Meditacija sa kristalima: Kako započeti i koji kamen odabrati?

by | 11.01.2024
Meditacija sa kristalima

Meditacija sa kristalima vam pomaže da se koncentrišete i podesite kamenje na maksimalna lekovita svojsva. Ali važno je znati odakle i kako početi.

Kada meditirate, vi pristupate i mozgu i duhu što čini da se osećate opušteno i visoko fokusirano. Međutim, u meditaciji sa kristalima vi ceo proces podižete na jači nivo i meditacija ima većeg efekta. Dokazano je da redovna praksa meditiranja sa kristalima podržava mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje.

Kako deluje meditacija sa kristalima?

Meditacija je način da poboljšate stanje svog uma, tela i duha. Meditacija vam je potrebna iz više razloga. Ona na mentalnom planu oslobađa od stresa, podstiče opuštanje i smirenost, kontroliše emocije, poboljšava jasnoći misli i daje osećaj sreće i optimizma. Meditacija takođe čisti negativnu energiju, čakre i auru, smanjuje rizik od hroničnih bolesti i poboljšava imunitet i ublažava bol. Što se duhovnih koristi tiče, ona poboljšava intuiciju, prža duhovnu zaštitu i pomaže u pronalaženju razumevanja sa unutrašnjim duhom.

Kako kristali pomažu u meditaciji?

Tokom meditacije, osoba se nalazi u uzvišenom stanju, a tom im omogućava interakciju sa kristalima na moćnijem nivou u poređenju sa trenucima kada je osoba u prirodnom stanju. Kristali zaista mogu da pomognu da dođe do promena i da se život pomeri na neke nemoguće načine. Osoba uz pomoć kristala uranja u stanje transa. Pored toga:

 • fizička tela postaju sinhronizovana sa kristalima, pa se lekovita svojstva lakše opažaju i apsorbuju
 • energetski centri postaju uravnoteženiji, pomažući da se poboljša mentalno, fizičko i duhovno stanje
 • dublje uranjanje u meditaciju, a  kao rezultat, dobijanje očiglednijih rezultata

Meditacija sa kristalima: Kako ih rasporediti?

Postoji nekoliko uobičajenih načina da se postave kristali tokom vežbanja. Lokacija kristala zavisi od cilja, ali bi trebalo napomenuti da ne postoje ispravni ili pogrešni načini korišćenja kristala za vežbu. Najefikasniji način za meditaciju sa kristalima je meditacija sa ametistom.

 • Držite kristale u levoj ruci
  Ako sebi ne postavite konkretne ciljeve tokom meditacije, kristale možete držati u levoj ruci. Ona je naša ruka primanja, dok je desna ruka ruka davanja. Da bi primili lekovita svojstva i energiju kristala, potrebno je da ih držite u levoj ruci. Kristali na dlanu mogu biti korišćeni i kao vizuelna fokusna tačka. Na početku možete postaviti pitanje kristalu ili izreći svoju nameru.
 • Napravite kristalni tkati oko tela
  Ovo je korisno u lečenju fizičkih bolesti. Stavite kristale na određene delove tela koje želite da izlečite. Meditirajte i fokusirajte se na apsorbovanje lekovitih svojstava minerala.
 • Postavite kristale na čakre
  Kristali odlično rade na balansiranju i stimulisanju čakri u telu. Ovo je neophodno za održavanje opšteg zdravlja. Da biste to uradili, lezite i postavite kristale koji rezonuju sa potrebnim čakrama na mestima koje treba balansirati.

Kako pronaći kristale pogodne za meditaciju?

Postoji nekoliko načina da otkrijete koji su najbolji kristali za meditaciju. Oni koji sada pozitivno deluju na telo, neće nužno imati ista svojstva za mesec, godinu ili 5 godina pošto kamenje u različitim fazama privlači različite energije.

Boja

Boja je jedan od najvažnijih faktora u određivanju značenja i svojstava kristala. U zavisnosti od boje koja preovlađuje, meditacija sa kristalima ima različite efekte. Terapija bojama je metoda energetske medicine koja aktivira biohemijske i hormonalne procese u telu. Oni deluju na sledeći način:

 • Crni kristali:  kosti, zubi, meka tkiva, zglobovi i cirkulatorni sistem
 • Smeđi kristali: imunitet, oči, stomak, žučna kesa
 • Crveni kristali: kičma, noge i krv
 • Narandžasti kristali: genitalije, bešika i donji deo creva
 • Žuti i zlatni kristali: sfera uspeha, osnaživanja, optimizma i mentalne jasnoće, ali i digestivni trakt, nervni sistem i jetra
 • Zeleni kristali: ljubavna sfera, lični rast, prosperitet i harmonija, ali i srce, pluća, jetra, bubrezi, pankreas, žučna kesa, oči i krvni pritisak
 • Ružičasti kristali: kontrola težine
 • Plavi kristali: komunikacija, ali i opšte zdravlje, nivo hormona i nadbubrežne žlezde
 • Ljubičasti kristali: intuicija, duhovnost, stres i zavisnost, ali i hipofiza, epifiza, regeneracija ćelija i krv
 • Beli kristali: hipofiza, epifiza, gornji telesni ograni, krv i imuni sistem

Meditacija sa kristalima: Forma

Oblik kristala koji je stvorila priroda podržava prirodni tok energije, a bez obzira na to kako je izrezan, većina lekovitih svojstava ostaje u kamenu. Ipak, različiti oblici pomažu u postizanju različitih rezultata.

 • Kocka: Obezbeđuje stabilan protok energije i pouzdano čuva programirane namere.
 • Kristali sa jednom tačkom: Koriste se za usmeravanje energije na određenu tačku.
 • Zašiljeni sa obe strane: Mogu istovremeno da prenose i primaju ili emituju energiju.
 • Piramidalni oblik: Simbolizuje harmoniju i koristit se u svrhe lečenja
 • Sferni kristali: Emituju jednaku količinu energije u svim pravcima. Čiste okolinu i privlače zdravlje i sreću.
 • Srcasti kristali: Odgovorni su za energiju ljubavi, treba da smanji negativne emocije.

Kako osetiti energiju kristala?

Meditacija sa kristalima zahteva određeno iskustvo, tako da nemojte odustajati nakon prvog neuspeha. Obratite pažnju na kristale koji su vama vizuelno privlačni.

Pre svega, morate se opustiti. Zatvorite oči i dok izdišete opuštajte vaše telo. Potom se koncentrišite na odabrane kristale. Dozvolite sebi da osetite vibraciju i energiju kamenja. U zavisnosti od vaših ciljeva, osetićete različite reakcije tela, pa se samo opustite i gledajte šta se dešava sa vašim trećim okom. Pokušajte da dozvolite unutrašnjoj intuiciji da vas vodi.

Polina Panna/gettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs