Simptomi toksoplazmoze: Parazitsko oboljenje koje nam mogu preneti mačke

by | 29.10.2023
Kako prepoznati toksoplazmozu

Ukoliko ste ljubitelji mačaka, postoji mogućnost zarazom parazitom koji izaziva toksoplazmozu. Da biste mogli odreagovati na vreme, veoma je važno da znate kako prepoznati toksoplazmozu.

Toksoplazmoza je bolest koju izazivaju paraziti. Oni mogu oštetiti nervni sistem, srce i ostale mišiće i oči. Paraziti ulaze u telo preko mačaka, tačnije preko njihovog izmeta. One izlučuju supstance pod nazivom oocistitis u fecesu, a one mogu u zemljištu da opstanu do dve godine. Ali ne brinite, to ne znači da morate da oprostite od svog ljubimca. Neophodno je da uvek dobro operete ruke. Parazitsko oboljenje je često asimptomatsko, ali može izazivati ciste po organizmu i upale limfnih čvorova.

Kako prepoznati toksoplazmozu: Način zaraze

Do zaraze može doći ulaskom oocistitisa kroz kontaminiranu hranu. Osim mačke, nijedna druga životinja ne nosi ove parazite. Međutim, toksoplazmozi možete dobiti i ako jedete nedovoljno kuvano meso.

Osoba koja pati od toksoplazmoze nije zarazna za druge ljude. Ukoliko dođe do infekcije tokom trudnoće, to može izazvati infekciju kod fetusa.

Koji deo tela napada toksoplazmoza?

Toksoplazmozu uzrokuje toksoplazma koja se razmnožava isključivo unutar ćelija. Infekcija se uglavnom javlja u organima za varenje. Uzročnik svoj put počinje u tankom crevu, a potom se transportuje kroz limfu do limfnih čvorova i tu stvara zapaljenski proces. Međutim, toksoplazma može ući u različite organe i tkiva i tu stvarati ciste.

Toksoplazma u organizmu živi veoma dugo. Ona je često prikrivena, ali ako je imuni simptom oslabljen, bolest se može pogoršati. Osoba koja ima jako loš imunitet može razviti generalizovanu infekciju koja prethodi teškom encefalitisu (upali mozga).

Kako prepoznati toksoplazmozu: Simptomi

Toksoplazmoza na početku bolesti skoro da nema nikakve simptome. Može proći nekoliko meseci od početka infekcije do pojave simptoma. Toksoplazmoza može biti urođena i stečena. Urođena je kada se žena zarazi tokom trudnoće i utiče na fetus koji tada razvije oštećenje oka ili upalu mozga. Međutim, ukoliko je žena imala toksoplazmozu pre trudnoće, to ne znači da će je i njena deca dobiti.

Većina ljudi sa toksoplazmozom skoro da nema nikakvih simptoma. Međutim, neki pacijenti mogu osetiti simptome kao što su:

  • temperatura
  • bol i grčevi u mišićima
  • upaljeno grlo
  • glavobolja
  • oteknuti limfni čvorovi (naročito u području vrata)

Da bi se ona otkrila često se vrši intradermalni (unutar kože) test.

Prevencija i lečenje toksoplazmoze

Ako je toksoplazmoza akutna, onda se prepisuju lekovi koji se bore protiv parazita. Ukoliko je oboljenje hronično, onda je tok lečenja komplikovaniji jer su potrebne dodatne terapije.

Da biste sprečilli zarazu toksoplazmozom, uvek dobro operite ruke kada radite nešto sa hranom ili jedete. Takođe, uverite se da je hrana dovoljno kuvana.

Izbacite parazite iz tela

Snežana Vranić

Chalabala/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs