Dr Tiodorović: Vakcine posebno važne za ljude oslabljenog imuniteta

by | 19.04.2023
vakcinacija,covid19
U Srbiji su danas svima dostupne vakcine koje sprečavaju teže oblike Covid19. Tri godine od početka pandemije, razgovaramo sa epidemiologom, dr Branislavom Tiodorovićem, o tome kome imunizacija danas najviše pomaže, ali i tome kome verovati kada je reč o zaštiti od, i dalje aktuelnog, korona virusa.
vakcinacija,covid19

Dr Tiodorović

Covid19 je i dalje vrlo prisutan u populaciji, iako se o njemu ne piše kao ranije. Da li građani i dalje treba da se imunizuju dostupnim vakcinama?

Nije neophodno da se svi građani imunizuju dostupnim vakcinama već samo oni sa imunodeficijencijom, stariji i teški hronični bolesnici. Trenutno dominantni soj ne daje neke ozbiljnije komplikacije, osim kod pomenutih grupa. Nabrojane grupe treba da prime buster dozu, ako su prethodno primili najmanje dve osnovne doze vakcine, a preporuka je da buster doza bude bivalentna vakcina, jer ona štiti od oba aktivna soja.

Ako nam raspoložive vakcine protiv Covid19 ne garantuju sprečavanje zaraze, zbog čega bi trebalo da se njima imunizujemo?

Očito je da garancije nema ali vakcinacija najosetljivijih osoba znači da neće doživeti izrazite komplikacije koje vode u bolnicu odnosno teške i neprevidive komplikacije.

Koliki je efekat vakcinacije i da li prevazilazi rizik od zaraze ovim korona virusom?

Rizik jednak nula u prirodi ne postoji. Međutim, vakcinisana osoba će biti, u zavisnosti od svog individualnog imuniteta, više ili manje zaštićena. Kod osoba sa prirodno dobrim imunološkim osobinama, efekat vakcinacije će biti visok, a kod onih koji imaju oštećen ili pak, smanjeni imunitet, efekat će biti manji. U svakom slučaju, štitiće od teških komplikacija, hospitalizacije i mogućeg smrtnog završetka.

Na internetu vidimo razne teorije o Covid19 vakcinama, kome verovati?

Verovati je, pre svega ekspertima za imunizacije i onim lekarima praktičarima koji su kao iskusni naučnici, posle niza urađenih studija i kliničkog iskustva došli do naučno zasnovanih podataka, kako kliničkih tako i statističkih na reprezentativnom uzorku. Milijarde ljudi su primile vakcine protiv COVID19, tako da se istraživanja smatraju relevantnim.

Da li je istina da vakcine izazivaju srčane udare, moždane udare i tremore?

Nema objavljenih reprezentativnih podataka u svetu o tome, ali ima pojedinačnih slučajeva osoba koje su za to imale određene predispozicije zbog svoje osnovne hronične bolesti, i te predispozicije su bile prisutne bez obzira na vakcinaciju.

Vakcine kojih proizvođača su trenutno raspoložive u Srbiji i da li se neki od njih preporučuje više od drugih, prema uzrastu ili opštem stanju čoveka?

Raspoložive su Fajzerove i Modernine vakcine, među kojima i bivalentne. One se i preporučuju posebno navedenim najugroženijim grupama.

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs