Čaj od peršuna ima osvežavajuć ukus, a poboljšava cirkulaciju i imunitet

by | 14.12.2023
Čaj od peršuna

Čaj od peršuna još uvek nije toliko popularan kod nas jer se najčešće ova biljka koristi kao začin. Međutim, ovaj napitak je veoma zdrav.

Peršun se najčešće koristi kao začin, ali on ima razne benefite po naš organizam. Prvenstveno on je odličan diuretik, odličan je za imunitet i poboljšava cirkulaciju krvi. Ipak, on može biti kontraindikovan za osobe koje imaju određena stanja.

Zašto je čaj od peršuna zdrav?

Peršun je bogat izvor hranljivih materija, minerala i viramina kao što A, B i C, a sadrži i gvožđe, eugenol i druge supstance. Peršun je odličan diuretik koji pomaže u oticanju vode iz organizma i smanjenju otoka u telu, a takođe pomaže i u sprečavanju zadržavanja tečnosti. Zbog toga je ova biljka veoma korisna i kod dijeta.  On ima protivupalna, antitumorska, antioksidativna, ali i detoksikaciona svojstva.

 • Pomaže varenje
  Čaj od peršuna je izuzetno koristan za želudac jer poboljšava varenje i sprečava probleme poput grčeva i nadimanja. Ovaj efekat peršuna se pojavljuje zbog velike količine vlakana. Pored toga, peršun podstiče i hlorovodoničnu kiselinu koja je neophodna za pravilno funkcionisanje creva.
 • Dobar je za bubrege
  Ovaj napitak pomaže da bubrezi da pravilno funkcionišu, a takođe imaju i funkciju uklanjanju kristala koji se formiraju u bubrezima. Međutim, ukoliko već imate kamen u bubregu onda nije preporučljivo da ga pijete jer se on koristi za prevenciju. U ovom slučaju će on izazvati pomeranje kamena i jako bol.
 • Dobar je za imunitet
  Supstance koje sadrži peršun su veoma delotvorne u jačanju organizma. Takođe, vitamin C kog peršun sadrži deluje kao antioksidans boreći se protiv slobodnih radikala.
 • Poboljšava disanje
  Peršun je divan saveznik za disanje i u borbi protiv lošeg zadaha. Njegova antibakterijska svojstva čine ga odličnim za oralno zdravlje.
 • Diuretička svojstva
  Čaj od peršuna ima i diuretičko dejstvo, odnosno svojstva koja smanjuju zadržavanje vode u telu. On se i uspešno bori protiv sagorevanja uskladištenih masti.
 • Poboljšava cirkulaciju krvi
  Peršun je bogat gvožđem što ga čini odličnim lekom za sprečavanje problema sa cirkulacijom i anemije.

Vrste i priprema

Napitak treba konzumirati umereno jer prekomerna konzumacija može izazvati neželjene reakcije. Da biste ga napravili treba vam samo jedna kašika peršuna i šolja vode. Iseckajte peršun i prelijte proključalom vodom. Poklopite i ostavite 5 do 15 minuta. Čaj možete konzumirati 4 šolje dnevno tokom 3 nedelje.

Čaj od peršuna sa limunom

Ovakav čaj kombinuje sva svojstva i prednosti peršuna i limuna. Možete koristiti i sušeno lišće peršuna, ali je preporučljivo da to ipak budu sveži listovi. Pustite vodu da proključa, pa isključite i dodajte 30g peršunovog lista. Ostavite da odstoji 15 minuta. Dodajte limun po ukusu.

Zeleni čaj od grančica peršuna

Za ovaj napitak biće vam potrebne 2 grančice svežeg peršuna koje morate dobro isprati pod tekućom vodom. Iseckajte ga i peršun stavite u 500 ml filtrirane vode i stavite na jaku vatru dok ne proključa. Možete dodati i limun ili ananas u vodi. Nakon što proključa, ostavite da odstoji 10-15 minuta. Ostavite čaj pokriven oko 10 minuta pre serviranja čaja. Možete dodati i kašiku ili dve meda.

Kontraindikacije za čaj od peršuna

Važno je da ne preterujete sa konzumiranjem čaja jer možete proizvesti više štete nego koristi, a takođe peršun ima neke kontraindikacije. Peršun i čaj od njega ne bi trebalo da konzumiraju:

 • trudnice i dojilje
 • osobe koje pate od ozbiljnih bubrežnih problema
 • ljudi koji su bili operisani pre manje od mesec dana

Creative-Family/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs