Joga za bol u donjem delu leđa: Oslobodite se napetosti uz ovih 5 vežbi

by | 01.02.2024
joga za bol u donjem delu leđa

Bol u leđima je čest problem današnjice. Međutim, joga za bol u donjem delu leđa može pomoći da se rešite ovog neprijatnog stanja, naročito ako ste zaposleni u kancelariji.

Joga nije dobra ideja ako trpite jake bolove, ali oni sa povremenim ili hroničnim bolovima mogu imati velike koristi od određenih položaja koji mogu pomoći da produžite kičmu, istegnete i ojačate mišiće i vratite leđa u pravilno poravnanje.

Kako deluje joga za bol u donjem delu leđa?

Fokus joge je na ravnoteži i stabilnosti koja podstiče vaše telo da razvije odbranu protiv uzroka bolova u leđima koji uključuje slabe trbušne i karlične mišiće, kao i nedostatak fleksibilnosti u kukovima. Kada ojačate ove mišiće, poboljšavate držanje, a to smanjuje opterećenje na leđima, a samim tim i bolove koje osećate. Ipak, preporučljivo je da se konsultujete sa lekarom pre nego što počnete sa vežbama.

Pas okrenut nadole

Ovo je klasična joga poza koja isteže celo telo i koja deluje na velike mišiće koji pomažu u formiranju donjeg dela leđa, podržavaju kičmu i pomažu vam da stojite i podižete predmete.

Vežbu započnite na rukama i kolenima, a ruke postavite malo ispred ramena. Pritiskom unazad, podignite kolena od poda i podignite trtičnu kost prema plafonu. Za dodatno istezanje tetive kolena, lagano gurajte pete prema podu. Zadržite položaj 5 do 10 udisaja i ponovite pozu 5 do 7 puta.

Dečja poza

Ovo može da izgleda kao da se odmarate, ali poza deteta je aktivno istezanje koje pomaže da se leđa izduže. Takođe je odličan de-stresor pre spavanja na kraju dugog, iscrpljujućeg dana.

Započnite na sve četiri sa rukama ispruženim pravo ispred sebe, a zatim se zavalite tako da zadnjični mišići odmaraju tik iznad, ali ne dodirujući pete. Zadržite položaj 5 do 10 udisaja i ponovite onoliko puta koliko je potrebno za dobro istezanje.

Joga za bol u donjem delu leđa: Poza goluba

Poza goluba je malo izazovne za početnike u jogi jer isteže rotatore kuka i fleksore. Možda ne izgleda kao najočigledniji položaj za lečenje bolova u leđima, ali zategnuti kukovi mogu doprineti bolu u donjem delu leđa.

Počnite u pozi psa okrenutog nadole sa spojenim nogama. Potom povucite levo koleno napred i okrenite ga ulevo tako da vam leva noga bude savijena i skoro okomita na desnu. Potom spustite obe noge na zemlju.

Poza trougla

Poza trougla je odlična za jačanje leđa i nogu može da pomogne i kod bolova duž bočnih strana trupa dok istežete mišićna vlakna duž spoljašnjeg kuka.

Stanite pravo sa spojenim stopalima. Potom zabacite levu nogu unazad tri do četiri dtope i usmerite levu nogu napolje pod uglom od 45 stepeni. Okrenite grudi u strani i otvorite pozu tako što ćete desnu ruku ispružiti prema tlu, a levu prema plafonu, držeći i desnu i levu nogu ispravljene. U početku možda nećete moći da dodirnete tlo desnom rukom, pa se nemojte previše istezati. Savijte se koliko god možete, a leđa treba da budu ravna. Zadržite položaj 5 do 10 udisaja, a zatim ponovite sa drugom stranom.

Joga za bol u donjem delu leđa: Poza mačke i krave

Savršene poze za bolna leđa su poza krave i poza mačke koje opuštaju mišiće leđa.

Počevši od položaja na sve četiri, pređite u pozu mačke tako što ćete polako pritiskati kičmu nagore i savijati leđa. Zadržite nekoliko sekundi, a zatim pređite na kravu tako što ćete spustiti kičmu, pritisnuti lopatice unazad i podići glavu. Kretanje napred-nazad od mačke do krave pomaže vam da pomerite kičmu u neutralan položaj, opuštajući mišiće i ublažavajući napetost. Ponovite 10 puta prelazeći od mačke do krave i nazad.

Narai Chal/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs