Naučna otkrića: Zamene za šećer dovode do gojaznosti utičući na crevnu mikrofloru

by | 14.03.2024
Naučna otkrića: Zamene za šećer dovode do gojaznosti utičući na crevnu mikrofloru

Časopis Nature objavio je rezultate studije koja pokazuje da zamene za šećer dovode do fizioloških promena tipičnih za gojaznost, a za takve promene su odgovorni mikroorganizmi.

 

Prekomerna težina se smatra univerzalnom negativnom posledicom savremenog načina života i povezana je sa nizom ozbiljnih bolesti, posebno dijabetesom, čiji je jedan od prethodnika visok šećer u krvi. Ograničavanje količine šećera u hrani je uobičajen način za mršavljenje i takođe je apsolutno neophodno za dijabetičare. Čitajte dalje da biste saznali do kakvih otkrića su došli naučnici.

Zašto zamene za šećer dovode do gojaznosti?

Istovremeno, za očuvanje ukusa hrane, široko se koriste niskokalorične zamene šećera – saharin ili aspartam. Ove supstance se smatraju bezopasnim i najčešći su aditivi za hranu na svetu (na primer, dijetalna kola). Za razliku od šećera, zaslađivači nisu izvor energije i stoga njihova potrošnja ne bi trebalo da dovede do nagomilavanja viška kilograma.

Osim toga, ne veruje se da doprinose porastu nivoa šećera u krvi koji se obično primećuje posle jela i što je neprihvatljivo za dijabetičare. Međutim, upotreba zaslađivača često ne dovodi do gubitka težine, što je obično primarni razlog za njihovu upotrebu.

Zamene za šećer i neželjeni efekti

Izraelski naučnici su došli do otkrića da konzumiranje hrane koja sadrži zaslađivače dovodi do fizioloških promena koje su tipične za gojaznost, odnosno do efekta suprotnog od onoga što konzumenti zaslađivača težimo . Osim toga, autori u direktnim eksperimentima pokazuju da su mikrobi koji nas naseljavaju odgovorni za ovaj neočekivani (i neželjeni) efekat.

Studija je ispitivala miševe čija je voda za piće dopunjena jednim od tri uobičajena zaslađivača u koncentracijama tipičnim za komercijalne proizvode koji sadrže ove supstance. Kontrolne grupe životinja dobijale su vodu bez aditiva ili vodu sa glukozom ili saharozom (odnosno običan konzumni šećer).

Posle 11 nedelja, svi miševi kojima su davani zaslađivači razvili su netoleranciju na glukozu, predijabetičko stanje koje karakteriše povišen šećer u krvi. Studije sprovedene na različitim sojevima miševa i pod različitim režimima ishrane su zaključile da je pojava hiperglikemije kao rezultat konzumacije zaslađivača opšte svojstvo i da se primećuje i kod gojaznih i kod normalnih životinja.

Mehanizam delovanja zaslađivača na crevnu floru

Pošto se sami zaslađivači ne apsorbuju u organizmu, sugeriše se da utiču na crevnu mikrobiotu – raznovrsne i izuzetno brojne mikrobe koji naseljavaju creva sisara. Zaista, pokazalo se da se spektar mikroba kod životinja koje su primale zaslađivače značajno i značajno razlikovao od kontrolnog. Štaviše, pokazalo se da je dodavanje zaslađivača zajednici crevnih mikroba koji rastu u laboratoriji na petrijevim posudama, takođe dovelo do sličnih promena.

Međutim, ova zapažanja sama po sebi ne uspostavljaju vezu između indukovane hiperglikemije i promena u mikrobioti. Da bi se uspostavila takva veza, napravljena su dva eksperimenta.

Prvo, hiperglikemični miševi hranjeni zaslađivačima tretirani su antibioticima širokog spektra (i dalje su dodavali zaslađivač u vodu). Nakon kursa antibiotske terapije, hiperglikemija je nestala, što ukazuje da ovo stanje zapravo ima neke veze sa mikrobiotom.

U drugom eksperimentu, fekalne transplantacije su izvedene od hiperglikemičnih miševa tretiranih zaslađivačem do miševa bez klica koji nisu imali sopstvenu mikrobiotu. Pokazalo se da je transplantacija fekalija od hiperglikemičnih životinja, ali ne i od kontrolnih životinja, dovela do brzog razvoja hiperglikemije kod miševa primaoca.

Tako je dokazano da je hiperglikemija „isprepletena” sa crevnim mikrobima sadržanim u fecesu, pa su upravo ti mikrobi, čiji se sastav menja pri konzumiranju zaslađivača, odgovorni za predijabetičko stanje.

Intolerancija na glukozu

Ova zapažanja nisu ograničena samo na miševe: eksperimenti na dobrovoljcima su pokazali da upotreba zaslađivača dovodi do simptoma intolerancije na glukozu i promena u mikrobioti kod ljudi, a presađivanje fekalija takvih ljudi u miševe bez klica garantovano dovodi do hiperglikemije kod ljudi. njih.

Objavljeni rezultati ubedljivo pokazuju da zaslađivače treba koristiti sa oprezom i još jednom demonstriraju ulogu mikrobiote u zdravlju i razvoju.

nensuria / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs