Može li suvo voće biti ključ za smanjenje rizika od osteoartritisa?

by | 18.04.2024
Može li suvo voće biti ključ za smanjenje rizika od osteoartritisa?

Randomizovano ispitivanje koje su sproveli kineski naučnici sugeriše da konzumacija sušenog voća može biti povezana sa smanjenim rizikom od osteoartritisa.

 

Osteoartritis je degenerativna bolest zglobova koja pogađa više od 240 miliona ljudi širom sveta. Bolest karakteriše bol, ukočenost i otok zglobova, što zajedno otežava kretanje tela. Mendelsko randomizovano ispitivanje koje su sproveli kineski naučnici sugeriše da konzumacija sušenog voća može biti povezana sa smanjenim rizikom od osteoartritisa.

Suvo voće kao ključ za smanjenje rizika od osteoartritisa

Nedavni dokazi iz kliničkih i epidemioloških studija sugerišu da konzumacija subog voća može smanjiti rizik od artritisa zbog prisustva polifenola i drugih bioaktivnih jedinjenja.

Orašasti plodovi i sušeno voće takođe sadrže različite makro- i mikronutrijente, kao i bioaktivna jedinjenja koja promovišu zdravlje i stoga su efikasni u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i drugih nezaraznih bolesti, uključujući artritis.

Studija o smanjenju rizika od osteoartritisa

U ovoj studiji, istraživači su sproveli dva uzorka Mendelovu analizu randomizacije kako bi ispitali uzročnu vezu između konzumiranja sušenog voća i rizika od osteoartritisa.

Studija otkriva potencijalnu uzročno-posledičnu vezu između konzumiranja sušenog voća i smanjenog rizika od osteoartritisa. Ovo ukazuje da intervencije u ishrani mogu biti korisne u prevenciji i lečenju komplikacija povezanih sa osteoartritisom.

Postojeći dokazi sugerišu da intervencije u ishrani mogu smanjiti rizik od osteoartritisa kolena ili kuka smanjenjem telesne težine, sprečavanjem upale i povećanjem antioksidativnog kapaciteta tela.

Poznato je da bioaktivna jedinjenja prisutna u suvom voću, uključujući fenole, flavonoide, karotenoide, proantocijanidine, stilbene, halkon ili dihidrohalkon i fitoestrogene, smanjuju oksidativni stres i upalu i sprečavaju oštećenje hondrocita, što ukazuje na njihovu korisnost u lečenju osteoartritisa.

Nutritivne vrednosti suvog voća

Suvo voće sadrži 3-5 puta više minerala i vitamina od svežeg voća. Ovi hranljivi sastojci mogu efikasno smanjiti rizik od osteoartritisa poboljšavajući metabolizam tela.

Štaviše, nedavni dokazi sugerišu da suvo voće može ublažiti simptome povezane sa osteoartritisom tako što blagotvorno modulira mikrobiotu creva i njene metabolite.

Kako naučnici primećuju, studija je koristila GVAS podatke samo o ljudima evropskog porekla. Ovo ograničava generalizaciju rezultata na druge etničke grupe i rase. Štaviše, studija pati od neke heterogenosti u Mendelovskoj analizi randomizacije jer nisu napravljena prilagođavanja za potencijalne zbunjujuće faktore, uključujući starost, pol i zdravstveni status.

Da bi se preciznije razumeo efekat konzumacije suvog voća na rizik od osteoartritisa, potrebna su buduća istraživanja za analizu specifične vrste, kvaliteta i količine i mehanizma delovanja sušenog voća.

5PH / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs