Butejko metode disanja: Saznajte koje sve benefite donose za zdravlje

by | 03.03.2024
Butejko metode disanja: Saznajte koje sve benefite donose za zdravlje

Pravilno disanje je osnova zdravlja, a Butejko metode disanja pomoći će vam da se oporavite od mnogih bolesti. Otkrijte kako se izvode ove tehnike i koje koristi donose.

 

Butejko vežbe disanja su tehnike disanja koje se fokusiraju na smanjenje dubine disanja i povećanje nivoa ugljen-dioksida u telu. Ove vežbe su nazvane po ruskom lekaru Konstantinu Pavloviču Butejku, koji je razvio ovu metodu za lečenje astme i drugih disajnih problema.

Butejko metode: Tajna usporenog disanja

Konstantin Pavlovič Butejko je rođen 1923. godine, a 1952. godine diplomirao je sa odlikom na Prvom moskovskom medicinskom institutu Sečenov. U godini kada je završio studije, saznao je za svoju veoma retku i fatalnu dijagnozu: hipertenzija u malignom obliku. Dvadesetdevetogodišnjem lekaru nije preostalo više od dve godine života.

Upravo se ispostavilo da je 1989. godine Konstantin Pavlovič sa zadovoljstvom plivao u talasima Jeniseja. Kako je to moguće?

Pravilno disanje – šta je to?

Pre svega, pravilno disanje je izuzetno važno za osobe koje pate od teške hipertenzije ili bronhijalne astme. Činjenica je da sa ovim bolestima osoba mora da diše na određeni način, odnosno veoma duboko. Duboko udahnite, nakon čega sledi potpuni izdah.

Još 50-ih godina prošlog veka dr Butejko je eksperimentalno dokazao da je tokom napada bronhijalne astme dovoljno naterati pacijenta da sporije diše i njegovo stanje će se odmah poboljšati. Uz svu svoju prividnu jednostavnost, ovo je zaista bilo veliko otkriće u medicini.

Karakteristike Butejko metode disanja

Činjenica je da se u početnim fazama ove Butejko vežbe disanja mogu pojaviti neki neprijatni simptomi: nedostatak vazduha, bol, kao i strah. Vremenom, ovi neprijatni simptomi polako nestaju.

Ogromna prednost ove tehnike je mogućnost izvođenja vežbi u bilo kom trenutku i bilo gde. I što je najvažnije, vežbe disanja prema Butejku nemaju starosna ograničenja, dostupna je i deci od 4 godine i najnaprednijim odraslima.

Trenutno se lista patologija koje se mogu izlečiti vežbama disanja značajno proširila. Pored bronhijalne astme i hipertenzije, uspešno se mogu lečiti pneumoskleroza, emfizem, astmatični bronhitis, pneumonija, angina pektoris, cerebrovaskularni infarkt i neka alergijska oboljenja.

Kako se rade ove vežbe disanja?

Butejko vežbe disanja rade se po ovom pincipu: 2-3 sekunde lagano udahnite kroz nos, fokusirajući se na lagani i kontrolisani udah,  a u narednih 3-4 sekunde izdahnite kroz nos.

Postepeno, pauza između udisaja treba da se povećava, jer se u tom periodu ljudsko telo odmara. Pri tome je važno podići pogled i ne obraćati pažnju na mogući privremeni osećaj nedostatka vazduha.

Koraci Butejko disanja

Sedite ili lezite udobno: Prvo, sedite ili lezite na udobnom mestu gde možete opušteno izvesti vežbe.

Opustite se: Opustite svoje telo i mišiće kako biste se pripremili za vežbe disanja.

Polagano udahnite kroz nos: Lagano udahnite kroz nos, fokusirajući se na lagani i kontrolisani udah.

Zadržite dah: Zadržite dah na nekoliko sekundi. Osetićete blagu nelagodnost zbog nedostatka vazduha, ali je važno zadržati dah koliko god možete.

Polagano izdahnite kroz nos: Polako izdahnite kroz nos, fokusirajući se na kontrolisani i postepeni izdah.

Zadržite dah nakon izdaha: Nakon što ste izdahnuli, zadržite dah na nekoliko sekundi pre nego što ponovo udahnete.

Ponovite vežbu: Ponavljajte ove korake nekoliko puta kako biste postigli kontrolu nad disanjem i povećali nivo ugljen-dioksida u plućima

Konstantin Pavlovič Butejko je svoje setove vežbi disanja podelio na dva tipa: prva je jednostavna prevencija hiperventilacije, a druga je kada se ove iste vežbe kombinuju sa određenom fizičkom aktivnošću, što može značajno da ubrza proces povećanja nivoa disanja. Ali, važno je shvatiti da je za pacijente sa teškom bronhijalnom astmom druga vrsta vežbi striktno kontraindikovana.

Dalje, uprkos činjenici da vežbe možete izvoditi bilo gde i u bilo koje vreme, ipak je bolje ako se vežbe daju u isto vreme tokom celog dana. Optimalni raspored časova je sledeći: 00.00 časova; 04.00; 08.00; 12.00; 16.00 i 20.00 časova. Glavni zadatak je postići pauzu između udisaja od 50-60 sekundi koji može da se postigne nakon nekoliko meseci vežbanja.

Butejko disanje može biti korisno za ljude sa astmom, ali se pre njegovog početka preporučuje konsultacija sa lekarom. Ove vežbe disanja se mogu praktikovati svakodnevno kao deo terapije za poboljšanje disajnih funkcija i opšteg zdravlja disajnog sistema.

Mindful Media / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs