Dan posta na heljdi: Minus 2 kg – plus dobro raspoloženje i osećaj sitosti
Na rang listi najboljih tretmana za mršavljenje dan posta na heljdi zauzima jedno od „nagradnih“ mesta. Zašto? Prvo, zbog mnogih zdravstvenih benef...
Da biste sprečili rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, trebalo bi da prilagodite ishranu. Saznajte zašto je važan unost tečnosti i šta bi od omiljenih napitaka trebalo da izbegavate.
Ishrana je veoma važna za sveukupno zdravlje. Tema ovog teksta je stvaranje krvnih ugrušaka i povezanosti sa hranom. O tome govori Natalija Denisova, kandidat medicinskih nauka, nutricionista, viši istraživač u Federalnom istraživačkom centru za ishranu i biotehnologiju.
Sadržaj članka
Denisova napominje da je gusta krv kod zdrave osobe znak dehidracije. Kada dođe do nedostatka tečnosti, trombociti počinju da se lepe, talože u sudovima i formiraju krvne ugruške.
Da bi sprečilo ovo stanje i smanjio rizik od zgušnjavanja krvi, Denisova je savetovala da se pije jedan i po do dva litra tečnosti dnevno, uključujući i blaži čaj.
„Ali, kafa i alkohol se ne računaju u to jer oni zapravo uklanjaju tečnost iz tela. Jedan od rizika od zgušnjavanja krvi i krvnih ugrušaka je velika konzumacija kofeina. I nije važnou kom je obliku – čaj, kafa, energetska pića“, rekla je nutricionista.
Pojasnila je da oni koji piju mnogo kafe treba da povećaju i količinu vode koju piju. Pored toga, neophodna je pravilna ishrana, koja treba da sadrži dovoljno vitamina i minerala.
„Na primer, na zgrušavanje krvi utiče sadržaj vitamina C (povrće, voće, zelje) i K (kupus, svježi sir, mleko), makro- i mikroelemenata kao što su kalcijum (mlečni proizvodi, orasi, teletina, mahunarke, povrće)“.
„Neophodan je i fosfor (riba, meso, živina, mleko, proizvodi od žitarica), magnezijum (riba, žitarice, jaja, hleb, banane, suve kajsije, orasi). Stoga ih u ishrani ne bi trebalo da bude ni viška ni manjka“, objasnila je ona.
Denisova savetuje ograničavanje preterano masne i slane hrane. „Visoki nivoi masti (posebno životinjskih) u ishrani su takođe faktor rizika za zgušnjavanje krvi i zgrušavanje krvi, a so privlači vodu i izaziva oticanje“, rekla je ona.
„Sa viškom soli u ishrani moguća je preraspodela tečnosti u telu: edem znači da ima puno vode u međućelijskom prostoru, a malo u intracelularnom prostoru. Ovo takođe može biti jedan od faktora za stvaranje tromba“, zaključila je Denisova.