6 namirnica koje ublažavaju glavobolju: Obavezno ih uvrstite u ishranu

by | 13.10.2023
namirnice koje ublažavaju glavobolju spanać

Česte glavobolje umeju da budu veoma opterećujuće. Da biste ovo izbegli, potrebno je da obogatite ishranu i da u nju uvrstite namirnice koje ublažavaju glavobolju.

Česte glavobolje pogađaju ljude koji su stalno pod stresom, a lekovi ponekad ne pomognu u ublažavanju bola. Upravo zbog toga je važno da uzimate namirnice koje poboljšavaju cirkulaciju krvi i neguju mozak.

Namirnice koje ublažavaju glavobolje

Glavobolje su veoma neprijatno stanje, a ako se događaju često, onda ste možda i postali otporniji na lekove za bolove koje pijete. Ishrana je veoma važna za naš organizam, pa tako postoje i namirnice koje će pomoći u ublažavanju ovih bolnih simptoma.

Krompir

Krompir sadrži kalijum koji je neophodan za pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. Ukoliko kalijuma nema dovoljno u organizmu, to uzrokuje poremećaje što, između ostalog, dovodi i do glavobolje. Pečeni krompir je posebno dobar izvor kalijuma.

Žitarice

Kaše i hleb od celog zrna su svakako nešto što treba da upotpuni ishranu svake osobe koja želi da bude zdrava. One sadrže mnogo ugljenih hidrata, a oni su sjajan izvor energije. Osim toga, glukoza koju sadrže je potrebna mozgu za normalno funkcionisanje.

Namirnice koje ublažavaju glavobolje: Spanać

Ukoliko nervni sistem pati od nedostatka B vitamina, rezultat je razdražljivost praćena glavoboljom. Zdrava zelena biljka spanaća ne samo da zasićuje telo hranljivim materijama, već je efikasan i u otklanjanju umora, nervoze i snižavanja krvnog pritiska.

Fermentisani mlečni proizvodi

Jogurt, prirodni sveži sir i kefir mogu biti veoma delotvorni. Ovi proizvodi sadrže kalcijum – element koji je uključen u normalizaciju krvnog pritiska, eliminisanja razdražljivosti i preterane nerovte čime se smanjuje rizik od ponovljenih napada glavobolje.

Susam

Seme susama je bogato vitaminom E i magnezijumom. Ovi elementi su veoma korisni za ljude koji pate od glavobolja. Konzumacija susama bi mogla da proredi pojavu glavoboljnih stanja.

Namirnice koje ublažavaju glavobolje: Bademi

Bademi su odlični za krvne sudove. Oni sadrže dovoljno magnezijuma, elementa koji je odgovoran za čvrstoću i elastičnost vaskularnih zidova i stanje nervnog sistema. Sa nedostatkom magnezijuma dolazi do preterane nervne stimulacije, što potom izaziva glavobolju.

Obogaćujući svoju ishranu ovim namirnicama, možete smanjiti rizik od razvoja glavobolje ili se čak u potpunosti osloboditi bolnog simptoma.

Snežana Vranić

Lecic/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs