Lekovita svojstva crnog čaja: 13 razloga zašto treba da ga pijete svaki dan

by | 20.12.2023
Lekovita svojstva crnog čaja

Lekovita svojstva crnog čaja su odavno poznata i to je jedan od najzdravijih napitaka. Šta sve treba da znate o njemu, pročitajte u tekstu.

Crni čaj pomaže u poboljšanju zdravlja srca, poboljšanju funkcije mozga i sprečavanju razvoja određenih karcinoma. Srećom, on se lako i priprema i veoma ga je lako pronaći i u prodavnicama i u zdravoj hrani.

Lekovita svojstva crnog čaja

Crni čaj sadrži niz korisnih supstanci koji pozitivno utiču na ljudski organizam. Zbog toga je njega dobro redovno konzumirati. Međutim, ne bi trebalo da pijete više od 23 šoljice dnevno.

Štiti od slobodnih radikala

Snažni antioksidansi koji su prisutni u listovima čaja štite ćelije od destruktivnog dejstva slobodnih radikala. Visoke doze čaja smanjuju verovatnoće od hroničnih bolesti. Polifenoli koje on sadrži pružaju antioksidativnu zaštitu za telo i poboljšavaju opšte stanje organizma.

Leči srce

Crni čaj sadrži flavonoide – antioksidante koji igraju posebnu ulogu kada je zdravlje srca u pitanju. Održavanje visokog nivoa ove supstance smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i spada u lekovita svojstva crnog čaja.

Smanjuje nivo lošeg holesterola

Nekontrolisani rast lošeg holesterola povećava rizik od formiranja plaka u protočnom delu arterija. Ovo stanje potom prouzrokuje nepravilan rad srca i povećava rizik od moždanog udara. Rezultati naučnih eksperimenata o svojstvima čaja pokazalo je da uvođenje čaja u svakodnevnu ishranu može pomoći u smanjenju lošeg holesterola.

Poboljšava kvalitet crevne mikroflore

Poznato je da crevna mikroflora igra veoma važnu ulogu u zdravlju. U crevima je koncentrisano čak 80% imunog sistema. Zbog toga je povećanje dobrih bakterija u crevima glavni preventivni faktor protiv upalnih procesa i bolesti sistema za varenje, gojaznosti i dijabetesa.

Lekovita svojstva crnog čaja: Spušta krvni pritisak

U određenim studijama, naučnici su dokazali da 3 šolje na dan crnog čaja tokom 6 meseci mogu smanjiti krvni pritisak.

Smanjuje rizik od moždanog udara

Osoba može umanjiti rizik od moždanog udara do 80%. Da biste to uradili, važno je da kontrolišete svoju kilažu, da se bavite fizičkom aktivnošću i da ne pušite. Međutim, crni čaj takođe može odigrati značajnu ulogu. Da biste u tome uspeli, potrebno je da pijete 3 ili četiri šoljice čaja dnevno.

Pomaže u kontroli šećera u krvi

Nezaslađeni crni čaj je zdravo piće koje je od velike pomoći u proizvodnji insulina. Katehin kog sadrži crni čaj povećava efikasnost insulina čak 15 puta. Kako ova supstanca podstiče pravilan rad insulina, ona i pomaže da se insulin drži pod kontrolom.

Ima antitumorska svojstva

Ne postoje poznati preventivni agnsi koji vas mogu 100% zaštititi od raka, al postoje biljna jedinjenja koja mogu da uništavaju izmenjene ćelije. U ove supstance spadaju i polifenoli koje sadrži crni čaj.

Lekovita svojstva crnog čaja: Pomaže u poboljšanju pažnje

Lekovita svojstva crnog čaja su veoma efikasna i kada je rad mozga u pitanju. Naime, kofein i L-teanin koje sadrži crni čaj pozitivno utiču na funkciju pažnje i sposobnost koncentracije. Ovo se događa jer pomenuti L-teanin stimuliše odgovarajuće centre u mozgu.

Obezbeđuje dobar nivo energije

Šolja crnog čaja je jedan od najboljih načina da se brzo probudite ili oslobodite umora tokom dana. Lekovita svojstva čaja će vam dati krepkost i bolju koncentraciju. Osim toga, umerene doze kogeina obezbeđuju nalet energije i eliminišu osećaj umora i pospanosti.

Dobar je za oralno zdravlje

Većina kofeinskih napitaka sadrži ogromne količine šećera. Tradicionalni crni čaj ga ne sadrži i samim tim nije štetan za usnu duplju. Naprotiv, aktivne fitokomponente potiskuju patogene bakterije i sprečavaju stvaranje zubnog plaka. Pored toga, ispijanje crnog čaja minimizira sintezu kiseline koja izaziva karijes.

Ublažava glavobolje

Kofein u crnom čaju može da umiri umerene glavobolje. Nakon ispijanja pića, krvni sudovi se sužavaju. Osoba primećuje smanjenje bola i ublažavanje pratećih simptoma. Crni čaj takođe veoma efikasno pojačava dejstvo lekova protiv bolova – aspirina, ibuprofena.

Blagotvorno utiče na mentalno zdravlje

Sistematsko konzumiranje čaja smanjuje nivo stresa i sprečava razvoj neuroloških bolesti. Antioksidansi u čaju blokiraju slobodne radikale i razvoj oksidativnog stresa, koji je glavni faktor uništavanja ćelija u unutrašnjim organima. Ovaj tip stresa je istovremeno i glavni uzrok depresivnih stanja i demencije.

Kontraindikacije

Iako je crni čaj veoma zdrav, on ima i kontraindikovana svojstva. Moguća neželjena dejstva su:

  • nervoza i anksioznost (ukoliko je prevelika doza kofeina)
  • mučnina
  • problemi sa varenjem (mogu nastati ako se čaj pije sa kurkumom)
  • veoma jak čaj može uništiti koštano tkivo
  • čaj u kesicama može da sadrži teške metale i zbog toga ona ne sme biti natopljena duže od 15 minuta
  • Pijenje čaja odmah nakon jela može da izazove nedostatak gvožđa jer ometa njegovu apsorbciju
  • Može izazvati nesanicu

U svakom slučaju, ukoliko patite od određenih stanja ili pijete lekove, obavezno se konsultujte sa lekarom pre nego što počnete da pijete crni čaj svakodnevno.

SasaJo/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs