Korisna svojstva ljutih papričica: Bore se protiv mikroba i pomažu kod mršavljenja

by | 24.01.2024
Korisna svojstva ljutih papričica

Nije tajna da su ljute papričice veoma zdrave, ali i jedna od omiljenijih namirnica. Međutim, koja su korisna svojstva ljutih papričica?

Čili papričice dobile su ime po začinu koji je donet iz južne indije. Porodica čili paprika uključuje oko stotinu vrsta koje se razlikuju po stepenu začinjenosti. One imaju niz lekovitih svojstava, dok su stavovi po pitanju njegov uticaj na kancerogene ćelije podeljeni. Postoje istraživanja koja pokazuju pozitivno delovanje na ćelije raka, ali je u drugim studijama dokazano i njihovo negativno dejstvo.

Koja su korisna svojstva ljutih papričica?

Ljut ukus paprike je zbog visokog sadržaja alkaloida kapsaicina. Najveća koncentracija ove supstance se može uočiti u beloj pulpi ploda i u njegovim malim semenkama. Međutim, osim što se ova paprika koristi u ishrani i kao začin, ona ima korisna svojstva i po naš organizam. Zahvaljujući kapsaicinu prave se masti za promrzline, razne alkoholne tinkture, flasteri i paste za zube koje ubrzavaju regeneraciju oralne sluzokože.

Odlične su u borbi protiv mikroba

Čili paprike su odlične kada vam curi nos ili ste prehlađeni. Ona takođe može pomoći u borbi protiv heliko bakterije koja je glavni krivac za stvaranje gastritisa i čira na želucu. Kapsaicin takođe igra ulogu snažnog antioksidansa koji štiti ćelije od slobodnih radikala.

Korisna svojstva ljutih papričica: Povećavaju mušku potenciju

Eterično ulje i kapsaicin pomažu u povećanju protoka krvi u karličnim organima i toniziraju nervni sistem na taj način povećavajući potenciju. Međutim, vodeno-alkoholni rastvor koji je infuziran sa biberom ima potpuno drugačiji efekat i depresivno deluje na reproduktivni sistem.

Sagorevaju masti

Kapsaicin vam omogućava da aktivirate proces oksidacije masti. Istraživanja su dokazala da crvena paprika u malim količinama potiskuje apetit ako osoba ne konzumira redovno začinjenu hranu. Pored toga, čili papričice dovode do povećanja telesne temperature i ubrzanja metaboličkih procesa.

Čili paprike se koriste i u proizvodnji lekova namenjenih za borbu protiv celulita. Ona promoviše protok krvi u problematična područja i tako stimuliše proces razgradnje masnih ćelija.

Korisna svojstva ljutih papričica: Snižavaju krvni pritisak

Jedenje ljute paprike može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. U laboratorijskim uslovima, kapsaicin je mogao da opusti krvne sudove. Ona takođe povećava proizvodnju azotnog oksida i takođe štiti krvne sudove od upale.

Umanjuju bolove

Kapsaicin se vezuje sa receptorima za bol koji su nervni završeci koji osećaju bol. Ovo izaziva osećaj pečenja, ali ne izaziva prave povrede. Velika potrošnja ljutih papričica može vremenom da desenzibilira vaše receptore za bol, smanjujući sposobnost da osetite pekući ukus čilija. Takođe, čini ove receptore za bol neosetljivim na druge oblike bola, poput žgaravice.

Kontraindikacije

Kod nekih osoba, konzumiranje ljutih papričica može izazvati bol u stomaku, a rezultati brojnih studija ukazale su na to da može da izazove probleme kod osoba sa otežanim varenjem. Isti slučaj je i sa osobama koje pate od sindroma iritabilnog creva.Takođe, osobe sa upalnim bolestima creva treba da izbegavaju papričice.

19msa05/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs