Da li je maslac dobar ili loš za naše zdravlje?

by | 04.12.2023
efekti maslaca na zdravlje

Maslac je veoma zastupljen u našoj ishrani. Međutim, efekti maslaca na zdravlje se često dovode u pitanje.

Korisna svojstva maslaca (putera) često dovode u pitanje ljudi koji se zalažu za zdrav način života. Iako maslac može biti štetan ako se preterano konzumira, on svakako ima i svojstva koja su korisna našem ogranizmu.

Kakvi su efekti maslaca na zdravlje?

Razlog zašto ga ljudi smatraju nezdravim jeste povećanje nivoa holesterola u krvi koji izaziva razvoj ateroskleroze kod ljudi, a često je uzrok u tromboze, ateroskleroze, ishemije i srčanog udara. Međutim, do ovih stanja dolazi prilikom prekomerne konzumacije ili ako ste podložni razvitku ovih bolesit.

Često ljudi zbog toga izbegavaju da jedu maslac koristeći razne vrste margarina jer su stava da je biljno ulje mnogo zdravije od životinjskih masti. U tečnom obliku biljno ulje jeste zdravije od životinjskog, ako se u njemu ne prži.

Kada je margarin u pitanju, tačka njegovog topljenja je mnogo veća od maslaca i telo ga teže vari. Osim toga, gotovo sve vrste margarina sadrže palmino ulje koje je takođe izvor holesterola u krvi jer „začepljuje“ krvne sudove mnogo brže od putera.

Korisni efekti maslaca na zdravlje

Maslac ima veliku količinu vitamina A koji je neophodan da biste održali dobar vid, funkcije endokrinog sistema, stanje kose i kože. Pored toga, on sadrži i vitamine D, E i K.

Pored toga, maslac sadrži i ogromnu količinu selena koji je snažan antioksidans i čisti organizam od slobodnih radikala. Takođe, on je bogat i jodom koji može pomoći da štitna žlezda dobro funkcioniše.

Korisni efekti maslaca na zdravlje su primetni zahvaljući i kiselinama koje sadrži. One   stimulišu rad creva, imaju moćna antikancerogena svojstva, a takođe su i veoma efektni u borbi protiv mikroba i gljivica. Osim toga, masne kiseline koje su sadržane u puteru su neophodne za sintezu polnih hormona i održavanja ljudskog reproduktivnog sistema.

Oleinska kiselina koju sadrži puter normalizuje količinu holesterola u krvi i poboljšava metabolizam. Holesterol koji se nalazi u maslacu je neophodan organizmu za ishranu creva, mozga i nervnog sistema. Dakle, ukoliko se umereno konzumira, maslac ne može imati štetno dejstvo na stanje zglobova.

Koliko maslaca se sme konzumirati bez štete po zdravlje?

Maslac kao prirodan i bogat proizvod zahteva pažljivo doziranje. Za decu koja su mlađa od 7 godina, dnevni unos maslaca ne bi trebalo da bude veći od 5-10 g dnevno, a za adolescente i odrasle ne bi smelo da bude više od 10-30 g. Možete ga mazati na hleb ili njime začinjavati jela.

Činjenica je da maslac sadrži veliki broj kalorija, ali ako ga jedete u malim količinama onda ih telo ne skladišti kao mast, već ih prepoznaje kao izvor energije što su takođe dobri efekti maslaca na zdravlje. Kod dece, on hrani moždane ćelije i nervno tkivo, a to doprinosi razvoju mentalnih sposobnosti.

Zdravi recepti sa maslacem

Maslac je veoma pogodan za one koji pate od čireva na želucu i crevima i promoviše zarastanje oštećene sluzokože. Oni bi trebalo da konzumiraju oko 20 g putera dnevno. U sezoni prehlade i gripa, savetuje se povećanje dnevne porcije na 60 g kako bi se zaštitili od infekcija i poboljšali imunitet. Evo nekoliko recepata koje možete konzumirati:

  • Limunovo ulje i peršun
    300 g omekšanog maslaca, pomešajte sa sokom od jednog limuna i 50 g sitno iseckanog peršuna. Smešu možete posoliti i koristiti za sendviče. Može pomoći kod prehlade.
  • Maslac i beli luk
    Pomešajte 300 g maslaca sa 20 g izgnječenog belog luka. Možete dodati peršun i so po ukusu.
  • Šargarepa i maslac
    Napravite pire od jedne kuvane šargarepe i pomešajte ga sa 300 g maslaca. Izmiksajte sa blenderom. Ova smesa poboljšava imunitet i dobro utiče na vid.
  • Maslac i haringa
    Iseckajte file jedne haringe i dodajte 50 g peršuna i 400 g maslaca. Ovo je veoma korisno za čišćenje creva
  • Mirođija i maslac 
    Pomešajte 300 g maslaca sa 50 g sitno iseckane mirođije. Ovo može pomoći kod problema stvaranja gasova u crevima.
  • Maslac i jabuka
    Ispecite 2 srednje jabuke i protrljajte kroz sito. U pire dodajte 300 g maslaca i 3 kašike meda i dobro umutite. Ovo će pomoći kod nivoa hemoglobina.

Dakle, efekti maslaca na zdravlje mogu biti štetni ukoliko se ne prate dnevne doze unosa. Međutim, ako se držite propisanog, on može biti veoma koristan za organizam i štiti vas od prehlade i drugih oboljenja.

Dijeta sa heljdom i kefirom: Savršena kombinacija za zdravlje

Vladimir Mironov/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs