Smanjite želudac bez operacije

Što više hrane dospeva u želudac, to je njegov obim veći. A razvučeni želudac stalno će „tražiti“ još

by | 05.05.2022
Smanjite želudac bez operacije

 

Odnos prema hrani kod mnogih je veoma komplikovan. Kako odoleti bogatom prazničnom posluženju vešte domaćice?! Često uspevate da se zaustavite tek onda kad želudac već stenje od prejedanja. Ukoliko ne kontrolišete naviku da mnogo jedete, s vremenom nećete moći da izbegnete probleme s gastrointestinalnim traktom. Međutim, izlaz postoji!

Piše: Tatjana Šćerbakova, travarka

 

Kako da smanjite želudac

Što više hrane dospeva u želudac, to je njegov obim veći. A razvučeni želudac stalno će „tražiti“ još…

Jedna normalna porcija ne bi trebalo da prelazi obim pesnice odrasle osobe. Pored kontrole obroka, možete koristiti i jednostavne vežbe koje ne samo da će vam pomoći da smanjite obim želuca nego će i znatno ublažiti osećaj gladi. Tako ćete se bolje osećati, a struk će vam biti tanji!

* Stanite pravo. Duboko udahnite. Prilikom izdaha uvucite stomak onoliko jako koliko je to moguće (mora da „ode“ iza rebara). Zadržite dah deset sekundi. Ovu i svaku sledeću vežbu ponavljajte deset puta.

* Lezite na leđa. Savijte kolena, stopala su paralelna, a krsta priljubljena uz pod. Trbušni mišići su zategnuti, ruke su zabačene iza glave. Prilikom udaha maksimalno uvucite stomak pod rebra. Polako izdišući, vucite ramena prema karlici, blago ih odvajajući od poda i ne opuštajući stomak. Svaki sledeći put stomak treba da bude jače uvučen.

* Sedite uspravno na stolicu, čvrsto se priljubivši uz naslon. Tri puta kratko udahnite na nos, a pri svakom udahu jače uvlačite stomak. Izdahnite kroz napućene usne, istovremeno opuštajući stomačne mišiće.

* „Disanje zadihanog psa.“ Kleknite. Izbacivši jezik, brzo dišite na usta aktivno pokrećući stomak jedan minut. Ponovite vežbu posle kratke pauze.

 

Vežbe radite isključivo praznog stomaka!

 

VEŽBE PROTIV ZATVORA

Svojevremeno me je mnogo mučio zatvor. Cela stvar je u neaktivnom načinu života: radim kao knjigovođa te, htela – ne htela, ceo dan provodim za stolom. A to je pravi neprijatelj varenja. Fitnes instruktor mi je odabrao vežbu koja mi je veoma pomogla da otklonim problem. Probajte i vi!

Sedite u udobnu pozu. Desnu nozdrvu prekrijte palcem desne ruke i veoma polako udišite na levu. Zatim prekrijte i levu nozdrvu savijenim jagodicama domalog i malog prsta desne ruke. Zadržavajte vazduh koliko god možete. Potom puštajte palac i skladno i polako izdišite. Dalje udišite na desnu nozdrvu, prekrivajući je palcem i ponovo zadržavajući dah. Sklonite domali i mali prst s leve nozdrve i polako izdišite na nju. Radite po deset takvih ciklusa ujutru i uveče i bićete veoma zadovoljni rezultatom!

Lidija Baranova

 

Komentariše Marina Igorjevna Jegorova, stručnjak za istočnjačku praksu

 

Ovo je vežba japanskog naučnika, profesora Kacudža Nišija, koja čisti energiju, poboljšava varenje i apetit i leči želudac i creva. Dakle, preporučujem je!

Predležem da svakog narednog dana povećavate broj ciklusa za jedan, i tako do dvadeset, a po želji i više.

 

Pročitajte još i …Kad se nervi „izlivaju“ u želudac…

 

 

 

 

 

 

Foto: Marina Demeshko / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs