Ova ishrana može da pomogne sprečavanju nastanka krvnih ugrušaka

by | 05.02.2024
Ova ishrana može da pomogne sprečavanju nastanka krvnih ugrušaka

Da biste sprečili rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, trebalo bi da prilagodite ishranu. Saznajte zašto je važan unost tečnosti i šta bi od omiljenih napitaka trebalo da izbegavate.

 

Ishrana je veoma važna za sveukupno zdravlje. Tema ovog teksta je stvaranje krvnih ugrušaka i povezanosti sa hranom. O tome govori Natalija Denisova, kandidat medicinskih nauka, nutricionista, viši istraživač u Federalnom istraživačkom centru za ishranu i biotehnologiju.

Hranom protiv stvaranja krvnih ugrušaka

Denisova napominje da je gusta krv kod zdrave osobe znak dehidracije. Kada dođe do nedostatka tečnosti, trombociti počinju da se lepe, talože u sudovima i formiraju krvne ugruške.

Da bi sprečilo ovo stanje i smanjio rizik od zgušnjavanja krvi, Denisova je savetovala da se pije jedan i po do dva litra tečnosti dnevno, uključujući i blaži čaj.

„Ali, kafa i alkohol se ne računaju u to jer oni zapravo uklanjaju tečnost iz tela. Jedan od rizika od zgušnjavanja krvi i krvnih ugrušaka je velika konzumacija kofeina. I nije važnou kom je obliku – čaj, kafa, energetska pića“, rekla je nutricionista.

Pojasnila je da oni koji piju mnogo kafe treba da povećaju i količinu vode koju piju. Pored toga, neophodna je pravilna ishrana, koja treba da sadrži dovoljno vitamina i minerala.

Vitamini i minerali koji pomažu u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka

„Na primer, na zgrušavanje krvi utiče sadržaj vitamina C (povrće, voće, zelje) i K (kupus, svježi sir, mleko), makro- i mikroelemenata kao što su kalcijum (mlečni proizvodi, orasi, teletina, mahunarke, povrće)“.

„Neophodan je i fosfor (riba, meso, živina, mleko, proizvodi od žitarica), magnezijum (riba, žitarice, jaja, hleb, banane, suve kajsije, orasi). Stoga ih u ishrani ne bi trebalo da bude ni viška ni manjka“, objasnila je ona.

Oprezno s masnom i slanom hranom

Denisova savetuje ograničavanje preterano masne i slane hrane. „Visoki nivoi masti (posebno životinjskih) u ishrani su takođe faktor rizika za zgušnjavanje krvi i zgrušavanje krvi, a so privlači vodu i izaziva oticanje“, rekla je ona.

„Sa viškom soli u ishrani moguća je preraspodela tečnosti u telu: edem znači da ima puno vode u međućelijskom prostoru, a malo u intracelularnom prostoru. Ovo takođe može biti jedan od faktora za stvaranje tromba“, zaključila je Denisova.

Magda Tymczyj / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs