Hrana za čišćenje organizma koju lako možete uvrstiti u ishranu

by | 18.01.2024
Hrana za čišćenje organizma

Hrana za čišćenje organizma može pomoći da se oslobodite toksina i oporavite svoje telo. Određene namirnice imaju to svojstvo da detoksiraju organizam.

Loše navike i loša ishrana ima negativan uticaj na naš organizam. Telo postaje zagađeno, a to potom utiče na naše zdravlje. Ukoliko primetite da vam opada kosa, da su nokti u lošem stanju ili imate poremećaj stolice, to ukazuje na to da je potrebno da očistite organizam.

Hrana za čišćenje organizma od toksina

Određene namirnice imaju svojstva koja pomažu da se naše telo očisti od toksina. Naravno, njih je poželjno uvrstiti u redovnu ishranu kako bi telo konstantno bilo zdravo.

Jabuke

Jabuke su savršena hrana za čišćenje organizma. One sadrže pektin koji pomaže u uklanjanju teških metala i drugih toksičnih jedinjenja iz tela. Osim toga, jabuke pomažu u uklanjanju parazita iz creva i eliminišu bolesti jetre. Jabuke i stimulišu proizvodnju žuči koji takođe omogućava telu da ukloni toksine nakupljene u njemu.

Cvekla

Cvekla stimuliše rad creva, pa vam na taj način pomaže da očistite organizam. Nju je posebno korisno jesti ukoliko patite od bolesti jetre jer ovo korenasto povrće pomaže detoksikaciju organizma. Takođe, ovo povrće omogućava tkivima tela da bolje apsorbuju kiseonik čime će se ćelije same očistiti.

Celer

Celer je sjajan kao pomoćnik koji čisti krv, sprečava nakupljanje mokraćne kiseline u zglobnim elementima i jača rad hipofize i štitne žlezde. On ima i blagi diuretički efekat, olakšavajući opterećenje bubrega i bešike, a njegova konzumacija pomaže rad digestivnog sistema.

Hrana za čišćenje organizma: Luk

Luk veoma dobro čisti creva i omogućava toksinima da brzo izađu kroz kožu. On je i odličan antiseptik, uništava bakterijsku, gljivičnu i virusnu floru. Redovna konzumacija luka omogućava stabilizaciju krvnog pritiska i povećanje elastičnosti krvnih sudova.

Kupus

Kupus se smatra jednom od najzdravijih vrsta povrća. On savršeno čisti jetru i poboljšava pokretljivost creva što je veoma važno da bi štetna jedinjenja bila uklonjena iz organizma. Takođe, kupus sadrži sumpor koji je organizmu neophodan da bi uništavao štetne materije. On vam omogućava i da uklonite teške metale iz organizma i neutrališe toksične efekte duvanskog dima.

Beli luk

Beli luk neutrališe toksine i pomaže da se održi normalno stanje leukocita u krvi. On čisti respiratorni sistem i podstiče obnavljanje krvi. Osim toga, beli luk će vam pomoći i da uklonite nikotin iz tela. Pošto sadrži glutation, jetra apsorbuje štetne materije, uništava ih kroz žučnu kiselinu ih uklanja iz organizma.

Hrana za čišćenje organizma: Artičoka

Artičoka stimuliše proizvodnju žuči u organizmu. Ona je izvor dijetetskih vlakana i antioksidanata. Povećanjem količine žuči, hrana se brže vari, a to omogućava telu da izvuče maksimalnu korist iz nje.

Limun

Jedenje limuna pomaže u sprečavanju alkalnih kamenja u bubregu. On takođe pomaže proizvodnju korisnih enzima u telu, kao i u transformaciji toksina u oblik koji je rastvorljiv u vodi. Na taj način, toksini brže napuštaju organizam.

Đumbir

Đumbir je najpoznatiji po svojstvima protiv prehlade. To je zato što on stimuliše znojenje, dozvoljavajući toksinima da napuste telo kroz pore kože. Đumbir takođe ubrzava metaboličke procese, poboljšava funkciju jetre i čisti organizam. Ovo povrće je takođe korisno za one koji prate detoks dijetu za lečenje jetre od masne hepatoze. Zbog toga je đumbir sjajna hrana za čišćenje organizma.

Paradajz

Paradajz sadrži likopen koji sprečava oksidaciju ćelija. Konzumiranje paradajza vam omogućava da brzo razgradite masti i da ih svarite, a takođe stimuliše i lučenje žuči. On omogućava organizmu da se brzo oslobodi teških metala i smolastih jedinjenja.

Avokado

Avokado je veoma moćan antioksidans koji pomaže u smanjenju nivoa holesterola u krvi. On eliminiše toksine koji imaju negativan uticaj na širenje krvnih sudova. Ovo voće prvo blokira štetno dejstvo toksina, a zatim podstiče njihovo oslobađanje u spoljašnju sredinu.

Hrana za čišćenje organizma svakako jeste odličan pomoćnik, ali detoksikacija tela nije moguće bez redovnog unosa dovoljne količine vode. Voda je neophodna za pravilno funkcionisanje organa i ne može se zameniti gaziranim pićima, čajem ili kafom.

ratmaner/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs