Koje zamene za šećer su zdrave, a koje treba da izbegavate?

by | 03.11.2023
Koje zamene za šećer su zdrave

Zaslađivači ili zamene za šećer su neophodne onima koji zbog određenih bolesti moraju da izbace upotrebu klasičnog šećera. Kako da znate koje zamene za šećer su zdrave, a koje treba da izbegavate?

Većina prirodnih zaslađivača ima takve formule da ne utiču na nivo glukoze u krvi. Zbog toga su prirodne zamene za šećer mnogo bolje od veštačkih zaslađivača. Osim toga, treba da znate da ako koristite zamene za šećer, to ne znači automatski da ćete izgubiti kilograme. Neki zaslađivači imaju određen broj kalorija.

Koje zamene za šećer su zdrave?

Med

Med se svrstava među najbolje prirodne zamene za šećer. Razlog tome je njegov sadržaj fruktoze koja ja bogata vitaminom C i vitaminama B, a pored toga sadrži i kalijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe. Medom možete zasladiti bilo koja jela ili proizvode. Međutim, nemojte zagrevati med na temperaturi većoj od 40 stepeni jer će izgubiti svoja korisna svojstva. Osim toga, med je visoko kaloričan, pa je moguće da dobijete na kilaži. Oni koji pate od kardiovaskularnih bolesti ili alergija, moraju biti veoma pažljivi sa konzumiranjem meda.

Sirup od javora

Slatki sirup se pravi od soka drveta šećernog javora. Sirup je bogat antioksidansima, cinkom, vitaminom B1 i kalcijumom i veoma je dobar za imuni sistem. On takođe i sprečava razvoj ćelija raka i smanjuje rizik od dijabetesa. Slatkoća u sirupu je prirodna glukoza koju telo veoma brzo apsorbuje. Takođe je preporučljivo da se ne preteruje sa ovim sirupom.

Fruktoza ili voćni šećer

Fruktoza ne utiče značajno na količinu glukoze u krvi i onda se u orgnaizmu prerađuje bez učešća insulina. Ovo je odlična prirodna zamena za šećer i pogodna je i za one koji pate od dijabetesa. Ipak, fruktoza je slađa od belog šećera i bogata je kalorijama, pa stoga može uticati na rast kilograma.

Stevia

Stevia je jedan od najzdravijih zaslađivača. Sadrži veoma malo kalorija, a u suvom obliku, ova biljka je slaža od belog šećera čak oko 20-30 puta. Ona normalizuje krvni pritisak, pomaže kod kardiovaskularnih bolesti i kod bolesti digestivnog trakta. Slatka trava je bogata vitaminima B, C i F. Ona sadrži fosfor, cink, bakar, kalijum, kalcijum i selen. Stevia dobro podnosi toplotu i dugotrajno skladištenje, pa se vrlo često koristi i prilikom kuvanja.

Zamene za šećer koje treba da izbegavate

Većina veštačkih zamena za šećer će pre pogrošati vaše zdravlje nego što će vam pomoći. To je poseban slučaj pogotovu sa sledećim zaslađivačima.

 • Aspartam
  Aspartam ne povećava šećer u krvi i neki smatraju da bi ga dijabetičari mogli koristiti. Međutim, mišljenja stručnjaka su podeljena u pogledu njegovog dejstva. Jedna grupa veruje da je on u potpunosti bezbedan i da izaziva komplikacije kod osoba sa genetskim problemima. Druga grupa stručnjaka smatra da on izaziva alergije, glavobolje i nesanicu. Pored toga, postoje dokazi da mogu podstaći stvaranje malignih tumora.
 • Acesulfam
  Opasno je za creva i može izazvati alergije.
 • Saharin
  Veruje se da u velikim količinama izaziva nastanak tumora.
 • Ksilitol
  Velika upotreba može izazvati stomačne tegobe.
 • Ciklamat
  Neke studije ukazuju da zaslađivači izazivaju otkazivanje bubrega.

Dakle, sada kada znate koje zamene za šećer su zdrave, nemojte se dvoumiti. Međutim, da ne biste izazvali kontraindikacije, preporučljivo je da se konsulutujete sa lekarom.

Pet znakova da jedete mnogo šećera

Snežana Vranić

HandmadePictures/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs