omogućiti relativno lako uspostavljanje njihove masovne proizvodnje.

Mikroepruvete su prilagođene za pranje i ponovno nanošenje aktivnog sloja senzora. Zbog toga se čipovi mogu ponovo koristiti. U budućnosti se za druge bolesti mogu odabrati biomarkeri slični vezikulama što bi potom olakšalo i brzo otkrivanje drugih bolesti.

Dakle, novi biosenzori za otkrivanje raka dojke mogli bi da ubrzaju otkrivanje bolesti u njenim ranim fazama zahvaljujući samo jednoj kapi krvi i to u samo nekoliko minuta. .

peakSTOCK/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs