Lekovita svojstva gloga: Poboljšava pamćenje i vid

by | 05.10.2023
Lekovita svojstva gloga

Lekovita svojstva gloga su odavno poznata narodnoj medicini. Ova biljka ima niz dragocenih svojstava koja su korisna za naš organizam.

Lekovita svojstva gloga: Biljka bogata vitaminima i mineralima

Glog ili drvojača je skladište niza korisnih supstanci. Ona sadrži vitamine C, E i K. Vitamin K se veoma retko nalazi u biljkama, a veoma je koristan za regulisanje zgrušavanja krvi. Pored toga, on sadrži i gvožđe, magnezijum, bakar,  kobalt i fitoncide. Dok su gvožđe, bakar i kobalt odlični pomoćnici za pravilan rad crvenih krvnih zrnaca, magnezijum je važan za funkciju mišića i nervnog sistema, a fitoncidi poboljšavaju imunitet. Osim toga, glog skoro i da nema nikakav miris ni ukus, tako da nije težak za konzumiranje.

Kakva dejstva ima glog na organizam?

Glog ima niz lekovitih svojstava na naš organizam. On ima jaka protivupalno dejsta, takođe je dobar antiseptik što znači da da uništava zarazne klice i poboljšava izlučivanje žuči koja nam je neophodna kako bi svarili masti. Pored toga, glog snižava krvni pritisak i pomaže prilikom smanjenja viška tečnosti u organizmu (dobar je diuretik). Drvojača vam može pomoći kod sledečih stanja:

 • Skorbut
  Skorbut je bolest koja nastaje usled nedostatka vitamina C, a glog je od velike pomoći i za lečenje, ali i za prevenciju.
 • Vegetativno-vaskularna distonija
  Ovaj naziv se često koristi za opisivanje različitih simptoma kao što su vrtoglavica, bol u grudima, umor, ubrzan ili neregularan rad srca, otežano disanje i anksioznost.
 • Koronarnih bolesti srca
  Ovaj tip bolesti podrazumeva smanjeni protoka krvi kroz srčane arterije.
 • Veoma su efikasne za poboljšanje vida
 • Pomaže kod bolesti jetre, bubrega i štitne žlezde
 • Efikasan je kod hemoroida
 • Koristan je i kod akni i bubuljica

Lekovita svojstva gloga: Kako se konzumira?

Postoji nekoliko načina na koje možete konzumirati gloginje. Na primer, ukoliko patite od glavobolja, razdražljivosti i umora, sok od gloga može biti od pomoći, a on ujedno i poboljšava pamćenje. Osim toga, svež sok sadrži velike količine vitamina E koji usporava proces starenja, listi krvne sudove, poboljšava sastav krvi i pomaže u uklanjanju štetnih materija iz organizma. Naravno, sok nije dovoljno popiti jednom. Potrebno je biti bar pola čaše soka tri puta dnevno pre obroka tokom tri meseca.

Sa druge strane, ako imate probleme sa bubuljicama i aknama, možete njime obrisati lice. U rano proleće, uz koprivu može biti idealan za pripremu salata i začina. Takođe, od gloga možete praviti i slatkiše.

Glog takođe možete sakupiti i za buduću upotrebu. Lekoviti deo biljke je nadzemni deo i sakuplja se tokom cvetanja. Potrebno ga je sušiti u gladu na temperaturi do 40°C. Potom ga čuvajte u platnenoj vrećici, staklenoj ili drvenoj posudi da poklopcem. Suvi prah gloga možete dodavati raznima namirnicama zimi. Ukoliko niste u mogućnosti da ga sami berete, budite pažljivi prilikom kupovine plodova gloga ili lekovitih bilja uopšteno.

Snežana Vranić

Madeleine_Steinbach/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs