Da li je gel lak opasan po naše zdravlje?

by | 11.11.2023
da li je gel lak opasan po zdravlje

Gel lak je jedan od najpopularnijih proizvoda u salonima za manikir. Međutim, da li ste se ikad zapitali da li je gel lak opasan po zdravlje?

Lep manikir je san svake žene. Za razliku od običnog laka, gel lak značajno štedi vreme i mnogo je otporniji na habanje. Elena Lapatina, ruski podolog je objasnila kakav uticaj na naš organizam ima toliko popularan gel lak. Ona je istakla, da je gel lak opasan po zdravlje ako se koristi prečesto i na oštećenim noktima.

Šta je gel lak?

Gel lak je sintetički premaz za nokte. Lak se nanosi u veoma tankom sloju i može biti providan ili u nekoj boji. Dodatak „gel“ je dobio zbog baze na kojoj je napravljen – tokom proizvodnje se koristi gel koji se polimerizuje u lampi.

Prednosti gel laka

Jedna od glavnih prednosti gel laka je njegova dugotrajnost. Možete ga nositi 2 nedelje bez brige da će se pohabati, a ako budete pažljivi prema noktima, to može i duže trajati. Pored toga, ako vam nokti rastu sporo onda ovo deluje kao dobra opcija jer linija izrastka nokta neće biti toliko primetna.

Takođe, mnogima se gel lak dopada zbog raznolikosti boja, kao i zbog mogućnosti implementacije bilo kog dizajna na noktima.

Nedostaci gel laka

Jedan od glavnih nedostataka je taj što je postupak izrade manikir primetno duži. Takođe se može dogoditi da se tokom nanošenja javlja neka nelagodnost, na primer tokom početnog sušenja laka u lampi, pa se može javiti i osećaj peckanja. Ovo je takođe i finansijski skuplji manikir.

Kada je gel lak opasan po zdravlje?

Većina žena ne obraća pažnju da li imaju određene kontraindikacije pre nego što se odluče da stave gel lak. Međutim, upravo to je ono što bi svaka od nas trebalo da uzme u obzir. Ukoliko je vaša nokatna ploča već oštećena, nema potrebe da pogoršavate njeno stanje nanošenjem gel laka. Dakle, ako primetite očigledno oštećenje, suvoću, lomljivost, mikropukotine, promenu boje i slično, nemojte nanositi gel lak.

Prvenstveno morate da otkrijete uzrok zbog kog su vaši nokti u ovom stanju, a drugo, mogu se razviti gljivične infekcije ili doći do pogoršanja povrede što za posledicu može imati gubitak nokta. Ukoliko se ova povreda nalazi na korenu ploče, onda vam drugi nokat neće izrasti. Pored toga, ne treba da ga stalno imate na noktima. Kada premaz sraste sa vašom nokatnom pločom, ona je veoma ranjiva i može postati veoma problematična.

Takođe, veoma je važno da zapamtite da gel lak ne pomaže vašim noktima, on nema terapeutsko sredstvo. Ovo je sintetički premaz i čak postoji i starosna granica za njegovo nanošenje, koja je 16 godina. Razlog tome je što se nokatna ploča još uvek formira, a tada je gel lak pasan po zdravlje jer može povrediti nokatnu ploču.

Dakle, gel lak nije problematičan ako ga povremeno nanosite i ako to činite na zdravim noktima. Svaki drugačiji scenario, može imati katastrofalne posledice po vaše nokte.

Šta su neželjene intruzivne misli i kako se izboriti sa njima?

Snežana Vranić

Staras/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs