Sok od paradajza: Doktor objašanjava zašto ga je važno piti pre proleća

by | 12.02.2024
Sok od paradajza: Doktor objašanjava zašto ga je važno piti pre proleća

Sok od paradajza je jedan od popularnih proizvoda. Međutim, njegove prednosti nisu toliko poznate kao što se čini. Zašto je vredno obratiti pažnju na takav proizvod u prelaznom periodu?

 

Sok od paradajza je nedavno postao predmet istraživanja naučnika. U okviru rada su utvrdili da proizvod ima određenu antimikrobnu aktivnost i da je u stanju da smanji koncentraciju bakterija poput Salmonella Tiphi i niza sličnih. Ovi mikroorganizmi mogu oštetiti probavni sistem i urinarni trakt. Sama bakterija može izazvati tifusnu groznicu.

Takođe, prethodne studije su pokazale visoko antioksidativno dejstvo soka od paradajza, pozitivan efekat na mušku neplodnost, da smanjuje neželjene efekte terapije zračenjem raka dojke, pomaže u snižavanju nivoa holesterola itd.

Da li je istina da je sok od paradajza tako zdrav?

Elena Jakuševa, gastroenterolog Konsultativno-dijagnostičkog centra Naučnog kliničkog centra broj 2 Centralne kliničke bolnice Ruske akademije nauka Ruskog naučnog centra za hirurgiju im. B.V. Petrovski objašanjava zašto je važan ovaj sok.

Postoje neke stvari koje se moraju uzeti u obzir – sam paradajz ima veliki broj mikroelemenata i vitamina u svom sastavu. Nažalost, mogu se smanjiti tokom termičke obrade, ali i dalje određeni procenat ostaje u soku, što pomaže da se dobije pozitivan preventivni efekat pri konzumaciji ovog proizvoda.

Sok sadrži dosta likopena, supstance koja smanjuje rizik od razvoja bolesti prostate kod muškaraca. Pored toga, što je dokazano velikim brojem naučnih radova, pokazalo se da sok od paradajza ima visoko antioksidativno dejstvo. Plod sadrži kalijum, koji blagotvorno utiče na stanje srca i krvnih sudova – bez kalijuma ceo sistem neće raditi ispravno.

Sok od paradajza je odlično rešenje pre proleća

Sok od paradajza je odlično rešenje krajem zime i početkom proleća! Naime, zbog bogatog sadržaja vitamina pomaže da se nadoknadi njihov nedostatak u organizmu iscrpljenom preko zime. Pored toga, ima koristi za imuni sistem, kao i za prevenciju anemije. Na kraju krajeva, voće sadrži puno različitih mikroelemenata i gvožđa. A ova dva problema – gubitak snage i anemija – mogu izuzetno negativno uticati na stanje iscrpljenog zimi.

Poboljšava varenje

Pored toga, uz pomoć soka od paradajza možete poboljšati varenje poboljšanjem procesa varenja i asimilacije hrane. Dobro utiče na stanje celog digestivnog trakta, a ne njegovih pojedinačnih delova. Oni koji pate od stvaranja gasova takođe mogu poboljšati svoje stanje uz pomoć takvog proizvoda, jer redovno konzumiranje soka od paradajza sprečava proces truljenja hrane u crevima. Neće biti zatvora.

Kolike su dnevne količine?

Trebalo bi biti oprezniji sa sokom od paradajza u ishrani dece – bolje je ne nuditi ga vrlo maloj deci (mlađoj od 3 godine). A kada ga uvedete u jelovnik, uradite to sa minimalnim dozama. Za nešto stariju decu dozvoljeno je 50 ml soka. Važno je pratiti reakciju kako se ne bi pojavile alergije.

Nemojte dodavato so ili šećer u sok od paradajza. Bolje je ne kombinovati proizvod sa drugim obrocima i ne piti ga uz hranu.

Sok od paradajza se može konzumirati svaki dan, ali je važno znati kada prestati – bolje je ograničiti se na jednu čašu ako nema kontraindikacija.

Kome se ne preporučuje ovaj sok?

Pakovani sokovi moraju biti pažljivo odabrani – poželjno je da ne sadrže šećer. Ako pijete puno ovog soka, možete izazvati alergije, pa nemojte preterivati. Ljudi sa bolestima gastrointestinalnog trakta – pankreatitisom, gastritisom, čirevima – treba da budu oprezniji sa ovim sokom. Sok sadrži puno vlakana, što može pogoršati dobrobit osobe.

grafvision / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs